VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.02.Vienijamos jėgos organų donorystei skatinti

Didinti žmonių informuotumą, taikyti gerąsias kitų šalių praktikas, keisti požiūrį ir griauti visuomenėje nusistovėjusius mitus apie organų donorystę, kad būtų išgelbėta daugiau gyvybių – tam jėgas vienija šalies institucijos. Lietuvos Respublikos Prezidentūros (LRP), Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) ir kitų įstaigų atstovai, medikai, taip pat asociacijos „Gyvastis“ nariai bendradarbiaus inicijuojant naujoves transplantacijos ir donorystės srityje.

Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos iniciatyva ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu tuo tikslu sudaryta speciali darbo grupė.

Prezidentas išreiškė didelį palaikymą organų donorystei ir ją iškėlė vienu svarbiausių sveikatos politikos prioritetų:

„Donorystę privalu skatinti kaip didžiadvasiško solidarumo ženklą. Tačiau nors pritariančių donorystės idėjai skaičius auga, turinčių donoro kortelę daugėja, deja, organų donorystės ir transplantacijos rodikliai negerėja jau daugybę metų. Būtina atsižvelgti į Europos Sąjungos rekomendacijas, aiškintis priežastis, dėl kurių kasmet nesulaukę donoro miršta dešimtys žmonių, dar pusantro tūkstančio negali visavertiškai gyventi. Situaciją reikia keisti valstybės politikos mastu, todėl Prezidentūra pakvietė atsakingas institucijas kartu imtis darbų, kad visuomenė pajustų akivaizdžius pokyčius“.

Ministro A. Verygos teigimu, džiugu, kad apie organų donorystę kalbama vis garsiau. Tai, kad žmonės pamažu pradeda geriau suprasti, jog jų pasirinkimas kitam žmogui gali tapti galimybe gyventi pilnavertį gyvenimą ar net išgelbėti gyvybę, rodo augantį mūsų visų brandumą.

„Donorystė – tai sprendimas, kuris reikalauja neišmatuojamo žmogaus kilnumo ir tampa viltimi kitam žmogui. Neabejotinai, tai aukščiausia žmogiškumo išraiška, skatinanti gerumą, susitelkimą ir neįkainojamą dovaną kitam žmogui – gyvenimą. Tad turime apie tai kalbėti, griauti mitus, atsakyti į žmones neraminančius, apsispręsti neleidžiančius klausimus. Džiaugiuosi, kad vienijame jėgas, o prie tikslo prisideda ir aukščiausia šalies institucija – Prezidentūra. Svarbu, jog visi matome vieningą kryptį“, – sako ministras A. Veryga.

NTB duomenimis, pagrindinės priežastys, dėl kurių atsisakoma donorystės – mirusiojo valios nežinojimas, netikėjimas gydytojais, kūno sužalojimo baimė, taip pat patirtas šokas netekus artimojo. Dalis žmonių, praėjus laikui po artimojo netekties, pakeistų nuomonę ir sutiktų organus paaukoti.

Ši darbo grupė vertins galimybes keisti įstatyminę bazę, pritaikant kitų šalių patirtį, analizuos, kokios pagalbos reikia medikams, kuriems tenka ypatingai sunkus uždavinys kalbėti apie donorystę su pacientų artimaisiais. Taip pat daugiau dėmesio ketinama skirti žmonių informuotumo didinimui, organizuojant renginius, paskaitas, diskusijas ir kita. Sveikatos ministro įsakymu sudaryta darbo grupė darbą pradės artimiausiu metu, jai pirmininkaus sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Šiuo metu visi pritariantys donorystei ir savanoriškai, neatlygintinai sutinkantys po savo mirties dovanoti organus ir (ar) audinius transplantacijai, savo valią gali išreikšti užpildę sutikimą. Tai galima padaryti tiek internetu, tiek bet kurioje gydymo įstaigoje, tiek NTB, taip pat donorystę viešinančiose akcijose ir kt. Donoro kortelė – tai simbolinis patvirtinimas, tad kortelės su savimi nešiotis nebūtina.

 

Atgal