VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.24. Vaistažolių arbatos ir gydo, ir šildo

Nors ne visuomet vaistažolių arbatos turi tik teigiamą poveikį organizmui, bet arbata yra kasdienis gėrimas, pasižymintis gydomosiomis savybėmis, tik reikia mokėti jas pasirinkti.  Atsargiai vartokite žoles, kurios gali turėti įtakos endokrininei sistemai, pvz., šalavijus, dilgėles, ženšenį, apynius ir kt.

Kasdien vartokite švelnių, neutralaus poveikio vaistinių augalų, pvz., ramunėlių, melisų, džiovintų uogų (erškėtrožių, mėlynių, juodųjų serbentų). Visos vaistažolės veikia gana aktyviai, todėl jų negalima girdyti vaikui be saiko ir ilgai. Tinkamiausias gėrimas sveikam vaikui yra švarus vanduo. Visada geriau vietinės vaistažolės nei egzotinės. Prie vietinių vaistažolių mūsų organizmas neabejotinai pripratęs, su jomis užaugo kelios kartos. 

Mėlynoji kurpelė. wikipedia.org nuotr.

Dėmėtoji mauda

 Paprastoji durnaropė. wikipedia.org nuotr.

Vaikams iki 3 m. patartina duoti arbatos ne daugiau nei iš trijų rūšių vaistažolių, geriau - iš vienos. Vaikams nevalia duoti stipriai veikiančių augalų – mėlynosios 

kurpelės, durnaropės, dėmėtosios maudos ir pan. – arbatų. Vaistažolių arbatos reikėtų gerti 2-4 savaites, tada daryti pertrauką bent savaitę ir žoles pakeisti. Geriausiai yra vartoti vaistažolių mišinius. Net ir labai gero ar žinomo gamintojo maistinių, vaistažolinių papildų negalima duoti kūdikiui nepasitarus su gydytoju. Daugelio tokių papildų sudėtį sudaro mažai žinomi Lietuvoje augalai ar jų dalys. Ne visuomet informaciniame lapelyje aprašomas galimas poveikis kūdikio organizmui. Netgi medikai apie papildus būna dažnai informuoti nepakankamai.

Kai kurios vaistažolės gali alergizuoti, pvz., žemuogės, mėtos, raudonėliai ir kt. Jeigu jus vargina refliuksas, negalima gerti mėtų arbatos.

Nepamirškite, kad vaistažolės gali sukelti šalutinį poveikį, ypač jeigu vartojama netinkamai. 

Sirdazole.lt plačiame asortimente rasite medetkų, pipirmėčių arbatos bei kitų vaizstažolių

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal