VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.30. Tymai Europoje lieka problema

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) įspėja, kad Europoje ir toliau egzistuoja susirgimų tymais pavojus. Nuo 2016 metų sausio iki 2019-ųjų kovo ES ir Europos ekonominėje erdvėje užregistruota daugiau kaip 44 000 tymų atvejų, Stokholme pranešė ECDC.

EPA-Eltos nuotr.

Šie skaičiai ypač nepriimtini todėl, kad jau nuo septintojo dešimtmečio yra efektyvių skiepų nuo tymų, pareiškė ES sveikatos reikalų komisaras Vytenis Andriukaitis. „Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos tikslais, tymai Europos regione turėjo būti eliminuoti jau iki 2000 metų. Nepaisant to, Europai dar toli iki to, kad ji būtų paskelbta žemynu be tymų“, - pabrėžė eurokomisaras.

Kadangi ES nebuvo pasiektos dabartinės globalios skiepų apimtys, 4,5 mln. vaikų ir paauglių kyla bereikalinga rizika susirgti tymais, sakė ECDS direktorė Andrea Ammon. Skaičius regiono šalių, kur skiepų apimtys dviem dozėmis yra mažiausiai 95 proc. – toks yra PSO tikslas, nuo 2007 iki 2017 metų sumažėjo nuo 14 iki 4. Todėl tymai ES mastu yra rizika sveikatai, kalbėjo A. Ammon.

Atgal