VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03.14. Kaip atpažinti nemigos priežastis?

Miegui didelį poveikį daro metų laikai. Dienoms ilgėjant arba trumpėjant, kinta ir melatonino hormono, kurio pagrindinė funkcija yra reguliuoti miego ir budrumo ciklus, kiekis organizme.

Prieš miegą reiktų vengti įvairių elektroninių prietaisų, skleidžiančių mėlyną dirbtinę šviesą, kuri slopina melanino gamybą.

Miego ritmui įtakos taip pat turi ir genai, o jį pakoreguoti gali įpročiai arba gyvenimo ritmas.  Žmogui senstant, miego trukmė ima trumpėti. Jei užmigti yra labai sunku, naktį žmogus dažnai prabunda, o ryte savijauta bloga, tai net jei toks miegas užtrunka 9 valandas, galima įtarti nemigos pradžią.

Nuo nemigos rekomenduojama vartoti raminančių vaistažolių arbatas

Nemiga gali išsivystyti ir dėl ligų, sukeliančių skausmą ir diskomfortą: lėtinio raumenų ir sąnarių skausmo, įtampos, galvos skausmo, neramių kojų sindromo, dėl refliukso atsiradusio naktinio kosulio.  Laikinas sprendimas – migdomųjų vaistų vartojimas, kuriuos saugu vartoti 1-2 mėnesius, nes  pripratimas prie jų vystosi pakankamai greitai.

Nemigą gali sukelti ir vaistai nuo traukulių, kardiologinis vaistas metoprololis, kartais nemiga gali išduoti apie prasidedančias psichikos ligas. 

Nemiga gydoma mažomis dozėmis antipsichozinių vaistų, antidepresantais, psichoterapija.

Jei žmogus negali užmigti dėl dieną patiriamos įtampos, rekomenduojama vartoti raminančių vaistažolių: valerijono, melisos, mėtos, preparatų su pasiflora, apyniais, magniu B6. 

Vienas pagrindinių būdų, padėsiančių geriau išsimiegoti, yra subalansuoti darbo ir poilsio režimą, investuoti į kokybišką lovą, čiužinį.

 

 

 

Atgal