VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.09. Kokias ligas signalizuoja skirtingas kosulys

Sausas kosulys

Tokį kosulį gydytojai vadina neproduktyviu. Jis sukelia diskomforto jausmą. Dažnai nebūna susijęs su kvėpavimo takų uždegimu.

Sausas kosulys kamuoja 1-3 dienas, paskui tampa šlapias. Be to, ligonį kamuoja aukšta temperatūra, galvos skausmas.

Lėtinis faringitas.Ilgą laiką ligonį kamuoja vidutinio sunkumo sausas kosulys, gerklės skausmas.

Sinusitas, rinitas.Dažniausiai kosulys kamuoja naktį, kai sekretas iš nosies patenka į gerklę.

Šiomis ligomis sergantys žmonės dažnai skundžiasi diskomforto jausmu gerklėje, „buku" skausmu kaktos ir skruostų srityse.

Tymai.Be kosulio, ligonį dar kamuoja aukšta temperatūra, odos ir gleivinės bėrimas.

Širdies nepakankamumas.Šia liga sergantys žmonės skundžiasi ne tik sausu kosuliu, bet ir silpnumu, galvos svaigimu, skausmu širdies plote, greitu uždusimu.

Profesinės ligos.Sausas kosulys dažnai kamuoja užterštoje aplinkoje ilgai dirbančius žmones.

Jei kosint skauda, gydytojai rekomenduoja neužsiimti savigyda ir kaip įmanoma greičiau kreiptis pagalbos į specialistą.

Tracheitas.Kamuoja sausas, garsus kosulys. Kai ligonis kosi, atrodo, kad jis dūsta. Kosulys kyla staiga arba įkvėpus šalto oro. Kosint skauda už krūtinkaulio.

Plaučių uždegimas.Kosulį lydi aštrus krūtinės ląstos skausmas.

Pleuritas.Tai pleuros - plėvės, dengiančios plaučius - lapelių uždegimas. Kosint skauda krūtinę ir šoną. Skausmas sustiprėja įkvepiant oro.

Skausmingas kosulys perspėja, kad toks kosulys negali trukti ilgiau nei 14 dienų.

Kosulys gali būti įvairiausių ligų simptomas, bet kiekvienu atveju turi savų ypatumų. Norint suprasti kosulio priežastis, reikia daugiau sužinoti apie jį patį.

Kosulys netrunka mėnesio

Pagrindinė aštraus, mažiau nei mėnesį trunkančio kosulio priežastis – peršalimas (paprastai peršalimo padariniai praeina po 7-10 dienų, bet kosulys dėl kvėpavimo takų uždegimo ir padidėjusio jų jautrumo gali užtrukti iki keturių savaičių).

Kosulys trunka ilgiau nei2mėnesius

1-2 mėnesius trunkantis kosulys vadinamas ūmiu, o trunkantis ilgiau nei 2 mėnesius - chronišku. Pagrindinės chroniško kosulio priežastys: bronchinė astma, chroniška obstrukcinė plaučių liga, gastroezofaginis refliuksas.

Kosulys kyla tam tikru metų laiku

Jei kasmet pavasarį ar vasarą užpuola kosulys ir kas kartą kitokie simptomai - užgulta nosis, čiaudulys, paraudusios akys, veikiausiai tai yra sezoninė alergija.

Kosulys atsirado pavartojus kažkokio preparato

10-20 proc. pacientų, kurie vartoja angiotenzino receptorius blokuojančių preparatų, kyla sausas kosulys. Kosulys gali atsirasti iš karto pavartojus preparato arba po kelių mėnesių. Nebevartojant tokių preparatų anksčiau ar vėliau kosulys praeina.

Kosulys su šviesiomis gleivėmis

Toks kosulys vadinamas šlapiu. Aštrus kosulys su šviesiomis gleivėmis gali būti gripo ar peršalimo požymis. Chroniškas kosulys su šviesiomis gleivėmis - chroniško bronchito požymis.

Kosulys su gelsvomis ir žaliomis gleivėmis

Kosulys su gelsvomis ir žalsvomis gleivėmis gali byloti apie ūmų bronchitą arba chroniško bronchito paūmėjimą. Tai gali būti ir sunkesnės ligos - plaučių uždegimo - požymis. Norint tikslesnės diagnozės būtina rentgenograma.

Skrepliai su krauju

Pagrindinės jų priežastys: plaučių uždegimas, tuberkuliozė, plaučių vėžys. Kraujas - grėsmingas simptomas, jį pastebėjus būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Kosulys ir dusulys

Dusulys - vienas esminių chroniškos obstrukcines plaučių ligos požymių. Jei kosėdami jaučiate dusulį, kreipkitės į medikus.

Kosulys ir deginantis skausmas

Chroniškas kosulys kartu su skausmu ir graužimu gerklėje - gastroezofaginis refliuksas. Kosėjant skrandžio rūgštis patenka į stemplę. Gulint simptomai sustiprėja.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal