VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

10.12. EP komitetas balsavo už drastišką plastikinių šiukšlių mažinimą

Vienkartiniai plastikiniai daiktai, tokie kaip stalo įrankiai, lėkštės, gėrimų šiaudeliai ir pakeliai, ausų krapštukai ar balionų lazdelės, turėtų būti uždrausti Europos Sąjungoje nuo 2021-ųjų. Tokiai planuojamai direktyvai trečiadienį pritarė Europos Parlamento (EP) Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas.

Šie vienkartiniai plastikiniai daiktai būtų draudžiami, kadangi jiems esama lengvai prieinamų alternatyvų. Minėti daiktai sudaro iki 70 proc. jūrose ir vandenynuose randamų šiukšlių.

EP komiteto nariai pritarė Frédérique Ries (Liberalai ir demokratai, Belgija) parengtai rezoliucijai, kurioje į Europos Komisijos pasiūlytą vienuolikos draudžiamų vienkartinių plastikinių daiktų sąrašą papildomai įtraukti itin lengvi plastikiniai maišeliai, produktai, pagaminti iš okso-degraduojančių plastikų, bei greito maisto pakuotės iš polistireninio putplasčio.

Taip pat siūloma valstybėms nustatyti tikslus iki 2025-ųjų sumažinti plastikinių daiktų, kurie neturi lengvai prieinamų alternatyvų, naudojimą, taip pat paskatinti jų perdirbimą arba pakartotinį naudojimą. Tarp jų patenka vienkartinės mėsainių dėžutės, sumuštinių pakuotės, taip pat vaisių, daržovių, desertų ar ledų įpakavimas. Kai kurie kiti plastikai, pavyzdžiui, gėrimų buteliai, turės būti surenkami atskirai, o jų perdirbimo dalis iki 2025 m. privalėtų sudaryti ne mažiau nei 90 proc.

Komiteto nariai taip pat sutarė mažinti taršą dėl tabako produktų, visų pirma – plastikinių cigarečių filtrų. Iki 2025 m. jų tarša turėtų sumažėti perpus, o iki 2030-ųjų – 80 proc., įsitikinę europarlamentarai.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal