VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.28. Obuolių actas

Laikai, kai actas buvo tik70proc. stiprumo esencija, skirta vien konservuoti ar marinuoti, - jau praeitis. Šiuo metu parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių acto, kuris ne tik pagardina įvairių patiekalų skonį, bet ir pagerina virškinimą.

Gaminamas rauginant spirituotas obuolių sultis acto rūgšties bakterijomis. Jo sudėtyje yra obuolių, pieno, askorbo, folio, pantoteno rūgščių, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, floras, kalcis, fosforas, magnis, geležis, bei vitaminų B2, B6, C - visos šios medžiagos puikiai veikia žmogaus organizmą.

Obuolių acto yra pirkti parduotuvėse, tačiau prieš perkant reikia gerai išstudijuoti etiketę. Jei acto sudėtyje yra aromatizatorių, dažiklių, geriau tokio produkto nepirkti, jis - nenatūralus.

Obuolių actas

Be obuolių, geras ir kitoks actas: vyšnių, braškių, slyvų, vynuogių, kriaušių, aviečių, serbentų.

Kaip pasigaminti obuolių acto

Obuolių acto galima pasiruošti ir namų sąlygomis. Reikia geros kokybės obuolius susmulkinti, sudėti į emaliuotą puodą ir užpilti šiltu virintu vandeniu santykiu 0,5 litro/0,4 kg obuolių. Į kiekvieną litrą vandens įdėti po 100 g medaus (arba cukraus) bei po 10 g mielių. Viską reikia gerai išmaišyti. Ši masė laikoma atvirame inde tamsoje (arba pridengta lengvu tamsiu audiniu), oro temperatūrai esant 20-30°C. Dešimt dienų susidariusią košelę reikia 2-3 kartus per dieną pamaišyti mediniu šaukštu ar mentele. Po to visą masę sukrėsti į marlinį maišelį ir nuspausti. Sunka dar kartą perkošiama, išmatuojamas jos kiekis ir supilama į puodą. Kiekvienam litrui sunkos įdedama po 50-100 g medaus (arba cukraus) ir maišoma, kol viskas ištirps. Tada indas uždengiamas marle ir laikomas tol, kol skystis „nurims" ir nuskaidrės. Obuolių actas paprastai susidaro per 40-60 dienų. Po to jis supilstomas į butelius, kurie užkemšami ir saugomi tamsioje vėsioje vietoje.

Nuo sunkumo kojose

Neskiesto obuolių acto užsipilti ant delnų ir ištrinti kojas.

Skaudant galvai

Popierinė servetėlė suvilgoma obuolių acte, pridedama prie galvos, ir galva aprišama skarele. Paprastai skausmai praeina po 15 minučių.

Svarbu: acto negalima laikyti šaldytuve, nes taip laikomas šis produktas praranda ne tik skonio, bet ir naudingąsias savybes. Idealios laikymo sąlygos – tamsi vieta, kambario temperatūra, sandarus butelis.

Obuolių acto receptas

Obuolius smulkiai sutarkuokite. Obuolių tyrę sudėkite į stiklinį indą, atskieskite šiltu virintu vandeniu (0,8 kg obuolių tyrės reikia 11 vandens).

Į litrą vandens įdėkite 100 g medaus arba cukraus, o rūgimui pagerinti - 10 g mielių arba20g juodos duonos džiūvėsių.

10dienų atvirą indą laikykite20-30laipsnių temperatūroje ir kasdien po2-3kartus pamaišykite. Po to tyrę sudėkite į marlę ir išspausite sultis, jas iškoškite ir supilkite į indą plačiu kaklu.

Indą uždenkite ir pastatykite šiltai, kad rūgimas vyktų40-60dienų.

Po to actą išfiltruokite, išpilstykite į butelius ir sandariai uždarykite.

Pagal išlaikymą ir amžių (kuo actas brandesnis, tuo jis tirštesnis ir turi subtilesnį skonį bei aromatą) Lietuvoje galima įsigyti įvairaus brandumo acto.

Chereso actas

Tikras chereso actas gaminamas tik Ispanijoje, Andalūzijos provincijoje.

Actas su cheresu truputį rūgštokas, tinka ruošiant padažus bei puikiai dera maišant su įvairiais riešutų aliejais.

Chereso actas puikiai tinka su stipraus skonio sūriais

Taip pat puikiai tinka su stipraus skonio sūriais. Tarkim, salotoms su ožkos sūriu.

Vyno actas

Tai pats seniausias actas. Pirmieji vyno actą kulinarijoje pradėjo vartoti prancūzai, jie iki šiol laikomi geriausiais acto gamintojais. Priklausomai nuo vynuogių rūšies, actas gali būti baltas arba raudonas.

Vyno actas turi nemažai žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, mineralų ir rūgščių. Jis turi aiškiai juntamą vyno aromatą ir puikias skonio savybes, todėl plačiai naudojamas maistui gaminti.

Pirmieji vyno actą kulinarijoje pradėjo vartoti prancūzai

Švelnus baltojo vyno actas pagardins salotas, jūros gėrybių, paukštienos patiekalus bei padažus, padės organizmui virškinti maistą. Raudonojo vyno actas tinka vegetarams, yra be glitimo, pieno produktų, kviečių, be cukraus. Raudonasis vynas suteikia actui aštrumo, stipraus aromato.

Balzaminis actas

Kada actas yra daugiau nei šiaip actas? Tada, kai jis yra balzaminis actas iš Modenos. Tai tradicinis kvapnus actas, naudojamas italų virtuvėje. Jis nepakeičiamas tiek profesionaliam virėjui, tiek gaminančiam namuose mėgėjui, tiek ir gurmanui.

Balzaminio acto vartojimo galimybės yra labai plačios

Balzaminio acto vartojimo galimybės yra labai plačios, bet reikėtų laikytis tam tikrų taisyklių.

Pavyzdžiui, lapinių salotų padažams, užpilams paprastai naudojamas3-5metų balzaminis actas, marinatams -6-10metų balzaminis actas, o žuvies, mėsos patiekalams, uogoms bei vaisiams, vaniliniams ledams -12ir daugiau metų balzaminis actas.

 

Atgal