VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.03. Nuo muilo ir dezinfekcinių skysčių kenčia rankų oda, kaip jai padėti?

Prasidėjusi koronaviruso pandemija žmones paskatino daug dažniau nei įprastai plauti rankas muilu, naudoti dezinfekcines priemones ar dėvėti pirštines. Dabar šis įprotis ypač svarbus, tačiau „Eurovaistinės“ sveikatos priežiūros specialistai pastebi, kad vis daugiau klientų skundžiasi išsausėjusia, kartais netgi trūkinėjančia rankų oda, kaip to išvengti?

Vaistininkai ragina, pradėjus sausėti rankų odai, rūpintis iškart ir nelaukti kol ji ims trūkinėti ar susiformuos žaizdelės. Jeigu rankos sausos, naudinga naudoti kremus, kuriuose yra rankas drėkinančių medžiagų, pavyzdžiui, šlapalo – jis apsaugo, kad rankos neprarastų drėgmės. Tiesa, jeigu rankų oda yra tokios sausa, kad net atsirado žaizdelių, suskilinėjo, tuomet kremo sudėtyje esantis šlapalas gali graužti odą ir verčiau vengti priemonių, kurių sudėtyje yra šios medžiagos.

Nuo muilo ir dezinfekcinių skysčių kenčia rankų oda

Patartina riebesnius kremus palikti nakčiai, galima netgi pasidaryti specialią rankų odos kaukę – ištepti storesniu tokio kremo sluoksniu, užsimauti pirštines ir eiti miegoti.

Svarbi net vandens temperatūra

Norėdami apsaugoti rankas nuo sausėjimo, turėtume atkreipti dėmesį ir į vandens, kuriuo plauname rankas, temperatūrą – jis turėtų būti šiltas, tačiau ne deginančiai karštas ar ledinis, nes tai nesuteikia papildomos naudos, rankų oda tiesiog deginama arba šaldoma.

Renkantis muilą nesvarbu naudosime skystą ar kietą, tačiau turime atkreipti dėmesį, kad jo sudėtyje būtų odą drėkinančių medžiagų.

Pirmenybė – muilui

Tiesa, su papildomomis rankų odos problemomis susiduria ir tie, kuriems tenka ilgai dėvėti apsaugines pirštines, vis dėlto išeitis yra ir jiems. Jeigu visą dieną dirbame su pirštinėmis, oda drėksta, šunta ir brinksta, todėl rekomenduojama po apačia mūvėti ploną medžiaginę pirštinę. Nors rankoms šilta, tačiau žala yra tikrai mažesnė.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal