VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.31.Gerėja diagnostikos galimybės moterims dėl krūties vėžio

Aurelijus Veryga

Krūties vėžys yra viena dažniausių moterų ligų visame pasaulyje. Tad nuolat ieškome būdų, kaip gerinti diagnostikos galimybes moterims dėl krūties vėžio. Tai svarbu, nes kuo anksčiau diagnozuojama ši klastinga liga, tuo daugiau galima išgelbėti moterų gyvybių!  

Aurelijus Veryga

Dar šiais metais 8 mūsų šalies gydymo įtaigos atnaujins susidėvėjusią įrangą, t.y. pakeis ją nauja. Tam skirta daugiau nei 1,3 mln. eur ES lėšų ir įsigyta 10 modernių skaitmeninių mamografų, kurie leis tiksliau, kokybiškiau ir greičiau diagnozuoti krūties vėžį.

 

Mamografija yra vienas svarbiausių tyrimų krūties vėžiui nustatyti, tad svarbu laiku atnaujinti įrangą, nes naudojantis senais prietaisais mamografijos tyrimas trunka ilgiau, pacientės gauna didesnę apšvitą, o pakitimai ir maži dariniai krūtyse yra sunkiau matomi. 

 

Be to, kad vidutinis mamografų eksploatacinis amžius Lietuvoje yra 8 metai, o didžiausią dalį sudaro 6–10 metų senumo mamografai. Tuo tarpu tarptautinių organizacijų rekomendacijose teigiama, kad Lietuvoje yra per daug senesnių nei 10 metų mamografų ir per mažai naujų – iki 5 metų senumo. 

 

Be to, krūties vėžio vis dar daug diagnozuojame vėlyvų stadijų, nes prevencinės programos dalyvių aktyvumas dar nesiekia PSO rekomendacijų apimti 80 proc. tikslinės populiacijos, o mamografų kiekis per mažas. 

 

Tad atnaujiname ne tik būtiną diagnostinę įrangą gydymo įstaigose, bet ir kviečiame moteris pasitikėti mūsų medikais, kurie daro stebuklus, ir nebijoti kreiptis pagalbos, išsitirti. 

 

Be to, išsitirti gali ir jaunesnės moterys, nei numatyta prevencinėje programoje. Tam reikalingas tik šeimos gydytojo siuntimas! 

 

Kuo daugiau išgelbėtų gyvybių - tuo daugiau šypsenų! :) 

 

Atgal