VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03.24. Supaprastinta kai kurių vardinių vaistų skyrimo tvarka

Kai kuriuos vardinius vaistus išrašyti bus lengviau - supaprastinta skyrimo tvarka bus taikoma tiems vardiniams vaistams, kurie yra įtraukti į gydymo įstaigos vardinių vaistų sąrašą ir vartojami pačioje gydymo įstaigoje. Gydytojams, skiriantiems šiuos vaistus, nebereikės gauti raštiško paciento sutikimo juos vartoti.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, kai kuriais atvejais gauti rašytinį paciento sutikimą būdavo neįmanoma, pavyzdžiui, jei jis gydomas reanimacijoje, tad reikėdavo ieškoti jo atstovų, o tai sukeldavo daug nepatogumų.
„Bus patogiau ir greičiau visiems. Tiek gydytojams, kurie tą laiką, kurį skirdavo pertekliniams reikalavimams tenkinti, galės skirti savo tiesioginėms pareigoms, tiek pacientams. Kai kuriuos vardinius vaistus vartoja nemažai pacientų, tad papildomos procedūros juos skiriant tikrai yra nereikalingos ir mes jas naikiname“, - Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime cituojama viceministrė K. Garuolienė.
Kiekviena ligoninė ar poliklinika turi teisę sudaryti sąrašus vardinių vaistų, kurie yra būtini jų pacientams gydyti, tačiau nėra registruoti Lietuvoje ar jų trūksta. Iki šiol gydytojai, norėdami paskirti savo pacientams jų gydymo įstaigos sąraše esančius vardinius vaistus, turėdavo gauti paciento sutikimą juos vartoti. Nuo dabar tokio sutikimo nereikės.
Kiti vardiniai vaistai, kurie neįrašyti į šiuos sąrašus, ir toliau bus skiriami tik gavus paciento raštišką sutikimą juos vartoti.
Vardiniai vaistai - pavieniams pacientams būtini neregistruoti vaistai, tiekiami į Lietuvą remiantis gydytojų paskyrimu ir skirti vartoti tiesiogiai juos paskyrusiems gydytojams atsakant.

Atgal