VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.23. Imunitetui stiprinti reikalingo jodo trūksta kas trečiam lietuviui

Geriausia ligų prevencijos forma yra imuniteto stiprinimas iš vidaus.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria, kaip sustiprinti imunitetą namų sąlygomis praturtinant racioną vienu itin reikalingu mineralu – jodu, kurio trūksta kas trečiam lietuviui.

Norint palaikyti gerą sveikatos būklę ir sustiprinti imunitetą koronaviruso pandemijos metu Gyvybės mokslų ir edukologijos institutas parengė patarimus, kuriuose nurodoma rinktis gaminius, natūraliai turinčius arba praturtintus jodo.

Jodo trūksta kas trečiam lietuviui. „Volfas Engelman“ bendrovės nuotr.

„Šis mineralas yra susijęs su daugeliu svarbių gyvybinių žmogaus funkcijų: reguliuoja skydliaukės ir hormonų veiklą, stiprina imunitetą, skatina medžiagų apykaitą, padeda kontroliuoti kūno svorį, pašalinti toksinus, mažina nuovargį, suteikia energijos“, – teigia V. Kurpienė.

„Jodo trūkumą sunku pastebėti, nes šio mineralo nepakankamumas neturi specifinių požymių, pasireiškiantys požymiai gali kilti ir dėl kitų priežasčių, – pasakoja V. Kurpienė. – Dažniausiai pasitaikantys jodo trūkumo požymiai: atsiradęs nuovargis, sumažėjęs darbingumas, padidėjęs jautrumas, dirglumas ir nervingumas, padidėjusi skydliaukė, sulėtėjusi medžiagų apykaita, o su tuo susijęs ir svorio didėjimas.“

Vienas iš sveikiausių jodo šaltinių – mineralinis vanduo, kurio sudėtyje natūraliai yra jodo. Tačiau toks vanduo yra retenybė tiek Lietuvos, tiek visos Europos geologinėse plotmėse. Vienintelis turintis natūralaus jodo vandens gręžinys yra atrastas pietų Lietuvoje, netoli Druskininkų esančioje tektoninio lūžio zonoje, kur, anot geologų, kristalinis pamatas yra arčiausiai žemės paviršiaus. 

 

 

Atgal