VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07.27. Grūdai – maistas

Grūdai –maistas, ir ne bet koks, o ekologiškai švariausias. Svarbiausia grūdus tinkamai paruošti, kad nežūtų juose esančios naudingosios medžiagos.

Dėl didelio kapiliarinio aktyvumo grūdai sugeria daug žalingų žarnyno teršalų. Tai geriausia organizmo valymo priemonė. Vandenyje be cukraus, pieno ir kitų priedų virtos kruopos šalina iš žmogaus organizmo druskas, šlapimo rūgštį, riebalines gleives, smėlį. Kruopos palengvina artritu, poliartritu, radikulitu, inkstų ir kitomis chroniškomis ligomis sergančių ligonių būklę.

Grūdai - dietinis maistas, tik juos reikia tinkamai paruošti. Pirmiausia grūdai arba kruopos pamerkiami šaltame vandenyje. Kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos turi mirkti visą parą, o kruopos - 12 val. Vandenį nupilkite, kruopas arba grūdus sudėkite į puodą ir užplikykite verdančiu vandeniu. Vanduo turi apsemti grūdus ar kruopas nors 2 cm. Užvirinkite, uždenkite ir suvynioję į rankšluostį padėkite šiltai. Grūdai išbrinksta per 3 val., kruopos - per 0,5 val.

Pradėję maitintis vienais grūdais ar kruopomis, šios dietos laikykitės 10 dienų, nes per tiek laiko pasikeičia žmogaus kraujas. Jei kruopos pabosta, galima jas paskaninti kavamale sumaltomis linų sėklomis.

Grūdus ir kruopas valgykite su žaliomis daržovėmis.                         '

Kviečių gemalai stiprina sveikatą

Mitybos specialistai pripažįsta teigiamą grūdų ir jų produktų poveikį žmogaus organizmui: virš­kinimui, kraujotakai, nervų sistemai.

Skaidulinis maistas, taip pat ir kviečių gemalai, saugo nuo aterosklerozės, gerina virškinimą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo, aktyvina žarnyno veiklą, suteikia sotumo jausmą.

Kviečių gemalai taip pat gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina nervų sistemą, imunitetą.

Kviečių gemalai turi fitino. Tai biologiškai veikli medžiaga, skatinanti baltymų sintezę, aktyvinanti smegenų veiklą, todėl naudinga moksleiviams, studentams bei visiems, kurie dirba aktyvų protinį darbą.

Be to, kviečių gemalai turi linolio rūgšties, kuri įeina į visų organizmo fermentų sudėtį ir riboja cholesterolio susidarymą organizme.

Kviečių gemalai gražina odą, atitolina senatvę, suteikia daug gyvybinės energijos.

Streso priežastys ir pasekmes

Į stresą reaguoja beveik visos organizmo funkcijos ir sistemos. Hipofizis ima gaminti daugiau adrenalino, kuris savo ruožtu stimuliuoja kortizolio išskyrimą. Šie hormonai susilpnina imunitetą, atveria kelia ligoms. Adrenalino perteklius pagreitina baltymų, riebalų ir angliavandenių metabolizmą organizme, kad greičiau būtų sukaupta energija, reikalinga aktyviems veiksmams stresinėje situacijoje. Tokia reakcija eikvoja kalcio, svarbių aminorūgščių, kalio, fosforo ir magnio atsargas organizme. Negana to, streso būsenos organizmas neįstengia deramai pasisavinti maistinių medžiagų, todėl jų ima trūkti. Be to, dėl streso (nervinės įtampos, nerimo, baimės) organizme gaminasi laisvieji radikalai, pažeidžiantys jo audinius. Mokslininkai nustatė, kad 80 proc. rimtų ligų, tarp jų ir širdies-kraujagyslių bei endokrininės sistemos, onkologinių, yra labai susijusios su stresais, nervine įtampa ir nerimu. O ką ir bekalbėti apie stresų išprovokuotus nervų sistemos veiklos sutrikimus, dėl kurių, kaip sakoma, išsivysto kone visos ligos. Normalizuoti nervų sistemos veiklą labiausiai padeda B grupės vitaminai, mineralai – kalcis, magnis, cinkas ir augalai – ginkmedis bei jonažolė.

Parengė Birutė Silevičienė

 


 

 

n/kokosas – Shutterstock nuotr.

<pav>Kaip pasirinkti kokoso aliejų

<text>Kokoso aliejui daugelis moterų negaili gerų žodžių: jis nuostabiai drėkina, švelnina, puo­selėja, saugo odą ir nuostabiai kvepia.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį:

*Geras kokoso aliejus turėtų būti šaltai spaustas, nerafinuotas ir nedezodoruotas.

* Kokoso aliejus turėtų būti ekologiškas. Ekologiškam aliejui gaminti leidžiami tik mechaniniai spaudimo būdai, be to, nenaudojamos cheminės medžiagos nei riešutams augant, nei riešutus apdorojant, nei spaudžiant aliejų.

*Prastesnę, nors ir nerafinuoto kokoso aliejaus kokybę išduoda karstelėjęs skonis, itin intensyvus jo aromatas ir pan. Jei kokoso aliejaus kvapas, buvęs malonus iškart po pakuotės atidarymo, po kiek laiko pakito ir tapo nemalonus, tai yra prastos kokybės nerafinuoto aliejaus požymis.

 

 

n/grudai

<pav>Grūdai – maistas

<text>Grūdai –maistas, ir ne bet koks, o ekologiškai švariausias. Svarbiausia grūdus tinkamai paruošti, kad nežūtų juose esančios naudingosios medžiagos.

Dėl didelio kapiliarinio aktyvumo grūdai sugeria daug žalingų žarnyno teršalų. Tai geriausia organizmo valymo priemonė. Vandenyje be cukraus, pieno ir kitų priedų virtos kruopos šalina iš žmogaus organizmo druskas, šlapimo rūgštį, riebalines gleives, smėlį. Kruopos palengvina artritu, poliartritu, radikulitu, inkstų ir kitomis chroniškomis ligomis sergančių ligonių būklę.

Grūdai - dietinis maistas, tik juos reikia tinkamai paruošti. Pirmiausia grūdai arba kruopos pamerkiami šaltame vandenyje. Kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos turi mirkti visą parą, o kruopos - 12 val. Vandenį nupilkite, kruopas arba grūdus sudėkite į puodą ir užplikykite verdančiu vandeniu. Vanduo turi apsemti grūdus ar kruopas nors 2 cm. Užvirinkite, uždenkite ir suvynioję į rankšluostį padėkite šiltai. Grūdai išbrinksta per 3 val., kruopos - per 0,5 val.

Pradėję maitintis vienais grūdais ar kruopomis, šios dietos laikykitės 10 dienų, nes per tiek laiko pasikeičia žmogaus kraujas. Jei kruopos pabosta, galima jas paskaninti kavamale sumaltomis linų sėklomis.

Grūdus ir kruopas valgykite su žaliomis daržovėmis.                         '

<sk>Kviečių gemalai stiprina sveikatą

<text>Mitybos specialistai pripažįsta teigiamą grūdų ir jų produktų poveikį žmogaus organizmui: virš­kinimui, kraujotakai, nervų sistemai.

Skaidulinis maistas, taip pat ir kviečių gemalai, saugo nuo aterosklerozės, gerina virškinimą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo, aktyvina žarnyno veiklą, suteikia sotumo jausmą.

Kviečių gemalai taip pat gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina nervų sistemą, imunitetą.

Kviečių gemalai turi fitino. Tai biologiškai veikli medžiaga, skatinanti baltymų sintezę, aktyvinanti smegenų veiklą, todėl naudinga moksleiviams, studentams bei visiems, kurie dirba aktyvų protinį darbą.

Be to, kviečių gemalai turi linolio rūgšties, kuri įeina į visų organizmo fermentų sudėtį ir riboja cholesterolio susidarymą organizme.

Kviečių gemalai gražina odą, atitolina senatvę, suteikia daug gyvybinės energijos.

<sk>Streso priežastys ir pasekmes

<text>Į stresą reaguoja beveik visos organizmo funkcijos ir sistemos. Hipofizis ima gaminti daugiau adrenalino, kuris savo ruožtu stimuliuoja kortizolio išskyrimą. Šie hormonai susilpnina imunitetą, atveria kelia ligoms. Adrenalino perteklius pagreitina baltymų, riebalų ir angliavandenių metabolizmą organizme, kad greičiau būtų sukaupta energija, reikalinga aktyviems veiksmams stresinėje situacijoje. Tokia reakcija eikvoja kalcio, svarbių aminorūgščių, kalio, fosforo ir magnio atsargas organizme. Negana to, streso būsenos organizmas neįstengia deramai pasisavinti maistinių medžiagų, todėl jų ima trūkti. Be to, dėl streso (nervinės įtampos, nerimo, baimės) organizme gaminasi laisvieji radikalai, pažeidžiantys jo audinius. Mokslininkai nustatė, kad 80 proc. rimtų ligų, tarp jų ir širdies-kraujagyslių bei endokrininės sistemos, onkologinių, yra labai susijusios su stresais, nervine įtampa ir nerimu. O ką ir bekalbėti apie stresų išprovokuotus nervų sistemos veiklos sutrikimus, dėl kurių, kaip sakoma, išsivysto kone visos ligos. Normalizuoti nervų sistemos veiklą labiausiai padeda B grupės vitaminai, mineralai – kalcis, magnis, cinkas ir augalai – ginkmedis bei jonažolė.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

n/kokosas – Shutterstock nuotr.

<pav>Kaip pasirinkti kokoso aliejų

<text>Kokoso aliejui daugelis moterų negaili gerų žodžių: jis nuostabiai drėkina, švelnina, puo­selėja, saugo odą ir nuostabiai kvepia.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį:

*Geras kokoso aliejus turėtų būti šaltai spaustas, nerafinuotas ir nedezodoruotas.

* Kokoso aliejus turėtų būti ekologiškas. Ekologiškam aliejui gaminti leidžiami tik mechaniniai spaudimo būdai, be to, nenaudojamos cheminės medžiagos nei riešutams augant, nei riešutus apdorojant, nei spaudžiant aliejų.

*Prastesnę, nors ir nerafinuoto kokoso aliejaus kokybę išduoda karstelėjęs skonis, itin intensyvus jo aromatas ir pan. Jei kokoso aliejaus kvapas, buvęs malonus iškart po pakuotės atidarymo, po kiek laiko pakito ir tapo nemalonus, tai yra prastos kokybės nerafinuoto aliejaus požymis.

 

 

n/grudai

<pav>Grūdai – maistas

<text>Grūdai –maistas, ir ne bet koks, o ekologiškai švariausias. Svarbiausia grūdus tinkamai paruošti, kad nežūtų juose esančios naudingosios medžiagos.

Dėl didelio kapiliarinio aktyvumo grūdai sugeria daug žalingų žarnyno teršalų. Tai geriausia organizmo valymo priemonė. Vandenyje be cukraus, pieno ir kitų priedų virtos kruopos šalina iš žmogaus organizmo druskas, šlapimo rūgštį, riebalines gleives, smėlį. Kruopos palengvina artritu, poliartritu, radikulitu, inkstų ir kitomis chroniškomis ligomis sergančių ligonių būklę.

Grūdai - dietinis maistas, tik juos reikia tinkamai paruošti. Pirmiausia grūdai arba kruopos pamerkiami šaltame vandenyje. Kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos turi mirkti visą parą, o kruopos - 12 val. Vandenį nupilkite, kruopas arba grūdus sudėkite į puodą ir užplikykite verdančiu vandeniu. Vanduo turi apsemti grūdus ar kruopas nors 2 cm. Užvirinkite, uždenkite ir suvynioję į rankšluostį padėkite šiltai. Grūdai išbrinksta per 3 val., kruopos - per 0,5 val.

Pradėję maitintis vienais grūdais ar kruopomis, šios dietos laikykitės 10 dienų, nes per tiek laiko pasikeičia žmogaus kraujas. Jei kruopos pabosta, galima jas paskaninti kavamale sumaltomis linų sėklomis.

Grūdus ir kruopas valgykite su žaliomis daržovėmis.                         '

<sk>Kviečių gemalai stiprina sveikatą

<text>Mitybos specialistai pripažįsta teigiamą grūdų ir jų produktų poveikį žmogaus organizmui: virš­kinimui, kraujotakai, nervų sistemai.

Skaidulinis maistas, taip pat ir kviečių gemalai, saugo nuo aterosklerozės, gerina virškinimą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo, aktyvina žarnyno veiklą, suteikia sotumo jausmą.

Kviečių gemalai taip pat gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina nervų sistemą, imunitetą.

Kviečių gemalai turi fitino. Tai biologiškai veikli medžiaga, skatinanti baltymų sintezę, aktyvinanti smegenų veiklą, todėl naudinga moksleiviams, studentams bei visiems, kurie dirba aktyvų protinį darbą.

Be to, kviečių gemalai turi linolio rūgšties, kuri įeina į visų organizmo fermentų sudėtį ir riboja cholesterolio susidarymą organizme.

Kviečių gemalai gražina odą, atitolina senatvę, suteikia daug gyvybinės energijos.

<sk>Streso priežastys ir pasekmes

<text>Į stresą reaguoja beveik visos organizmo funkcijos ir sistemos. Hipofizis ima gaminti daugiau adrenalino, kuris savo ruožtu stimuliuoja kortizolio išskyrimą. Šie hormonai susilpnina imunitetą, atveria kelia ligoms. Adrenalino perteklius pagreitina baltymų, riebalų ir angliavandenių metabolizmą organizme, kad greičiau būtų sukaupta energija, reikalinga aktyviems veiksmams stresinėje situacijoje. Tokia reakcija eikvoja kalcio, svarbių aminorūgščių, kalio, fosforo ir magnio atsargas organizme. Negana to, streso būsenos organizmas neįstengia deramai pasisavinti maistinių medžiagų, todėl jų ima trūkti. Be to, dėl streso (nervinės įtampos, nerimo, baimės) organizme gaminasi laisvieji radikalai, pažeidžiantys jo audinius. Mokslininkai nustatė, kad 80 proc. rimtų ligų, tarp jų ir širdies-kraujagyslių bei endokrininės sistemos, onkologinių, yra labai susijusios su stresais, nervine įtampa ir nerimu. O ką ir bekalbėti apie stresų išprovokuotus nervų sistemos veiklos sutrikimus, dėl kurių, kaip sakoma, išsivysto kone visos ligos. Normalizuoti nervų sistemos veiklą labiausiai padeda B grupės vitaminai, mineralai – kalcis, magnis, cinkas ir augalai – ginkmedis bei jonažolė.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

n/kokosas – Shutterstock nuotr.

<pav>Kaip pasirinkti kokoso aliejų

<text>Kokoso aliejui daugelis moterų negaili gerų žodžių: jis nuostabiai drėkina, švelnina, puo­selėja, saugo odą ir nuostabiai kvepia.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį:

*Geras kokoso aliejus turėtų būti šaltai spaustas, nerafinuotas ir nedezodoruotas.

* Kokoso aliejus turėtų būti ekologiškas. Ekologiškam aliejui gaminti leidžiami tik mechaniniai spaudimo būdai, be to, nenaudojamos cheminės medžiagos nei riešutams augant, nei riešutus apdorojant, nei spaudžiant aliejų.

*Prastesnę, nors ir nerafinuoto kokoso aliejaus kokybę išduoda karstelėjęs skonis, itin intensyvus jo aromatas ir pan. Jei kokoso aliejaus kvapas, buvęs malonus iškart po pakuotės atidarymo, po kiek laiko pakito ir tapo nemalonus, tai yra prastos kokybės nerafinuoto aliejaus požymis.

 

 

n/grudai

<pav>Grūdai – maistas

<text>Grūdai –maistas, ir ne bet koks, o ekologiškai švariausias. Svarbiausia grūdus tinkamai paruošti, kad nežūtų juose esančios naudingosios medžiagos.

Dėl didelio kapiliarinio aktyvumo grūdai sugeria daug žalingų žarnyno teršalų. Tai geriausia organizmo valymo priemonė. Vandenyje be cukraus, pieno ir kitų priedų virtos kruopos šalina iš žmogaus organizmo druskas, šlapimo rūgštį, riebalines gleives, smėlį. Kruopos palengvina artritu, poliartritu, radikulitu, inkstų ir kitomis chroniškomis ligomis sergančių ligonių būklę.

Grūdai - dietinis maistas, tik juos reikia tinkamai paruošti. Pirmiausia grūdai arba kruopos pamerkiami šaltame vandenyje. Kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos turi mirkti visą parą, o kruopos - 12 val. Vandenį nupilkite, kruopas arba grūdus sudėkite į puodą ir užplikykite verdančiu vandeniu. Vanduo turi apsemti grūdus ar kruopas nors 2 cm. Užvirinkite, uždenkite ir suvynioję į rankšluostį padėkite šiltai. Grūdai išbrinksta per 3 val., kruopos - per 0,5 val.

Pradėję maitintis vienais grūdais ar kruopomis, šios dietos laikykitės 10 dienų, nes per tiek laiko pasikeičia žmogaus kraujas. Jei kruopos pabosta, galima jas paskaninti kavamale sumaltomis linų sėklomis.

Grūdus ir kruopas valgykite su žaliomis daržovėmis.                         '

<sk>Kviečių gemalai stiprina sveikatą

<text>Mitybos specialistai pripažįsta teigiamą grūdų ir jų produktų poveikį žmogaus organizmui: virš­kinimui, kraujotakai, nervų sistemai.

Skaidulinis maistas, taip pat ir kviečių gemalai, saugo nuo aterosklerozės, gerina virškinimą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo, aktyvina žarnyno veiklą, suteikia sotumo jausmą.

Kviečių gemalai taip pat gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina nervų sistemą, imunitetą.

Kviečių gemalai turi fitino. Tai biologiškai veikli medžiaga, skatinanti baltymų sintezę, aktyvinanti smegenų veiklą, todėl naudinga moksleiviams, studentams bei visiems, kurie dirba aktyvų protinį darbą.

Be to, kviečių gemalai turi linolio rūgšties, kuri įeina į visų organizmo fermentų sudėtį ir riboja cholesterolio susidarymą organizme.

Kviečių gemalai gražina odą, atitolina senatvę, suteikia daug gyvybinės energijos.

<sk>Streso priežastys ir pasekmes

<text>Į stresą reaguoja beveik visos organizmo funkcijos ir sistemos. Hipofizis ima gaminti daugiau adrenalino, kuris savo ruožtu stimuliuoja kortizolio išskyrimą. Šie hormonai susilpnina imunitetą, atveria kelia ligoms. Adrenalino perteklius pagreitina baltymų, riebalų ir angliavandenių metabolizmą organizme, kad greičiau būtų sukaupta energija, reikalinga aktyviems veiksmams stresinėje situacijoje. Tokia reakcija eikvoja kalcio, svarbių aminorūgščių, kalio, fosforo ir magnio atsargas organizme. Negana to, streso būsenos organizmas neįstengia deramai pasisavinti maistinių medžiagų, todėl jų ima trūkti. Be to, dėl streso (nervinės įtampos, nerimo, baimės) organizme gaminasi laisvieji radikalai, pažeidžiantys jo audinius. Mokslininkai nustatė, kad 80 proc. rimtų ligų, tarp jų ir širdies-kraujagyslių bei endokrininės sistemos, onkologinių, yra labai susijusios su stresais, nervine įtampa ir nerimu. O ką ir bekalbėti apie stresų išprovokuotus nervų sistemos veiklos sutrikimus, dėl kurių, kaip sakoma, išsivysto kone visos ligos. Normalizuoti nervų sistemos veiklą labiausiai padeda B grupės vitaminai, mineralai – kalcis, magnis, cinkas ir augalai – ginkmedis bei jonažolė.

 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal