VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08.08. Atsargiai – puola vapsvos! Pirmoji pagalba vabzdžių sugeltiems vaikams

 Nesistebėkite, jeigu jūsų laisvalaikį lauke sutrikdys širšių ar vapsvų antskrydis – rugpjūtį šie skaudžiai geliantys vabzdžiai yra itin aktyvūs. Ir nors nei vapsvos, nei širšės ar bitės be priežasties žmogaus dažniausiai nepuola, jų geluonies aštrumą patirti vasaromis tenka ne vienam. Tokie įgėlimai ypač pavojingi kūdikiams ir vaikams. BENU vaistinės kūdikio dėžutės projekto atstovė Jovita Motiejaitienė teigia, kad svarbu greitai suteikti vaikui pirmąją pagalbą po įgėlimo ir neužsiimti savigyda. O esant rimtesniems sutrikimams – laiku kreiptis į medikus.

Vmvt.lt nuotr.

Vaistininkė dalinasi patarimais tėvams, kaip gydyti vabzdžių įgėlimus vaikams ir įspėja, kokių savigydos priemonių geriau nesiimti.

Pavojingiausi įgėlimai – kūdikiams

Įgeldamos bitės, vapsvos ir širšės į žmogaus organizmą per geluonį suleidžia nuodų. Vieniems įgėlimas pasireiškia tik lengvu sugeltos vietos paraudimu, kitiems – stipria alergine reakcija į vabzdžio nuodus. Kūdikiams ir mažiems vaikams tokie įgėlimai yra itin pavojingi,nes galimos reakcijos su dideliu patinimu bei alerginiais bėrimais.

Pirmoji pagalba – įgėlimo vietos šaldymas ir dezinfekavimas

Įgėlus bitei, vapsvai ar širšei, įgelta vieta parausta, gali atsirasti tinimas, niežėjimas. Jeigu vaikas alergiškas, per artimiausias minutes tinimas didėja, paraudimas gali išplisti, atsirasti neaiškių dėmių, išberti didesnį odos plotą. Pasireiškus šiems simptomams, specialistė rekomenduoja mažylį parodyti gydytojui. Taip pat skubiai mažylį reikia vežti į gydymo įstaigą, jeigu jam pasidaro silpna, ima svaigti galva, sutrinka kvėpavimas, vaikutis pasidaro vangus, pradeda kilti temperatūra, krėsti šaltis.

„Įgėlimo simptomams palengvinti, niežuliui numalšinti ir, svarbiausia, alerginių reakcijų plitimui sustabdyti visada pravartu turėti vaikams skirtą priešalerginį tepaliuką ar pieštuką po vabzdžių įkandimo. Vaistinėse galima rasti priemonių, kurios tinka ir kūdikiams nuo pat gimimo, - pataria BENU vaistinės kūdikio dėžutės projekto atstovė.

„Būnant gamtoje, ant sugeltos vietos jokiu būdu nedėkite įvairių augalų lapų, net jeigu jie ir pripažinti kaip veiksmingi tam tikriems negalavimams. Jautrią mažylio odelę augalai gali dar labiau sudirginti ir tik sustiprinti alerginę reakciją. Taip pat visiems žinomas spuogelių džiovinimo būdas dantų pasta. Jokiu būdu dantų pasta netepkite po įgėlimo iškilusio spuogelio. Ir įkandimo vietos dezinfekavimui nenaudokite jokių stiprių spiritinių gėrimų ir kompresų– jie mažylio odelę gali nudeginti“, – įspėja vaistininkė.

Atgal