VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.16. IMBIERO NAUDA

Imbieras kilęs iš Pietų Azijos, džiovintas jis pasiekė Viduržemio jūros regioną ir viduramžių laikais tapo Europoje vienu populiariausių prieskonių.

Jau prieš 5000 metų imbieras buvo rekomenduojamas peršalus, karščiuojant.

Kinų jūrininkai kramtydavo imbierą arba dėdavo jo į maistą kaip priemonę nuo jūrligės.

Graikai dievino imbierą dėl jo savybės gerinti virškinimą.

Geriau pasirinkti šviežią imbierą negu džiovintą arba maltą, kadangi šviežias yra gerokai kvapnesnis ir jame daugiau aktyviųjų medžiagų. Šviežio imbiero šaknis turi būti kieta, glotni ir ant jos neturi būti jokių juodų dėmių ar pelėsių.

Šviežias imbieras būna jaunas ir senas. Seną imbierą būtinai reikia nulupti prieš vartojimą, jauno lupti nereikia.

Imbieras yra turtingas vitaminų C, B1, B2, A, jame gausu magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies kalio, natrio ir cinko.

Jeigu peršalote.Pasidarykite tonizuojantį citrinos,šviežio imbiero ir medaus gėrimą arba mišinį.

Šis mišinys tinka ne tik peršalimo ligoms gydyti, bet irvirškinimui gerinti, imunitetui stiprinti, kraujospūdžiui reguliuoti.Padeda palaikyti gerą sveikatą, o susirgus - ją greitai pagerinti.

Vartojamas po 1-2 arbatinius šaukštelius prieš valgį. Taip pat galima pasidaryti arbatą, užpilant mišinį karštu, bet ne verdančiu vandeniu.

Mišinį sudaro:

100 g imbiero (pagal skonį galima imbiero kiekį didinti ar mažinti), 200 g citrinos, 150 g medaus

Imbiero šakniastiebius nulupkite, o patį imbierą sumalkite (galima naudoti paprasčiausią mėsmalę). Citrinas nuplaukite ir, išėmę sėklytes, sumalkite su visa žievele. Įmaišykite medų ir naudokite.

Imbieras naudingas ir sergant artritu, jis mažina cholesterolio kiekį.

Lašas imbierinio aliejaus karštoje vonioje nuims raumenų skausmą.

Masažas su šiuo aliejumigerina kraujotaką, greitina riebalų apykaitą.

Jo aplikacijos naudojamosreumatizmo profilaktikai.

AKMENŲ TERAPIJOS GALIA

Akmenų terapijos esmė - gilus atsipalaidavimas, padedantis įveikti ne tik stresą, bet ir lėtines bei ūmias ligas. Masažui naudojami vulkaninės, bazaltinės kilmės akmenys, kurie susidarė veikiančių ugnikalnių šlaituose ir ilgainiui atvėso. Jų sudėtyje gausu mineralinių medžiagų, magnio ir geležies.

Pašildyti akmenys dedami ant odos tam tikruose jautriuose taškuose, prieš tai patepus juos eteriniais aliejais. Taip pat jais masažuojamas kūnas.

Masažo metu šiluma į raumenis prasiskverbia net iki 4 cm ir aktyvina organizmo gyvybines funkcijas. Karštų akmenų masažas veikia visas fiziologines ir psichines žmogaus funkcijas. Vietose, kur uždėti akmenys, padidėja kapiliarinis kraujospūdis, o šis gerina kraujotaką kraujo sąstovio zonose. Šiltų akmenų ir masažo terapija malšina nugaros ir kaklo skausmus, atpalaiduoja visą kūną, suteikia harmonijos ir ramybės.

Akmenų skleidžiama šiluma sušildo ir atpalaiduoja raumenis, todėl toks masažas tinka po didelių krūvių. Akmenys turi savybę iš raumenų pašalinti toksiškas medžiagas, kurios kaupiasi dėl streso ir nesveiko gyvenimo budo. Akmenų terapija pagerina kraujo cirkuliaciją, padeda sureguliuoti kraujospūdį, teigiamai veikia širdies veiklą.

 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal