VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

12.12.Geležies trūkumo organizme padariniai

Pirmieji geležies trūkumo simptomai – nuovargis, veido blyškumas, sumažėjęs darbingumas. Simptomų nepaisant, gali pradėti slinkti plaukai, lūžinėti nagai, trūkinėti lūpų kampučiai. Apie geležies trūkumą organizme gali byloti ir fiziniai sutrikimai, tokie kaip rankų, kojų tirpimas ir mažesnis fizinis pajėgumas. Geležies trūkumas gali atsirasti dėl netinkamos mitybos, tad nuo šio sutrikimo gali kentėti vegetarai. Raudona mėsa papildyta geležimi, todėl žmonės, nevalgantys mėsos produktų, gali jausti geležies trūkumą. Taip pat jo gali trūkti ir besilaukiančioms moterims, mat jos turi aprūpinti ne tik save, bet ir mažylį. Geležies trūkumas taip pat kartais kamuoja piktnaudžiaujančiuosius alkoholiu.

 Daug geležies yra raudonoje mėsoje

Geležies reikia visiems organizmams, tad liūdni padariniai gali grėsti ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams. Be geležies gali sutrikti tolesnis vaiko vystymasis, o suaugęs organizmas be geležies greičiau nusilpsta, tampa ne toks atsparus, todėl gali greičiau susirgti, ypač padidėja infekcinių ligų rizika.

Padauginus geležies turinčių preparatų pasireiškia viduriavimas ir pykinimas, dėl to svarbu papildus vartoti tinkamomis dozėmis. Geležies šaltiniai Žmogui reikiamą geležies kiekį galima gauti iš tam tikrų maisto produktų. Tarp jų yra ne tik raudona mėsa, bet ir kepenėlės, burokėliai, pupelės, granatai, mėlynės. Norint padidinti geležies kiekį organizme reikia valgyti produktų, papildytų vitaminu C.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal