VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03.24. Kovo 24 d. – Pasaulinė tuberkuliozės diena

Regina Bieliauskienė, Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

 

Tuberkuliozė - liga, kuria sirgti gėda, tokie mūsų visuomenės stereotipai, nes manoma, kad tuberkulioze serga tik asocialūs asmenys. Tačiau tuberkulioze gali užsikrėsti bet kas ir bet kur, net važiuojant autobusu. Dar blogiau, kad sergant šia liga, kartais nejaučiama jokių simptomų. Vienas žmogus, sergantis atvira tuberkuliozės forma, per metus gali užkrėsti iki 20 žmonių.

Pavojinga liga

Tuberkuliozė yra užkrečiama infekcinė liga. Ja užkrečiama per orą. Infekcijos šaltinis - tuberkulioze sergantis žmogus.

Sirgdamas atvira ligos forma, žmogus į orą iškosėja mikrobakterijas. Liga užsikrėtus pasireiškia ne iškart, o maždaug po kelių mėnesių, liga gali pasireiškti ne visiems. Ja, kaip ir daugeliu kitų ligų, suserga žmonės, kurių imuninė sistema yra silpna. Jie yra išsekę, mažo svorio, serga kita lėtine liga, turi žalingų įpročių, prastai maitinasi, taip pat infekuotieji ŽIV. Suserga ir tie, kuriems dažnai tenka bendrauti su sergančiu tuberkulioze.

Tuberkuliozei būdingi simptomai: dusulys, kosulys, skrepliavimas, apetito stoka, svorio kritimas, bendras silpnumas, karščiavimas.

Žmonės galvoja, kad kosulys ir skrepliavimas - paprasčiausia kasdienybė ir dėl to nebūtina kreiptis į gydytoją, tuberkuliozei būdingi simptomai gali būti laikomi paprastu gripu, plaučių uždegimu.

Medikai perspėja, kad pro pirštus į šią ligą žiūrėti negalima. Jei žmogus nesigydo, gali mirti. Rekomenduojama atlikti krūtinės ląstos rentgenogramą, jei ilgiau nei tris savaites tęsiasi kosulys su skrepliavimu, temperatūra.

Atgal