VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.15. Šiomis dienomis alergijos pasireiškimas gali būti dažnesnis nei tikėtasi

Lietuvoje beržų žydėjimas jau artėja į pabaigą, bet žiedadulkių krūvis atskiromis dienomis vis dar aukštas. Šio reiškinio priežastis – tolimosios pernašos. Beržai gausiai žydi Suomijoje ir Rusijoje, o esant palankioms oro sąlygoms dideli žiedadulkių kiekiai pasiekia ir Lietuvą.

Saulėtomis dienomis ore alergeninių žiedadulkių barsto ąžuolai, gluosniai, klevai, uosiai. Anot Šiaulių universiteto aerobiologų, kiekvieno iš augalų žiedadulkių koncentracija ore nedidelė, bet dėl kryžminių reakcijų su maisto produktais, alergijos pasireiškimas gali būti dažnesnis nei tikėtasi.

„Alergeninių žiedadulkių „debesėlius" ore papildo pradėjusios žydėti žolės. Prognozuojame, kad esant palankioms oro sąlygoms, Lietuvos pietinėje dalyje žolių žiedadulkių koncentracija gali reikšmingai išaugti. Asmenys, kurie jautrūs žolių žiedadulkėms gautų naudingos asmeninės informacijos, jei pasinaudotų Šiaulių universitete sukurta PASYFO programėle", – pasakoja Šiaulių universiteto aerobiologė profesorė dr. Ingrida Šaulienė.

Anot profesorės, gegužės mėnuo tipiškai išsiskiria ne tiek aukšta žiedadulkių koncentracija, kiek didžiule jų įvairove. „Atrodo, kad visi vėjo apdulkinami medžiai, kurie dar nespėjo pražydėti – ima skleisti savo žiedus. Vėjadulkių augalų žiedai sunkiai pastebimi, neišvaizdūs, žalsvos spalvos ir beveik visuomet susitelkę į žiedynus", – sako I. Šaulienė.

Turbūt įdomiausias gegužės mėnesį žiedadulkių sukeltas reiškinys yra geltonos dėmės ant vandens telkinių, balų, gatvių ar šaligatvių. Dažnai su teršalais sumaišomos pušų ir eglių žiedadulkės yra nealergeniškos. Pasaulyje žinomi vos keli tokios alergijos atvejai. Aerobiologų stebėjimai rodo, kad šiemet spygliuočių žiedadulkių turėtų būti gausu, todėl po gausesnio lietaus ant žemės matysime gražius geltonus žiedadulkių piešinius.

Norintiems išvengti žiedadulkių keliamų negalavimų, specialistai pataria naudotis mobiliąja programėle PASYFO. Joje galima rasti ne tik alergijos rizikos prognozę, čia prieinami ir oro kokybės duomenys tiesiai iš programos „Copernicus" palydovų. Personalinės alergijos simptomų prognozavimo sistemos PASYFO mobilioji programėlė yra nemokama. Ja gali naudotis vartotojai, kurių mobiliuosiuose įrenginiuose įdiegtos operacinės sistemos „Android" ir „iOS".

Atgal