VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.11. Svarbūs požymiai, kad streikuoja inkstai

Inkstų ligos gali gana ilgą laiką neatskleisti simptomų ir galiausiai išsivystyti iki kritinės būklės. Todėl svarbu kuo anksčiau pastebėti pirmuosius inkstų ligų simptomus.

Esant toli pažengusiam lėtiniam inkstų funkcijos nepakankamumui, atsiranda kojų tinimai. Jei paspaudus pirštu ties čiurna duobutė neišnyksta apie minutę, metas susirūpinti ir skubėti pas medikus.

Sergantiesiems inkstų ligomis, šlapintis norisi kur kas rečiau nei įprasta, pakinta šlapimo spalva – jis tampa tamsesnis.
Kai dėl tam tikrų inkstų ligų sumažėja eritrocitų, atsiranda bendras kūno silpnumas ir neretai išsivysto mažakraujystė.

Esant lengvam inkstų funkcijos nepakankamumui, ligoniai dažniausiai neturi jokių skundų, tik jaučia nuovargį ir silpnumą.

Apetito stoka, atsiradęs odos bėrimas ar niežulys, krečia šaltis, amoniako kvapas ir metalo skonis burnoje, rekomenduojama išsitirti inkstus.
Kaip palengvinti inkstų darbą? Nederėtų gerti pernelyg daug vandens. Būtent tai darome manydami, kad valome inkstus. Pusantro litro skysčių per dieną - rekomenduojama norma cistito ar inkstų akmenligės atveju. Tačiau būtina atkreipti dėmesį į suvartojamos druskos kiekį. Druska lygiai taip pat kaip kai kurie priešuždegiminiai preparatai (aspirinas, ibufrofenas ir t. t.) sukuria prielaidas akmenims formuotis. Tai galioja ir baltymų dietai: įsisavinant riebalinės kilmės proteinus išsiskiria šlapalas, o kad jį pašalintų, inkstai turi dirbti kur kas įtempčiau. Inkstų veiklai skirtuose fitoterapiniuose mišiniuose yra takažolės, asiūklių, gudobelės vaisių. Šių augalų mišiniai ne tik mažina akmenų inkstuose atsiradimo riziką, bet ir pasižymi antiskleroziniu poveikiu, mažina cholesterolio plokštelių susiformavimo tikimybę.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal