VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.25. Telkiamos pajėgos pagalbai vaikams su autizmo spektro sutrikimais

2019-2020 metų plane numatyta įvairių priemonių sveikatos priežiūros, ankstyvosios diagnostikos ir reabilitacijos srityse, taip pat teikiant socialinę pagalbą ir ugdymo paslaugas ikimokyklinio ugdymo įstaigose bei vėlesniuose ugdymo etapuose. Be to, numatoma šviesti visuomenę keičiant požiūrį į tokius vaikus. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos teigimu, yra labai svarbu, kad autizmo spektro sutrikimas vaikams būtų diagnozuotas kuo anksčiau ir kuo skubiau būtų teikiama profesionali pagalba, nuo to labai priklauso tolimesnė vaiko raida. Todėl bus tobulinama diagnostika, medikai bus finansiškai skatinami profilaktinio sveikatos tikrinimo metu atlikti ankstyvojo amžiaus vaikų psichomotorinės raidos tikrinimą. 

„Yra labai svarbu ankstyva diagnostika, vaiko psichomotorinės raidos įvertinimas. Ir norint, kad ta diagnostika būtų laiku atliekama, yra suplanuoti parengti reikalingi teisės aktų pakeitimai, kad šeimos bei vaikų ligų gydytojai būtų finansiškai skatinami už tokio vaiko psichomotorinės raidos tikrinimą ir vertinimą. Aišku, yra labai svarbu, kad nustačius tokius poreikius būtų telkiamos specialistų komandos. Deja, šiandien tikrai ne visoje Lietuvoje tokia pagalba vaikams yra prieinama“, - sakė A. Veryga.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis tvirtina, kad bus stengiamasi, jog pagalba šeimoms, auginančioms vaikus su autizmo spektro sutrikimais, būtų kuo individualesnė. Kartu su savivaldybėmis bus plečiamas paslaugų spektras pagalbos centruose, mokomi specialistai, kaip elgtis su autizmo spektro sutrikimų turinčiais vaikais. 

„Kadangi autizmo fenomenas vystosi labai sparčiai ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, labai daugėja atvejų ir atrodo, kad tai yra ateities perspektyva, todėl mes tam turime ruošti visuomenę, tuo pačiu padedant ir žmonėms, turintiems autizmo spektro sutrikimą, ir taip pat jų šeimoms. Tai šitoje srityje bus mokymų programos specialistams, tėvams, viešinimo kampanijos. Ir trečioji dalis tai yra paslaugos, socialinės pagalbos priemonės - vaikų dienos centrai, atokvėpio šeimoms pagalbos centrai, būtent specializuoti šioms šeimoms. Jų labai reikia, kai kur jau jie dygsta vienas po kito, tačiau tikrai nepadengiame dar visos Lietuvos“, - sakė L. Kukuraitis. 

Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos pirmininkės Kristinos Košel-Patil teigimu, vaikus su autizmo spektro sutrikimais auginančios šeimos susiduria su gausybe problemų: prasta ligos diagnostika ir pagalba ugdant tokį vaiką, visuomenė nesupranta ir sunkiai priima, ugdymo įstaigos nepasiruošusios dirbti su tokiais vaikais.

„Lietuvoje nėra nė vieno pilnai adaptuoto diagnostikos įvertinimo, tik lokaliai ligoninėse naudojami vertimai. Nėra nė vienos aktyvios intervencijos programos, kad vaikui būtų teikiama intensyvi kokybiška kompleksinė pagalba ten, kur jis yra ugdomas. Šiuo metu vaikas iki septynių metų turi teisę 40 arba 60 valandų ankstyvos reabilitacijos paslaugų per metus. To tikrai negana. Paslaugų prieinamumas turi būti užtikrintas ne tik dideliuose miestuose, bet ir regionuose. Daugumai specialistų gydymo, švietimo ir socialinės apsaugos srityse trūksta kompetencijos autizmo srityje. Įstaigos nėra pasiruošusios aptarnauti asmenis su autizmo spektro sukrikimu“, - pabrėžė K. Košel-Patil.

Pasak jos, institucijų pasirašytame plane kalbame tik apie vaikus, o visai pamirštama, kad po 15 metų turėsime tūkstančius suaugusių autistiškų asmenų, kuriems reikės plataus spektro pagalbos priemonių - nuo grupinio gyvenimo namų iki pagalbos universitetuose, integracijos į darbo rinką. Todėl būtina žengti dar vieną svarbų žingsnį - paruošti šalies Autizmo strategiją, kokias turi kitos Vakarų Europos šalys. 

Lietuvoje daugėja vaikų ankstyvosios reabilitacijos paslaugas teikiančių įstaigų. Šiemet 48 įstaigos sudarė sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK) vaikų ankstyvosios reabilitacijos paslaugoms teikti.

Kasmet didėja ir finansavimas. 2017 metais iš viso panaudota 5,8 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto (PSDF) lėšų vaikų ankstyvosios reabilitacijos paslaugoms apmokėti, 2018 m. - 8,5 mln. eurų, o 2019 m. ir vėlesniais metais bus užtikrintas tolesnis šių paslaugų išlaidų apmokėjimas.

Įgyvendinant šį planą,. dalyvaus tiek ministerijos, tiek joms pavaldžios įstaigos, įsitrauks aukštosios mokyklos, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos.

Pernai vaikų, turinčių įvairiapusių raidos sutrikimų, iš viso buvo diagnozuota 1896, 2017 metais - 1719 vaikų, 2016 metais - 1434 vaikai. Naujai susirgusių vaikų pernai buvo 710, 2017 metais - 409 vaikai, 2016 metais - 323 vaikai. 

Ministro A. Verygos teigimu, dėl menkos diagnostikos tikrasis autizmo spektro sutrikimų turinčių asmenų skaičius Lietuvoje nėra žinomas.

Atgal