VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.22. JŪS NET NEĮSIVAIZDUOJATE, KOKIA NEŠVARI JŪSŲ INDŲ KEMPINĖ - JĄ DEZINFEKUOTI GALIMA TIK VIENU BŪDU

Jei abejojate kempinės, kuria plaunate indus, švara ir kilo noras ją dezinfekuoti, nė nemanykite, kad tai pavyks padaryti mikrobangų krosnelėje, indaplovėje arba virinant. Tėra vienintelis bent kiek veiksmingas būdas indų plovimo kempinei dezinfekuoti.

Bet kuriuo atveju, ji niekada nebus tinkama paviršiams, ant kurių dedamas maistas, valyti, rašoma leidinyje „Reader‘s Digest“.

Purvinos kempinės – pasibjaurėjimo verti objektai. Dėl to net ginčytis neverta. Tačiau jei teko girdėti, kad jose tarpstančios bakterijos žūva pašildžius mikrobangų krosnelėje, turime jus nuvilti. Kaip rodo naujausi tyrimai, šis procesas sunaikina tik mažiausiai kenksmingus mikrobus. Agresyviausios bakterijos iš kempinės, deja, niekur nedingsta.

Dėmesio vertos išvados pateiktos naujam tyrimui skirtoje internetiniame žurnale „Scientific Reports“ paskelbtoje publikacijoje. Vokietijos Furtvangeno universitete dirbantis mikrobiologas Markusas Egertas kartu su kolegomis ištyrė DNR ir RNR mėginius, paimtus iš 14-os panaudotų kempinių, nedaug kuo besiskiriančių nuo tos, kuri tikriausi guli ir prie jūsų kriauklės. Mokslininkai nustatė, kad tose kempinėse veisiasi net 362 skirtingos bakterijų rūšys. Dar baisiau tai, kad 15-oje kubinių centimetrų gali tarpti net 82 mlrd. įvairių bakterijų. Šie rodikliai atitinka žmogaus išmatose besiveisiančių bakterijų tankį.

„Mažai tokių vietų, kuriose pavyksta nustatyti šitokią bakterijų koncentraciją“, – sako M. Egertas. Viena bakterijų rūšis ypač išsiskiria iš kitų. Tai – moraxella osloensis. Šios bakterijos sukelia infekcijas žmonėms su nusilpusia imunine sistema. Joms iš dalies tenka atsakomybė dėl bjauraus kempinės kvapo.

Taigi, jei kempinė pastebimai purvina ir dvokia, be gailesčio ją išmeskite. Jei manote, kad pasielgsite taupiai kempinę išvirindami, išplaudami indaplovėje arba išmirkydami acte, žinokite, kad tai – tik bergždžias laiko švaistymas, be to, anot M. Egerto, ypač neracionalus ir netgi rizikingas sprendimas.

Vienintelis kempinės dezinfekavimo būdas, žadantis bent kiek padorius (bet vis tiek nepatenkinamus) rezultatus, yra kempinės išplovimas skalbyklėje pačiu karščiausiu vandeniu ir dar naudojant baliklį. Visgi net ir po šios procedūros virtuvei kempinė nebetiks. Ją galėsite naudoti tik tose vietose, kurioms taikomos žemesnės sanitarinės normos, pvz., tualete.

Tik kyla klausimas, ar verta šitiek triūsti dėl sąlyginai švarios, mažai kam tinkamos kempinės. M. Egerto atsakymas veikiausiai būtų neigiamas. Indų plovimo kempinėles, anot jo, kas savaitę reikėtų pakeisti naujomis.

 

Technologijos.lt

Atgal