VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02.01.Siaučiant koronavirusui skatinama daugiau dėmesio skirti higienai

 

Ramina lietuvius: rizika yra, tačiau karantinų įvesti tikrai nereikės

Ekspertų teigimu, visame pasaulyje mirtinai pavojingu koronavirusu jau galėjo užsikrėsti apie 100 000 žmonių, nors oficialiai patvirtinta daugiau nei 2 700 užsikrėtimo atvejų, daugiausiai Kinijos Uhano mieste.

Naujas Kinijos koronavirusas priklauso kvėpavimo takus pažeidžiančių virusų šeimai. Pagrindiniai Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronaviruso infekcijos simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys, galvos ir raumenų skausmas, tačiau liga pradžioje gali pasireikšti ir pykinimu, vėmimu, viduriavimu.

Pasak specialistų, jeigu bent vienas iš šių požymių pasireiškė per dvi savaites po kelionės į Arabų pusiasalio šalis arba po bendravimo akis į akį su šiuo virusu užsikrėtusiu asmeniu, kuo skubiau reikėtų kreiptis į medikus. Vis dėlto, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rizikos vertinimu, rizika Europos Sąjungos šalyse išlieka žema, net ir esant įvežtiniams atvejams.

Kaip apsisaugoti?

Vaistininkai ragina vienkartinių kaukių turėti savo namų vaistinėlėje bei visuomet naudoti, net ir paprasto peršalimo atveju. Tai turėtų būti ne tik ekstremalių situacijų metu prisimenama priemonė, o kasdieną naudojama apsauga rūpinantis aplink save esančiais žmonėmis.

Vaistininkai pataria šiuo peršalimo ir gripo laikotarpiu kuo daugiau dėmesio skirti higienai: plauti rankas su vandeniu ir muilu arba trinti jas alkoholine rankų priemone, kosint ar čiaudint prisidengti alkūne. Rekomenduojama vengti kontakto su peršalusiu arba į gripą panašių simptomų patiriančiu asmeniu.

Kadangi virusas dažniausiai platinamas šikšnosparnių arba kupranugarių, todėl patariama vengti kontakto su gyvais laukiniais ar ūkiuose auginamais gyvūnais be asmeninės apsaugos priemonių. Taip pat gerai išvirti mėsą ir kiaušinius.

Specifinio gydymo ar skiepų nuo šio naujo viruso nėra. Šiuo metu virusu yra užsikrėtę apie 2 tūkst. žmonių.

ULAC vadovas prof. dr. S. Čaplinskas ramina lietuvius: karantinų dėl koronaviruso šalyje nebus

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas sako, kad Kinija ėmėsi precedento neturinčių priemonių – dėl viruso plitimo uždarė keletą miestų, kuriuose gyvena dešimtys milijonų žmonių, intensyviai vykdomos ir kitos ligos plitimą stabdančios priemonės. Dėl to, sako profesorius, tikimybė, kad virusas ateis į Lietuvą, nėra itin didelė.

Kartu prof. dr. S. Čaplinskas pažymi, kad Lietuvoje veikia ekstremalių situacijų valdymo centrai, taip pat ir jo vadovaujama įstaiga – ULAC informacija nuolat keičiasi su užsienio partneriais, tad, ramina profesorius, situacijos, kada įstaigos netikėtoje situacijoje „nesusidirba“, neturėtų pasikartoti.

„Mūsų institucija vykdo epidemiologinę stebėseną, analizę, labai glaudžiai bendradarbiaujame su kolegomis užsienyje būtent skleidžiant tą informaciją, taip pat ir metodinę informaciją. Mums asmeniškai tokių problemų kaip nesusidirbimas nekyla – tiek gauti informaciją iš kolegų čia, tiek užsienyje, tiek ją perduoti“, – sakė prof. dr. S. Čaplinskas.

Jis taip pat informavo, kad ULAC tinklalapyje yra visa reikalinga informacija, kuri nuolat atnaujinama – pateikiamas koronaviruso sukeltų ligų atvejų žemėlapis, elgesio rekomendacijos, taip pat reklaminiai skydeliai.

 

Atgal