VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01 28. Rožė – klastinga liga

Birutė Silevičienė

Rožė - ūmi infekcinė liga, kuriai būdingas griežtai ribotas odos uždegimas, karščiavimas bei kiti bendros intoksikacijos reiškiniai.

Dažnai net ir nedaug nubrozdinta oda – kelias streptokokams patekti į organizmą.  Rožė gali būti ir pūlinės žaizdos komplikacija. Ligos sukėlėjai prasiskverbia į odą ir keliauja smulkiais limfos latakėliais. Rožė „pražysta“ ant rankų,  kojų, kartais ir ant veido.  Šią ligą sukeliantys streptokokai  žūsta kaitinami bent pusvalandį 50-60 laipsnių temperatūroje. Rožė beveik neužkrečiama, bet reikia būti atsargiems, kam ant kūno yra žaizdelių – gali patekti infekcija. Jei teko liestis prie sergančiojo rože, kruopščiai nusiplaukite rankas muilu.

Rožė pasireiškia praėjus maždaug 1-2 savaitėms nuo užkrėtimo momento.  Pirmieji rožės požymiai – ūminiai galvos skausmai,  iki 39-40 laipsnių pakilusi temperatūra, bendras kūno silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, vėmimas. Karščiavimas tęsiasi 8-14 dienų. Gali atsirasti raumenų skausmai, kartais net traukuliai. Praėjus kelioms dienoms nuo užkrėtimo, oda infekuotoje kūno vietoje pabrinksta, tampa raudona, jautri ir skausminga, gali ant odos iššokti skaidraus skysčio sklidinų pūslelių. Jų pradurti negalima. Po kurio laiko jos pranyksta, tačiau oda paraudusi išlieka dar apie 3 savaites. Rožės pažeistose vietose gali atsirasti opų, dėmių, imti pleiskanoti  oda, išryškėti erozijos žymių. Rožė yra pavojinga savo komplikacijomis: kraujo užkrėtimu ar galvos smegenų dangalų uždegimu.

Rožė plinta greitai, tad kuo skubiau reikia kreiptis į gydytoją, kad paskirtų vaistų. Vaistus būtina vartoti reguliariai visą nurodytą laikotarpį (paprastai nuo 8-10 dienų). Pažeistą odos sritį patariama gydyti ir išoriškai (tepti tepalais, mažinančiais skausmą ir tinimą.

Liaudies medicinos vaistai:

*gydomas vietas patariama kas 2 valandas storai patepti kiaulių taukais. Pasak liaudies medicinos žinovų, tai gana veiksminga priemonė;

*ant rožės pažeistų kūno vietų patariama berti pupelių miltų;

*rožės pažeistas vietas rekomenduojama tepti bičių pikiu. Liaudies medicinos žinovai teigia, kad taip gydantis jau po 3-4 dienų pagerėja sveikata.

Jei sergate rože ir pakyla aukšta kūno temperatūra, patariama po valgio išgerti šaukštą svogūnų sulčių, pasaldintų medumi arba cukrumi;

Vaistiniai augalai:

*Antpilas rožės pažeistoms kūno vietoms plauti: susmulkinkite 2-3 šaukštus aviečių šakelių kartu su lapais, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palaikykite pusvalandį, paskui nukoškite. Patariama gerti ir aviečių nuoviro: 20 g džiovintų aviečių lapų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, pavirinkite 5-7 min., palikite atvėsti, paskui nukoškite. Šio nuoviro vartokite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną.

*Gydomas kūno vietas pabarstykite džiovintų ankstyvųjų šalpusnių lapų milteliais. Be to, gerkite ir ankstyvųjų šalpusnių lapų nuoviro: 10 g žaliavos užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 5 min., atvėsinkite ir nukoškite. Vartokite po šaukštelį 3 kartus per dieną.

Gydomieji kompresai:

*Sergantiems rože ant gydomų kūno vietų patariama dėti grietine suteptų didžiųjų varnalėšų lapų kompresus. Galite gydytis varnalėšomis ir kitaip: kelis didžiųjų varnalėšų lapus gerai sutrinkite, sumaišykite su tiršta grietine ir šiuo mišiniu tepkite gydomas vietas. Varnalėšos stabdo uždegiminius procesus ir malšina skausmus.

*Sutrinkite su sviestu paprastųjų kraujažolių žolės ir šiuo tepalu tepkite gydomas vietas.

*Ant rožės pažeistų kūno vietų patariama dėti trintų gudobelių uogų kompresus.

*Rožę gydo plačialapių gysločių, gervuogių ar paprastųjų lūgnių lapų kompresai;

*Ant rožės pažeistų vietų galima dėti kamparo aliejumi suvilgytą audinį (drobę);

*Vaistinių putoklių šaknų miltelius užpilkite nedideliu kiekiu verdančio vandens ir išmaišykite. Tyrelę užtepkite ant rožės pažeistų kūno vietų ir apriškite.

*Galima ir rugių miltais apiberti rožės pažeistas vietas, raudonumas pamažu praeis.

Patys vaistais nesigydykime, be gydytojo rekomendacijos nevartokime vaistų.

Teko ir man patirti, ką reiškia rožė. Ėmė skaudėti koją, tino, pakilo temperatūra. Buvo vasara, atostogų metas, mano šeimos gydytoja ir sesutė atostogavo. Paskambinau ir papasakojau, kas nutiko. Man patarė kuo skubiau vykti į polikliniką pas bet kurį gydytoją. Patekau pas puikią specialistę Aldoną Verikienę. Gavau patarimų, gražių žodžių, buvau apglėbta dėmesiu, kol grįžo mano mielosios – gydytoja Renata Samuilienė ir sesutė Dalytė Bartašienė, ir tęsė mano gydymą. Ačiū šioms nuoširdžioms medikėms!

Rūpestingosios medikės dirba Vilniaus Antakalnio poliklinikoje, vadovaujamos šeimos gydytojų skyriaus vadovės Renatos Misevičienės. Suburta puikiai dirbanti darni gydytojų komanda, lankytojai iš kabineto išeina be įtampos, gavę ne tik receptus reikalingiems vaistams, bet ir nuoširdžių patarimų ir dėmesio.

Tebūna Jums šviesūs šie metai, sklidini ramybės ir džiaugsmo akimirkų, gėrio ir gražių svajonių virsmo į realybę!

 

Atgal