VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

12.13.Populiariausia daržovė virtuvėje

Kopūstuose ne tik daug vitamino C, juose gausu ir kitų medžiagų, kurios sveikos odai, akims ir širdžiai. Dėl didelio kiekio vitamino C kopūstai stiprina imuninę sistemą, skatina greičiau gyti įvairias žaizdas, turi itin veiksmingų antioksidantų. Tiksliau, vitamino C, jo turi daugiau nei apelsinai. Vienoje porcijoje daugiau nei pusė vitamino dienos normos. Šis vitaminas mažina laisvųjų radikalų, kurie yra pagrindinė senėjimo priežastis, kiekį kūne. Dėl vitamino C kopūstai naudingi gydant opas, depresiją, stiprinant imuninę sistemą ir kovojant su kosuliu ir peršalimu, gydant žaizdas bei pažeistus audinius, net tam tikrų formų vėžį.

Raudonuosiuose kopūstuose yra antocianinų, kurie turi priešuždegiminių ypatybių

Žiediniuose ar įprastuose kopūstuose yra daug vitamino A ir kalio

Kopūstuose mažai kalorijų ir daug ląstelienos, kalio, folio rūgšties, beta karoteno. Raudonuosiuose kopūstuose yra antocianinų, kurie turi priešuždegiminių ypatybių. Reguliariai valgant raudonųjų kopūstų, mažėja uždegimų organizme, traukiasi ligos: artritas, širdies negalavimai. Šiuose kopūstuose daug seleno, todėl gerinama imuninės sistemos veikla. Žiediniuose ar įprastuose kopūstuose yra daug vitamino A, svarbaus regėjimui, ir kalio, reikalingo raumenų stiprumui. Kopūstai skatina cholesterolio šalinimąsi iš organizmo. Juose esanti ląsteliena gerina virškinimą, naudinga žarnų sienelėms.

Geriausia kopūsto nepervirti, dar geriau - valgyti žalią. Kopūstai gali padėti išgydyti vidurių užkietėjimą, skrandžio opas, odos ligas, egzemą, geltą, reumatą, artritą, podagrą, kai kurias širdies ligas, akių sutrikimus. Kopūstuose taip pat gausu sieros. Ši yra labai naudinga, nes gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Žalių kopūstų sultys dėl jose esančios amino rūgšties metionino padeda gydyti skrandžio opas. Viename puodelyje, arba 89 g, žalio kopūsto yra: kalorijų 22, angliavandenių 59, cukraus 3 9, skaidulų 29, baltymų 1g, natrio 16 g.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal