VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.03. Vaisiai ir daržovės naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai

Parengė Birutė Silevičienė

*Siekiant išvengti aterosklerozinių plokštelių susidarymo ant kraujagyslių sienelių, profilaktiškai patartina vartoti džiovintos citrinos žievelės miltelių: po 1 - 3 gramus 3 kartus per dieną.

*Reguliarus burokėlių sulčių vartojimas stabdo aterosklerozinių plokštelių susidarymą ant kraujagyslių sienelių.

* Juodųjų serbentų sultys gerai valo kraujagyslių sieneles ir trukdo išsivystyti aterosklerozei bei su ja susijusioms komplikacijoms.

*Obuoliai pasižymi geru kraujagyslių sienelių valomuoju poveikiu. Žmonėms, linkusiems į širdies ir kraujagyslių ligas ar jau sergantiems jomis, patartina kuo dažniau įtraukti į savo racioną obuolių. Ypač naudinga gerti obuolių sultis, išspaustas iš ką tik nuskintų vaisių.

*Šermukšnio uogos trukdo kauptis cholesteroliui ant kraujagyslių sienelių.

*Kiaulpienė valo kraujagysles ir yra naudingas širdies ligų profilaktikai

Liaudies medicinos žinovai pataria reguliariai gerti šviežių kiaulpienės šaknų sultis, sumaišytas su šviežiu ryžių nuoviru (santykiu 1:1) - po 50 ml 3 - 4 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

*Krienai žadina apetitą ir gerina žarnyno veiklą. Apetitui žadinti rekomenduojama prieš valgį suvalgyti arbatinį šaukštelį trintų krienų su cukrumi ir medumi.

Krienai vartojami norint pagerinti medžiagų apykaitą bei kraujotaką.

Krienų sultys vartojamos po 1 valgomąjį šaukštą esant tulžies takų diskinezijai, sutrikus skrandžio ir žarnyno motorikai, sergant cholecistitu.

*Kaštonų ekstrakto gydomasis poveikis siejamas su jame esančiu glikozidu eskulinu ir saponinu escinu. Eskulinas mažina kapiliarų pralaidumą, stimuliuoja antitrombino gamybą kraujagyslių sistemoje, gerina venų (ypač pažeistų) veiklą, o escinas mažina kraujo klampumą.

*Kaštono žievės vandeninis užpilas ir nuoviras turi rišamųjų, kaujavimą stabdančių, antiuždegiminių, skausmo malšinamųjų ir traukulius slopinančių savybių.

*Kaštono žiedų užpilas slopina uždegiminius procesus, malšina skausmą, o kaštono sėklos gydo uždegimus ir stabdo kraujavimą.

Atgal