VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.10. Tai, kas kenkia virškinimui, silpnina imunitetą

Didelės įtakos imunitetui turi gyvenimo būdas. Vėlyvas ėjimas gulti, naktinis darbas, nereguliari mityba, persivalgymai, stresai ir nuovargis silpnina imuninę sistemą. Suprantama, turi reikšmės ir paveldimumas, ir amžius. Tačiau iš prigimties silpną organizmo atsparumą galima sustiprinti. Imunitetas tiesiogiai susietas su mityba ir maisto įsisavinimu. Jei apetitas geras ir virškinimas puikus, imunitetas stiprėja. O tai, kas kenkia virškinimui, silpnina imunitetą. Mitybos specialistai pataria teikti pirmenybę šviežiems, lengvai virškinamiems, ekologiškiems produktams: natūraliam pienui ir jogurtui, daržovėms, vaisiams, kruopoms, pataria vengti pramoniniu būdu smarkiai apdorotų, konservuotų ir šaldytų produktų. Vakarykštis maistas, daržovės bei vaisiai, išauginti naudojant daug chemikalų, konservantų turintys produktai labai apsunkina virškinimo sistemą ir užkemša energijos cirkuliavimo kanalus, paverčia imuninę sistemą vangia.

Naktinis darbas silpnina imuninę sistemą

Pastebėjote, kad vieni žmonės permainingiems orams atsparesni nei kiti? Šią savybę nulemia žmogaus imunitetas apsisaugoti nuo mikrobų ir virusų. Dažnai besikartojančios infekcijos, sunki, užsitęsusi ligos eiga, besikeičianti patologijos vieta rodo, kad imunitetas yra nusilpęs. Tačiau yra būdų, galinčių sustiprinti organizmą ir grąžinti jo sugebėjimą apsiginti nuo ligų.

Jeigu imuninė sistema funkcionuoja gerai, žmogus yra apsaugotas nuo infekcinių ir vėžinių ligų, o mirusios ar pakitusios ląstelės yra pašalinamos iš organizmo. Šaltu ir drėgnu oru suaktyvėja virusai ir kiti mikroorganizmai, todėl tai puikus laikas peršalimo ligoms plisti.

Imunitetui stiprinti

1. Susmulkinkite ir sumaišykite po vieną šaukštą razinų, graikinių riešutų ir džiovintų abrikosų, įdėkite šaukštą medaus ir išspauskite pusę citrinos. Valgykite po šaukštą tris kartus per dieną. 2. Aviečių šakelės. Pjauti jas galima tiek žiemą, tiek vasarą. Smulkiai supjaustytas šakeles (1-2 šaukštus) užpilkite stikline karšto vandens ir virinkite 10 minučių, palikite pastovėti dar 2 valandas. Gerkite po du gurkšnius kas valandą. 3. Šaukštą kvietinių arba ruginių dribsnių užpilkite dviem stiklinėmis vandens. Pavirinkite pusvalandį, įdėkite šaukštą medaus. Gerkite šiltą nuovirą tris kartus per dieną po pusę stiklinės. 4. Susmulkinkite du šaukštus sausų erškėtuogių, užpilkite puse litro vandens ir virinkite 15 minučių ant silpnos ugnies. Palikite pritraukti per naktį. Gerkite kaip arbatą, galite įdėti medaus. 5. Po vieną arbatinį šaukštelį ramunėlių, liepžiedžių ir erškėtrožių uogų užpilkite stikline verdančio vandens. Palaikykite 20 minučių, nukoškite ir gerkite tris kartus per dieną po trečdalį stiklinės prieš valgį. Imunitetą stiprina kai kurie prieskoniai: kurkuma, imbieras, pankoliai. Jais galima gardinti arbatą, daržovių, ryžių patiekalus. Imunitetą taip pat padeda stiprinti masažas, stimuliuojantis visus kūno organus ir pašalinantis iš organizmo šlakus bei toksinus.

Persivalgymas kenkia viškinimui

Stebuklingasis vitaminas

Imunitetą reguliuojančios medžiagos yra vitaminas C ir cinkas. Jos padeda didinti organizmo atsparumą, gerina bendrą organizmo būklę. Vitaminas C apsaugo ląsteles nuo neigiamo patogeninių mikroorganizmų poveikio, todėl padeda išvengti peršalimo ligų arba palengvina, sutrumpina jų eigą. Cinkas palaiko imuninių ląstelių aktyvumą, stiprina organizmo imuninį atsaką. Askorbo rūgštis (sintetinis vitaminas C) buvo atrasta 1933 m. Nuo 1934 m. ji gaminama gamyklose ir vadinama vitaminu C. Už askorbo rūgšties atradimą britui Volteriui Normanui Hovortui 1937 m. buvo įteikta Nobelio premija. Ji įteikta ir amerikiečiui Linusui Paulingui, įrodžiusiam vitamino C reikšmę organizmo gyvybingumui. Vitamino C trūkumas nustatomas iš kraujo plazmos tyrimų. Akivaizdų vitamino C trūkumą byloja dantenų kraujavimas, išblyškęs veidas ir bendras organizmo silpnumas.

Geriausias būdas stiprinti imunitetą – grūdintis, daug judėti, vaikščioti ar dirbti gryname ore.

 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal