VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.06. Kepenų priešai ore ir maiste

Kepenys – pagrindinis organas, valantis iš organizmo toksinus, kurie vis labiau mus atakuoja. Kepenys atlieka  daugiau kaip 500 įvairių funkcijų, tai ir parodo, koks šis organas svarbus.

Vartojami vaistai gali sukelti įvairių kepenų funkcijos sutrikimų

Kepenys gerai veiks, kai gerai funkcionuos skrandis, kasa, žarnynas, inkstai ir kiti organai.  Visi šie organai glaudžiai susiję ir priklauso vienas nuo kito: sutrikus vienam,  sunegaluoja ir kiti.

Vartojami vaistai gali sukelti įvairių kepenų funkcijos sutrikimų – kepenų nepakankamumą,  ūminį ir lėtinį hepatitą, cholestazinį sindromą, o piktnaudžiavimas alkoholiu – toksinį hepatitą. Taigi kepenis žalojančių  medžiagų patenka ir su maistu, ir per užterštą orą, piktnaudžiaujant alkoholiu. Kepenų ligas gali sukelti ir įvairios infekcijos.  Kas gali pagelbėti? Atgaivinti, apsaugoti kepenis, aktyvinti kepenų ir jų fermentų veiklą galite natūraliomis priemonėmis, pvz., vartodami fitoterapinių preparatų. Tai preparatai, kurie gaminami iš augalinių, nuo senų laikų vartojamų žaliavų, kurių veiksmingumas dabar jau patvirtintas ir klinikiniais tyrimais.

Tikrasis margainisstiprina kepenis ir rekomenduojamas žmonėms, kurie riebiai valgo, vartoja daug alkoholio, vaistų, rūkaliams. Taip pat esant lėtiniam kepenų  uždegimui, sukeltam virusinių infekcijų.

Paprastoji kraujažolė.Plačiai paplitusi mūsų šalyje. Ji vertinga dėl eterinių aliejų,  taninų,  vitaminų C, K, flavonoidų, makro- ir mikroelementų bei kt.

Smėlyninis šlamutispaplitęs visoje Lietuvoje, ypač smėlingose dirvose. Kaip vaistinė žaliava vartojami šlamučių žiedai, gydant  tulžies pūslės uždegimą, akmenligę, hepatitą.

Apetitą ir virškinimą gerina, skrandžio bei tulžies veiklą stimuliuoja kalendrų sėklos.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal