VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.03. Virškinimą gerinantys augalai

Virškinimo sureguliavimui vartojami balinis ajeras, didysis debesylas, geltonasis gencijonas, vaistinė gelsvė, kartusis kietis, valgomasis krienas, trilapis puplaiškis.

Žarnyno spazmus malšinanti raminamoji arbata

15 g vaistinės melisos lapų, 15 g pipirmėtės lapų, 10 g kmyno vaisių ir 10 g pankolio vaisių. Vieną arbatinį šaukštelį šio mišinio užplikyti stikline verdančio vandens ir uždengus palikti 5-10 minučių, kad prisitrauktų, tada perkošti. Gerti 6-8 kartus per dieną po vieną stiklinę šiltos arbatos.

Arbata, gydanti sudirgusią gleivinę

60 g ramunėlių žiedų, 20 g pankolio vaisių ir 20 g kmynų vai­sių. Vieną arbatinį šaukštelį šio mišinio užplikyti stikline verdančio vandens ir uždengus palikti 5-10 minučių, kad prisitrauktų. Rekomenduojama gerti 4-8 kartus per dieną po vieną stiklinę šiltos arbatos.

Kmyno vaisiai slopina puvimo bei rūgimo procesus žarnyne, stiprina virškinamojo trakto sekrecinę funkciją ir žarnyno peristaltiką.

Virškinimo sistema

Norint pagreitinti skrandžio, kepenų, žarnyno ir kitų virškinimo sistemos organų veiklą, sumaišoma po 0,5 stiklinės nuplautų razinų bei spanguolių ir 250 g avižų, užpilama 1,5 1 šalto virinto vandens, pakaitinama iki virimo, 3 valandas palaikoma tamsioje vietoje, perkošiama, įdedama 40 g medaus ir geriama po 0,5 stiklinės pašildyto užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį. Baltųjų vynuogių kekė (250-300 g uogų), 40-50 g ananaso, 1 žalias obuolys ir 1 kivis išplakami plaktuvu ir gautas tirštas kokteilis išgeriamas prieš valgį arba valgant, ypač mėsos patiekalus - jis stimuliuoja skrandžio - žarnyno trakto veiklą ir gerina virškinimą.

Norint suaktyvinti žarnyno peristaltiką, 100 g virtų burokėlių sutarkuojama, sumaišoma su 1 arbatiniu šaukšteliu augalinio aliejaus bei supjaustytais mėtos lapais ir suvalgoma prieš pusryčius.

Peristaltiką efektyviai gerina mėlynės. Sumaišoma 70 g šviežių ir 2 arbatinius šaukštelius džiovintų mėlynių, užpilama 1 stikline karšto vandens. Po 8 valandų antpilas išgeriamas, o uogos suvalgomos. Galima naudoti ir vien šviežias, arba vien džiovintas mėlynes.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal