VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

10.04. Nuo plaučių uždegimo valstybės lėšomis skiepijami ne tik vaikai

Vaikų skiepijimą pneumokokine vakcina Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išskyrė kaip prioritetą, tačiau Lietuvoje nuo pneumonijos skiepijami ir suaugusieji, sergantys tam tikromis ligomis.

Kaip priminė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) visuomenės sveikatos specialistė Kristina Žukauskaitė, plaučių uždegimą (pneumoniją) sukelia virusai, bakterijos ir grybeliai. Dažniausia plaučių uždegimo priežastis - pneumokokinės infekcijos sukėlėjas (Streptoccocus pneumoniae) ir B tipo Haemophilus influenzae (Hib) bakterijos.
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių. Infekcija yra paplitusi tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų.

Pixabay.com nuotr.
„Didelę susirgimo riziką turi vaikai iki 5 metų ir vyresni nei 65 metų suaugusieji. Taip pat asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis: cukriniu diabetu, širdies, plaučių, inkstų ir kepenų ligomis, vartojantys alkoholio, rūkantys ir kiti, o ypač sergantieji onkologinėmis, reumatinėmis ligomis ir žmonės, kuriems persodinti organai, kaulų čiulpai, pašalinta blužnis, užsikrėtusieji ŽIV, hemodializuojantys asmenys“, - Eltai komentavo K. Žukauskaitė.
Ligos sukėlėjai plinta įvairiais būdais, tačiau dažniausiai galima užsikrėsti nuo sergančio, čiaudinčio ar kosinčio asmens oro lašeliniu būdu. „Todėl svarbu vengti kontakto su sergančiu asmeniu, kosint ir čiaudint užsidengti burną, nedelsiant išmesti panaudotas vienkartines nosinaites, dažnai plauti rankas“, - atkreipė dėmesį ULAC specialistė.
Pasak jos, efektyviausia plaučių uždegimo profilaktikos priemonė - skiepai nuo pneumokokinės infekcijos, Haemophilus influenzae B tipo, gripo, tymų ir kokliušo.
ULAC duomenimis, pernai pneumokokine vakcina Lietuvoje buvo paskiepyti 3 155 suaugę rizikos grupės asmenys ir 1 732 vaikai nuo 2 iki 18 metų. Didžioji dalis suaugusiųjų nuo pneumokokinės infekcijos valstybės lėšomis skiepyti, nes sirgo onkologinėmis ligomis, o vaikai - dėl kvėpavimo takų ligų.
Kūdikių ir vaikų skiepijimai į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių buvo įtraukti 2014 metų spalį. ULAC apibendrinti 2017 metų skiepijimo duomenys parodė, kad pirma pneumokokinės vakcinos doze paskiepyta 80,4 proc. kūdikių (21 199), antra vakcinos doze - 68,7 proc. (17 468), trečia vakcinos doze - 82,5 proc. (23 893) vaikai.
Valstybės lėšomis nuo plaučių uždegimo skiepijami vaikai, sergantys bronchų astma, cistine fibroze, bronchektazine liga, taip pat sergantys cerebriniu paralyžiumi, mioneuralinių jungčių bei raumenų ligomis, turintys įgimtas širdies ydas, sergantys cukriniu diabetu, onkologinėmis, lėtinėmis inkstų ligomis, vaikai, kuriems atliekama hemodializė ir peritoninė dializė, sergantys lėtinėmis kepenų ligomis, turintys imunodeficitą, sergantys reumatinėmis ligomis, po kraujodaros kamieninių ląstelių, organų ar audinių transplantacijos, asplenijos atvejais, vaikai su implantais, infekuotieji ŽIV.
Suaugusieji nuo plaučių uždegimo valstybės lėšomis skiepijami, jei serga lėtine inkstų liga, nefroziniu sindromu, dializuojami žmonės, onkologiniai ligoniai, asmenys po transplantacijų, sergantys reumatinėmis ligomis, kepenų fibroze ir ciroze, pirmo tipo diabetu ir antrojo tipo diabetu, jei yra vyresni nei 65 metų amžiaus, planuojama operacija ar diagnozuotos diabeto komplikacijos.
Nuo plaučių uždegimo valstybės lėšomis taip pat gali skiepytis kochlearinius implantus turintys pacientai, sergantieji obstrukcine plaučių liga, pacientai, kuriems nustatytas hiposplenizmas ir įgimta asplenija ar cerebrospinalinio skysčio nutekėjimas, infekuotieji ŽIV, pacientai su imunodeficitais.
Rizikos grupes nuo pneumokokinės infekcijos skiepijamos viena vakcinos doze, po kurios susidaro ilgalaikis imunitetas. Norintys nuo plaučių uždegimo skiepytis savo lėšomis už vakciną moka apie 80 eurų.
Kaip primena ULAC, plaučių uždegimas yra dažniausiai pasitaikanti gripo komplikacija.

Atgal