VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03.12. PSO dėl koronaviruso paskelbė pandemiją, Baltijos šalys telkia bendras pajėgas

 

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kovo 11 d. koronaviruso protrūkį paskelbė pandemija. Pasak PSO generalinio direktoriaus Tedroso Adanomo Gebrejesuso, tai pirmasis kartas, kuomet dėl bent vienos iš koronaviruso atmainų skelbiama pandemija.

„Pandemija nėra tas žodis, kuriuo galima švaistytis. Tai yra žodis, kurį netinkamai pavartojus galima sukelti nepagrįstą baimę ar nepagrįstą susitaikymą, kad kova baigėsi ir tai gali privesti prie bereikalingų kančių ir mirties“, – teigia PSO generalinis direktorius.
Atsižvelgdami į susidariusią padėtį, Lietuvos, Latvijos ir Estijos sveikatos apsaugos ministrai sutarė kartu kovoti su iššūkiais visuomenės sveikatai dėl naujojo koronoviruso (COVID-19) pandemijos. Baltijos šalys išreiškia solidarumą ir pažada abipusę pagalbą rengiantis ir reaguojant į kylančias grėsmes.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, visas pasaulis turi bendrą iššūkį – koronavirusą, kuriam nėra sienų ir tik laiko bei  aplinkybių klausimas, kada jis gali smogti vienam ar kitam regionui.

„Lietuva, Latvija ir Estija ne kartą demonstravo darnios kaimynystės pavyzdį. Tikiu, kad ir akistatoje su šiuo virusu išliksime vieningi, operatyvūs ir pasiruošę atremti tarpvalstybines grėsmes 24/7, vadovaudamiesi tarptautinių už sveikatą atsakingų organizacijų rekomendacijomis. Kuo daugiau vienybės ir aiškumo, ką ir kaip daryti, ir kuo mažiau panikos. To dabar reikia mūsų žmonėms, Europai ir pasauliui“, – sakė ministras A. Veryga.

Pasirašytame susitarime pabrėžiamos Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Europos Komisijos (EK), Europos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) ir Europos Sąjungos (ES) valstybių narių pastangos apsaugoti Europos piliečius.

Atgal