VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02.03. Saugokime savo sveikatą ir būsime sveiki

Produktai, kurie padeda išvalyti organizmą

Žmogaus organizmas dėl įvairių nepalankių veiksnių - nekokybiško vandens ir maisto, blogos ekologijos ir t.t. - sukaupia savyje daug kenksmingų toksinų, kuriuos būtina pašalinti. Toksinų organizme ypač padaugėja po gausių šventinių vaišių. Todėl pošventiniais periodais rekomenduojama specialiai valgyti daugiau maisto pro­duktų, skatinančių kenksmingų medžiagų pasišalinimą ir gerinančių virškinimo organų veiklą bei bendrą savi­jautą. Prie tokių produktų pirmiausiai priskiriami turin­tys daug pektininių junginių ir maistinių skaidulų, va­dinamosios ląstelienos. Įtraukus juos į kasdienį racioną, galima tikėtis gerokai daugiau naudos, negu pasikliau­jant specialiai sukurtomis badavimo sistemomis, nes organizmas ne tik išvalomas, bet ir geriau aprūpinamas jam būtinomis maistinėmis medžiagomis, užtikrinančio­mis stiprią sveikatą.

Organizmo švelniu valomuoju poveikiu pasižymi trijų rūšių produktai: rupūs grūdiniai, džiovintos juodosios slyvos ir kopūstai. Pavyzdžiui, reguliariai valgant džio­vintų juodųjų slyvų, pagerėja virškinamojo trakto veikla ir žarnyno peristaltika, todėl išvengiama vidurių užkietėjimo ir kitokių problemų. Taigi valgant džiovintas slyvas, atsikratoma ne tik šlakų, bet ir susikaupusių išmatų, o kartu ir dalies antsvorio.

Sveika valgyti

Sergant peršalimo ligomis, svarbu deramai mai­tintis. Vaisiai bei visos svogūninės daržovės (česnakai, svogūnai, porai bei svogūnų laiškai) veiksmingai naikina bakterijas. Vitaminas C stiprina imunitetą, kovoja su virusais bei bakte­rijomis. Labai tinka citrinos, greipfrutai, kiviai, apelsinai, obuoliai, vynuogės, serbentai. Vita­mino C ypač gausu erškėtuogėse bei šaltalankio vaisiuose.

Sultingi vaisiai - greipfrutai, apelsinai, citrinos, vynuogės, obuoliai, ananasai, mangai kompen­suoja su prakaitu prarastus skysčius ir nusilpusį organizmą aprūpina beveik visomis reikalingo­mis medžiagomis.

Jeigu išsivysčius komplikacijoms tenka gydytis antibiotikais, reikia visą gydymo periodą valgyti rūgštaus pieno produktus ir virtas bei troškin­tas daržoves. Antibiotikai žaloja virškinamojo trakto gleivines ir naikina naudingąją žarnyno mikroflorą, o šie produktai padeda ją atkurti. Net nustojus vartoti antibiotikus, naudinga dar 3 savaites valgyti šiuos produktus. O geriausia juos valgyti nuolat.

Kodėl vargina hipotonija

Hipotonija neretai diagnozuojama žmonėms, dir­bantiems kenksmingomis darbo sąlygomis, pati­riantiems labai didelį fizinį krūvį. Jei jus nuolat kamuoja sumažėjęs kraujospūdis, reikia kreiptis į specialistą, kad šis nustatytų prie­žastį. Jei tai susiję su endokrininės sistemos ligo­mis, pakoregavus hormonų pusiausvyrą kraujos­pūdis normalizuojasi. Jei šis negalavimas susijęs su žalingais aplinkos veiksniais ar per dideliu fizi­niu krūviu, rekomenduojama sumažinti arba visai pašalinti ligą sukeliančias priežastis. Sunkiausia pakoreguoti žmonių su įgimta hipotonija būklę. Tokiems žmonėms specialistai rekomenduoja gy­domosios mankštos pratimus, hidroterapijos pro­cedūras, refleksoterapiją. Šiek tiek kraujospūdį ga­lima padidinti pakoregavus mitybą. Kava, arbata, kiti kofeino turintys gėrimai ir maisto produktai, sūrus, aštrus valgis, per dieną išgeriamas didelis skysčių kiekis gali pakelti kraujospūdį. Tokiems ligoniams labai naudinga vartoti eleuterokoko, ženšenio užpilus. Sergantiesiems hipotonija labai žalingas alkoholio vartojimas, nes jis išplečia krau­jagysles ir gali dar labiau sumažinti kraujospūdį.

Kur pasisemti teigiamų emocijų?

Stenkitės taip suplanuoti savo laiką, kad kasdien jo užtektų ne tik darbams nudirbti, bet ir pramogoms bei malonumams.

Kasnakt miegokite 7-8 valandas, o savaitgaliais būtinai deramai pailsėkite.

Kuo daugiau būkite gamtoje ir klausykitės jos gar­sų (vėjo ūžesio, lapų šnaresio, upelio čiurlenimo, žolės šiugždėjimo, paukščių čiulbėjimo, žiogų svir­pimo...).

Būkite optimistai ir tikėkite savo sėkme, tarsi kel­rode žvaigžde.

Žmogaus smegenys yra savitas kompiuteris. Ko­kias programas žmogus į jas įterpia, taip jam ir sekasi. Norint, kad viskas eitųsi „kaip iš pypkės", reikia stengtis savo smegenyse programuoti vien pozityvias optimistiškas mintis. Kad smegenys ge­rai funkcionuotų, jos turi būti nuolatos treniruojamos. Ne veltui sakoma, kad „smegenys be darbo - rūdija". Užuot leidus savo smegenims tinginiauti ir „rūdyti", reikia daug mąstyti, viskuo domėtis, stengtis kuo daugiau pamatyti, perskaityti, suži­noti ir, žinoma, nekenkti savo smegenims nesveika gyvensena ar žalingais įpročiais.

Liaudiški vaistai nuo lėtinio bronchito

Vidiniai sietelio pavidalo kiaulės taukai lėtai išlydomi ant silpnos ugnies ir atvėsinami. 1 desertinis šaukštas šių taukų ištirpinamas 1 stiklinėje karšto pieno, išge­riama ir tuoj pat krūtinė įtrinama iki sausumo tais pačiais taukais, sumaišytais su terpentinu. Gydymo kursas -1-1,5 mėnesio.

Pušų, eglių, kedrų ir kėnių sakai emaliuotame inde užpilami ekstrahentu ir ištirpinami jame. Tuomet 1 dalį gauto tirpalo sumaišoma su 2 dalimis išlydytų vi­dinių kiaulės taukų, pakaitinama verdančio vandens vonelėje, atvėsinama iki 60°C temperatūros ir sumai­šoma su 1 dalimi medaus. Vartojama po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną prieš valgį. Gydymo kur­sas - mažiausiai 3 mėnesiai. Šis vaistas tinkamas ne tik bronchito profilaktikai, bet ir jo bei tuberkuliozės, pleurito gydymui.

Bet kokio spygliuočio medžio spygliai sutrinami arba sumalami, gauta košelė sumaišoma lygiomis dalimis su medumi, 2 savaites palaikoma tamsioje vietoje, pe­riodiškai pamaišant, nupilamos susidariusios sultys ir laikomos šaldytuve. Vartojama po 2 valgomuosius šaukštus rytais nevalgius. Gydymo kursas - 1 mėnuo, sergant lėtiniu bronchitu, tuberkulioze, plaučių užde­gimu ar bronchine astma.

Naudinga skrandžiui ir visam organizmui

Rytais geriausia valgyti rupių kruopų košes, ku­rios stimuliuoja skrandžio sekreciją, suaktyvina viso virškinamojo trakto veiklą ir duoda organiz­mui daug energijos. Kruopos gaminamos iš grūdų, kurių svarbiausios maistinės medžiagos yra susi­kaupusios apvalkalėliuose ir gemaluose. Naudin­giausiomis yra laikomos avižų, grikių, kviečių ir nešlifuotų ryžių kruopos. O daugiausiai maistinių skaidulų turi kviečiai ir grikiai. Rytais geriausia valgyti grikių, perlinių, avižų arba ryžių kruopų ko­šes (galima jas virti iš įvairių kruopų mišinio). No­rint iš košių gauti kuo daugiau naudos, reikia jas derinti su kitais produktais, pavyzdžiui, sėlenomis, daigais, sėklomis, alaus mielėmis, vaisiais ir daržo­vėmis (pvz., slyvomis, moliūgais) ir t.t. Šiuos prie­dus geriausia yra kaitalioti vartojant juos pakaito­mis. Tai ypač naudinga žiemą ir pavasarį, kuomet organizmui ima stigti vitaminų. Rytais naudingos ir įvairių daržovių - moliūgų, morkų, ropių, ridikų, kopūstų, salotų lapų, žirnių, pupelių - salotos. Pusryčiams tinka ir įvairūs riešu­tai, sėklos. Sveiko, bet vangaus skrandžio veiklą ga­lima rytais suaktyvinti prieskoniais: garstyčiomis, pipirais, krienais, kalendra, cinamonais, mėtomis.

Ląsteliena - gyvybiškai svarbus mitybos elementas

Pastebėtas ryšys tarp ląstelienos vartojimo ir sergamumo kai kurių tipų onkologinėmis ligo­mis, pavyzdžiui, storosios žarnos vėžiu. Nea­bejojama, kad reguliariai vartojama ląsteliena gali sumažinti žmonių mirtingumą nuo daugelio ligų: širdies, onkologinių, plaučių, uždegiminių

ir kt.              

Daugiausiai ląstelienos turintys produktai, ku­riuos būtina įtraukti į kasdienį racioną, yra: rupi duona, rudieji ryžiai, rudieji makaronai, ru­pios avižų, rugių, kviečių ir kukurūzų kruopos, sėlenos, brokoliai, kopūstai, ankštinės pupelės, šparagai, kriaušės, obuoliai, persikai, abrikosai ir kt. Per dieną reikia suvartoti mažiausiai 25- 30 g maistinių skaidulų. Kartais galima papras­čiausiai nusipirkti vaistinėje sėlenų ir pavartoti jų kaip vaistų. Tai ypač naudinga esant polinkiui į vidurių užkietėjimą arba sergant kai kuriomis skrandžio-žarnyno trakto ligomis. Bet nuolat vartoti sėlenas, užuot kasdien valgius grūdinius produktus, daržoves ir vaisius ar kitokį skaidulingą maistą, negalima.

Juoda vaisė aronija valo organizmą

Aronijos uogos ir jų preparatai lėtina sklerozinius procesus, stimuliuoja skrandžio sekreciją, gerina širdies raumens aprūpinimą krauju, di­dina jos tonusą ir gerina širdies veiklą. Taip pat stimuliuoja šlapimo skyrimąsi, švelniai laisvina vidurius, aktyvina tulžies skyrimąsi, kelia orga­nizmo tonusą, mažina fizinį ir protinį nuovargį, saugo nuo žalingų spindulių poveikio, virusinių ir bakterinių infekcijų. Stimuliuoja šlakų ir sun­kiųjų metalų druskų pasišalinimą iš organizmo, saugo nuo piktybinių ligų.

Iš aronijos uogų sultis geriausia spausti sulčias­paude. Aronijų sultys skatina raumenų ir kaulų audinių regeneracijos procesus, aktyvina an­tinksčių veiklą. Žiemą naudingas džiovintų aro­nijos uogų antpilas: 2-4 šaukštus džiovintų vai­sių suberiama į termosą, užpilama 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palaikoma parą. Išgeriama per 3 kartus po 1/2 stiklinės, likus 30 minučių iki valgio. Juodosios aronijos antpilas rekomen­duotinas sergantiesiems diabetu. Aronijos uogo­se esantis vitaminas PP (rutinas) stiprina krau­jagyslių sieneles.

Kontroliuokite cholesterolio kiekį, kad išvengtumėte širdies ligų

„Blogojo" cholesterolio perteklius kraujyje - pagrin­dinė širdies-kraujagyslių sistemos ligų priežastis. Jis susiaurina kraujagysles ir labai padidina insulto tikimybę. Jeigu norite, kad jūsų kraujagyslės būtų elastingos, o kraujas jomis cirkuliuotų netrukdomas cholesterolio sankaupų, laikykitės šių gyvensenos ir mitybos taisyklių.

Kuo daugiau judėkite: vaikščiokite pėsčiomis, važinė­kite dviračiu, mankštinkitės, sportuokite. Ieškokite teigiamų emocijų: džiaukitės gyvenimu, mąstykite pozityviai, stenkitės pamiršti nemalonu­mus.

Laikykitės obuolių-medaus dietos. Stenkitės kasdien suvalgyti nors po 1 obuolį arba išgerti 0,5 1 obuolių sulčių. Kitas efektyvus produktas nuo cholesterolio pertekliaus - medus. Kasdien stiklinėje vandens ištir­pinkite 2 arbatinius šaukštelius medaus ir išgerkite. Dažniau valgykite žuvį, joje yra riebiųjų rūgščių, ma­žinančių cholesterolio kiekį, neleidžiančių formuotis trombams ir normalizuojančių arterinį kraujo spau­dimą.

Kuo malšinti refleksinį kosulį

Pienas su medumi. 1 stiklinėje karšto pieno ištir­pinamas 1 valgomasis šaukštas medaus, ir išge­riama neatvėsinus.

Muskato kompresas. Šis kompresas uždedamas prieš naktį. Nesūdyti kiaulės taukai arba vazeli­nas užtepami ant drobinės servetėlės (10x10 cm) 2 cm sluoksniu, pabarstoma sutarkuotų mus­kato riešutų milteliais (1 arbatinis šaukštelis), uždedama ant krūtinės, apvyniojama vilnoniu šaliku ir miegama iki ryto. Šią procedūrą galima kartoti kas antrą dieną.

Kėnių aliejus. Šis aliejus padeda išvengti bron­chito paūmėjimo ir kosulio. Į paruoštą vonią įla­šinama keletą lašų aliejaus ir pagulima joje 15 minučių.

Žolynų eterinių aliejų mišinys. Inhaliacijoms ir patalpų aromatizavimui tinka ne tik juozažolės, bet ir citrinmedžio, melisos, levandos, eukalipto aliejai.

Jeigu refleksinis kosulys ypač sustiprėja nakti­mis, reikia visą dieną gerti šarminį mineralinį vandenį su karštu pienu (1:1). Paskutinę porciją rekomenduojama išgerti prieš pat miegą. Šiame mišinyje galima ištirpinti šaukštelį medaus.

Valgykite vaisius ir daržoves. Rekomenduojama per dieną suvalgyti mažiausiai 500 g šių produktų, daugiausiai šviežių.

Parinko Birutė Silevičienė

Atgal