VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.03.Raudonas signalas: Europos agentūra prognozuoja sunkesnį gripą

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis naujausiu Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimu, informuoja, kad dabartinis gripo sezonas gali sukelti didelį vyresnio amžiaus žmonių mirtingumą. Šios prognozės siejamos su dabar daugelyje Europos šalių dominuojančia A tipo gripo viruso cirkuliacija: A tipo gripo virusas sudaro 71 proc., o B tipo virusas trečdalį (29 proc.) šį gripo sezoną cirkuliuojančių virusų.

Skiepytis nuo gripo rekomenduojama kiekvienais metais

Kaip teigia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, kol kas Europos regione nėra stebimas padidėjęs mirtingumas dėl gripo, tačiau vertinant ankstesnius gripo sezonus, kai dominavo A tipo (H3N2) gripo virusas, buvo stebėtos sunkios komplikacijos tarp 60 metų ir vyresnių žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, skiepai nuo gripo yra vienintelė ir veiksmingiausia gripo infekcijos prevencijos priemonė, kuria siekiama apsaugoti visuomenę nuo sunkių gripo formų, hospitalizacijos, komplikacijų ir mirties.

„Gripo virusams būdinga dažna antigeninė kaita ir dėl šios viruso savybės skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais“, – pažymėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, profesorius, medicinos mokslų daktaras Saulius Čaplinskas. Pasak jo, dažniausios gripo komplikacijos yra plaučių uždegimas, todėl kartu su gripo skiepu rekomenduotina pasiskiepyti ir nuo pneumokokinės infekcijos, kuri viena dažniausių gripo komplikacijų.

Skiepytis nuo gripo nevėlu, nes, ilgametės ULAC stebėsenos duomenimis, aukščiausi sergamumo gripu rodikliai registruojami sausio pabaigoje ir vasario mėnesį.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro stebėsenos duomenimis, šį gripo sezoną nuo gripo pasiskiepijo daugiau nėščiųjų, sveikatos priežiūros darbuotojų bei 65 metų ir vyresnių asmenų, lyginant su praėjusio sezono duomenimis.

ULAC primena, kad šiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną. Jie skiepijami nemokamai (valstybės lėšomis):

*65 metų ir vyresniems asmenims

*nėščiosioms

*asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose

*asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais

*sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal