VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07.15. Kaip išvengti kepenų negalavimų?

Gydytojai pastebi, kad pavasarį ir vasarą mus kur kas dažniau vargina kepenų negalavimai. Skirkime joms dėmesio ir šis organas funkcionuos puikiai.

Kodėl tai svarbu? Dėl geros kepenų sveikatos ir puikios savijautos. Prastai dirbančios kepenys didina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų riziką, neretai tampa alergijų, galvos skausmų ir virškinimo sistemos problemų priežastimi. Kepenys vargsta, jei piktnaudžiaujate riebiu ir keptu gyvūniniu maistu, rūkytomis dešrelėmis, įvairiais ne itin sveikais padažais, alkoholiu (30-50 proc. visų kepenų ligų sukeliamos alkoholio), valgote daug saldumynų, ypač tų, kurių sudėtyje yra sintetinių priedų, chemikalais apdoroto maisto, atvežtinių vaisių ir daržovių, vartojate per daug gyvūninių baltymų, itin aštrių prieskonių. Verta žinoti, kad kepenų sveikatai kenkia dietos, stresas, nejudrus gyvenimo būdas, blogos emocijos.

Kas padeda

Dienos režimas. Ar žinote, kad kepenys geriausiai pailsi, kai esame horizontalioje padėtyje – t.y. miegate? Ypač, jei atsigulate laiku, iki 23 valandos, o ne vidurnaktį, kai miego ir poilsio kokybė smarkiai prastėja.

ShutterStock nuotr.

Pozityvumas. Pasak Rytų medicinos, vienokios ar kitokios būdo savybės iš tiesų gali turėti įtakos kepenų veiklai. Kepenis gydo geros emocijos ir pozityvios charakterio savybės: gerumas, atlaidumas, dosnumas.

Meditacija, kvėpavimas. Raskite laiko nusiraminti, surikiuoti mintis ir giliai pakvėpuoti - tai padeda suvaldyti kepenis žalojantį pyktį, įtūžį, skatina mus nusiraminti ir atsipalaiduoti.

Apie vaistus

Ypač kepenims kenkia perteklinis ir netinkamas vaistų vartojimas. Dažniau kepenys dėl netinkamo vaistų vartojimo pažeidžiamos vaikams ir vyresniems nei 40 amžiaus žmonėms. Moterims dažniau nei vyrams.

 

Atgal