VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08 17. Kokią antklodę rinktis?

Kai gyvenimo tempas kasdien sukasi vis greičiau ir greičiau, kai nesibaigiantys darbai ir rūpesčiai pripildo kasdienybę įtampos bei nuovargio, sustokite minutėlei... Laikas poilsiui... Jūsų sveikata – svarbiausias Jūsų gyvenimo variklis. O visi puikiai žinome, kad gerai savijautai bei nuotaikai palaikyti, pačią svarbiausią įtaką daro kokybiškas miegas. Tai puikus antidepresantas, kuris ne tik padeda atgauti prarastas jėgas, tačiau ir sugrąžina į žmogaus gyvenimą šypseną bei pakilias emocijas. O kad Jūsų miegas būtų itin komfortiškas bei patogus, svarbiausia išsirinkti tinkamą patalynę. Tik jos dėka galėsite pasinerti į ramybe bei jaukumu alsuojančią sapnų oazę...

Vienas iš svarbiausių patalynės atributų – antklodė. Kadangi jų pasiūla itin didelė, todėl dažnai žmogus neapsisprendžia kurią pasirinkti. Vieni pardavėjai vilioja patraukliomis kainomis, o kiti – nepakartojamomis savybėmis. Medvilninė, vilnonė, pūkinė, sintetinė... Tiesiog sukasi galva. Kas tiktų ir pateisintų lūkesčius? Taigi aptarkime plačiau į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis antklodę.

Kokį dydį pasirinkti?

Antklodžių dydžiai skirstomi į viengulius ir dvigulius. Renkamasi pagal poreikį. Viengulės antklodės: 135x200 cm, 140x200 cm, 150x200 cm, 160x200 cm, dvigulės: 170x200 cm, 180x200, 200x200 cm, 200x220 cm, 220x240 cm.

Renkantis antklodę, būtinai atkreipkite dėmesį į jos dydį. Tai turės įtakos kai norėsite įsigyti patalynės komplektą. Lietuvoje populiariausi antklodžių dydžiai yra šie: 140x205 cm, 200x200 cm, 200x220 cm ir 220x240 cm. Šioms antklodėms patalynės kompkletų pasiūla itin didelė.

Vilnonės antklodės

Vilna jau šimtmečius vertinama kaip natūralus produktas, pasižymintis teigiama įtaka žmogaus sveikatai. Jai būdinga gera šilumos izoliacija ir oro pralaidumas. Esant vėsiam orui vilnonės antklodės - maloniai šildo, o šiltuoju metų laiku - vėsina. Taip pat jos atlieka mikromasažą, kurio dėka suaktyvinama kraujo cirkuliacija, o žmogus jaučiasi gyvybingesnis, be to idealiai tinka žmonėms, kurie serga artritu, skundžiasi nugaros, raumenų skausmais, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimais.Beje, vilnones antklodes galima naudoti kaip paklotus sunkiems ligoniams - vilnos antklodė yra puikus masažuoklis. Dėlnatūralaus riebalo lanolino (Lanolinas - natūralus vilnos riebalas, kuris teigiamai veikia odą, raumenis ir sąnarius), vilnonė patalynė yra puikiai apsaugota nuo nešvarumų ir dulkių kaupimo. Dėl šios priežasties patalynėje nesiveisia dulkių erkutės, kurios daugeliui žmonių sukelia alergiją. Vilnonė patalynė dėl lanolino ilgą laiką išlieka švari, joje neprakaituojame, todėl valyti ją reikia retai, vieną kartą per 10-12 mėnesių.Gaminiai su vilnos užpildu ir iš vilnos audinio turi specifinį natūralios vilnos kvapą. Jei jis Jums atrodo per stiprus, tokį gaminį reikia vėdinti sausoje aplinkoje, taip kvapas išsigaruos greičiau, o ir antklodė ilgą laiką išliks puri.

Šiuolaikinės technologijos: mobilieji telefonai, kompiuteriai, televizoriai naudojami kasdien. Tikriausiai nesusimastėte, kad būtent ši elektronika išskiria teigiamus jonus, kurie neigiamai veikia mūsų nervų sistemą. Jei jaučiate galvos skausmą, nerimą, nuovargį, trūksta koncentracijos, bei suprastėjo miego kokybė, tai akivaizdus rezultatas, kad teigiamų jonų Jūsų aplinkoje per daug. Vilnonė antklodė neutralizuoja teigiamus jonus, taip padėdama nervų sistemai atsipalaiduoti.

Norite įsitikinti ar vilna tikrai 100 % vilna? Tuomet padeginkite vilnonį siūlą ar audinį atvira liepsna, vilna ne užsidega, o iš lėto anglėja, kaip svylanti mediena.

Šios antklodės - patvarios ir ilgaamžės, jomis džiaugsitės ne vienerius metus.

Merino avies vilnatai itin aukštos kokybės vilna, kuri gaunama iš merinosų, užaugintų Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Kadangi jie auginami toli nuo miesto, todėl ši vilna daug švaresnė, turi didesnį lanolino kiekį. Miegant po merino vilnos antklode kūnas apgaubiamas šiluma, kuri mažina skausmą, atpalaiduoja raumenis ir sąnarius, gydo nuo reumato ir sąnarių ligų, stimuliuoja nervų galūnes. Didesnis lanolino kiekis, kuris neišnyksta net po daugelio skalbimų, neleidžia vilnoje veistis mikrobams bei kitokiems parazitams, kurie gali būti dažno kosulio, niežulio, slogos, ašarojimo akyse priežastimi. Kadangi ši vilna pasižymi švelnumu, ji puikiai tinka vaikams bei jautriems žmonėms.

Alpakų vilna– išskirtinai minkšta, švelni bei patvari. Jitris kartus tvirtesnė nei avių. Alpakų vilna puikiai sugeria drėgmę, nesukelia prakaitavimo, turi antibakterinių savybių, palaiko pastovią kūno temperatūrą, gerina kraujo apytaką, idealiai tinka žmonėms, kurių kojų galūnės nuolat šąla. Lanolinas apima visą alpakų vilnos plauką, tad jis dar stipriau saugo audinį nuo nepageidaujamų dulkių erkučių ir kitų mikrobų, kurie yra daugelio alerginių reakcijų priežastimi. Antklodė su alpakų vilnos užpildu itin tinkama alergiškiems žmonėms bei vaikams.

Kašmyro vilna gaunama iš kašmyro ožkų, auginamų šiaurės Indijoje, Himalajuose. Šiai vilnai būdingas minkštumas, elastingumas bei šilkinis blizgesys. Antklodė su kašmyro vilnos užpildu pasižymi tokiomis pat teigiamomis savybėmis sveikatai kaip ir alpakų vilna, skirtumas tik tas, kad kašmyro ožkų vilnos pluoštas yra renkamas rankiniu būdu – šukuojant,  todėl kašmyro vilna – brangiausia iš visų vilnos rūšių.

Avies vilna yra viena iš populiariausių. Tai švelnus ir minkštas audinys, kuris yra sveikas odai, sulaikantis šilumą ir nepraleidžiantis šalčio. Avies vilna yra kerpama. Avys kerpamos maždaug 2-3 kartus per metus, dažniausiai gegužės, spalio ir gruodžio mėnesiais. Ši vilna teigiamai veikia žmogaus organizmą, pagerina kraujotaką, miego kokybę. Ji geba sugerti didelį vandens garų kiekį – iki 33% savo pačios svorio, nesukeldama drėgmės pojūčio. Tad miegosite itin komfortiškai.

Kupranugario vilna - pati švelniausia ir minkščiausia iš visų natūralių vilnų. Ji turi termo reguliavimo savybių, kurios padeda išlaikyti tinkamą kūno temperatūrą. Tad jei naktį dažnai prakaituojate, ši antklodė – puiki išeitis. Rinkitės kupranugarių vilnos antklodę jei Jus vargina artrozė, kaklo, stuburo, sąnarių skausmai, kraujotakos, inkstų funkcijos sutrikimai, pragulos. Šis vilnos pluoštas taip pat teikia švelnų mikro-masažą, kuris skatina atsipalaidavimą, gerina kraujotaką ir užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Vilnos plaukeliai padengti lanolinu 30% daugiau nei merinosų vilna, todėl ji dar labiau apsaugota nuo įvairių bakterijų vystymosi. Dėl nedidelio kupranugarių skaičiaus ir kupranugarių vilnos išteklių stygiaus, ji laikoma išskirtiniu natūraliu pluoštu ir naudojama tekstilės pramonėje kaip labai brangi medžiaga. 

Medvilninės antklodės

Jospuikiai sugeria drėgmę (gali sugerti nuo 20 iki 65% savo svorio),  nesielektrina, leidžia kūnui kvėpuoti ir tuo pačiu apsaugo žmogų nuo perkaitimo. Medvilninis audinys yra labai tvirtas, higieniškas, antialerginis. Medvilninės antklodės yra šiek tiek kietesnės ir ne taip gerai priglunda prie kūno, kaip pavyzdžiui, antklodė su šilko užpildu, tačiau laikui bėgant suminkštėja ir tampa švelnesnė. Antklodės su medvilnės užpildu ne tokios šiltos kaip vilnonės ar pūkinės, tad jas rekomenduojama naudoti šiltuoju metų laiku.

Pūkinės antklodės

Šios antklodės patiks tiems, kurie vertina natūralumą bei komfortą. Jau nuo senų laikų žmonės pildydavo antklodes bei pagalves vandenyje plaukiojančių paukščių pūkais bei plunksnomis. Šios antklodės pašalina drėgmės perteklių nuo žmogaus kūno, todėl miegodami nesukaisite, nesuprakaituosite. Lovoje bus palaikoma optimali organizmui temperatūra netgi tada, kai aplinkos temperatūra skiriasi. Tai itin lengvos, purios bei šiltos antklodės,  kurios pasižymi ilgaamžiškumu bei patvarumu. Pūkų-plunksnų gaminių kokybė skiriasi nuo jame esančio pūkų bei plunksnų santykio – kuo daugiau pūkų, tuo gaminio kokybė aukštesnė. Manoma, kad pūkinės antklodės gali sukelti alergijas, tačiau šiais laikais pūkai-plunksnos apdorojami ypač kokybiškai, tad baimintis tikrai neverta. Dažnai jas purtykite, vėdinkite gryname ore, ir kasdien mėgausitės ypatinga miego kokybe.

Antklodės su sintetiniu užpildu

Tai minkštos, patogios ir kokybiškos antklodės. Daugelis jų savo savybėmis nenusileidžia natūralioms medžiagoms. Tokių antklodžių užpildai gali būti ir silikonizuotas poliesterio, ir pūstas poliesterio pluoštas, sinteponas, plonų gijų mikropluoštas ir kt. Šios antklodės puikiai tinka žmonėms, kurie yra alergiški, serga astma, kvėpavimo takų ligomis, nes jose nesiveisia bakterijos, dulkių erkutės bei kiti mikroorganizmai, kurie gali apsunkinti kvėpavimą. Kai kurias sintetines antklodes galima skalbti net 95 laipsnių temperatūroje. Pasirinkę šią antklodę – nesuklysite, tai puikus kainos bei kokybės santykis.

 Šiuo metu į rinką taip pat veržiasi antklodės su šilko, bambuko, kukurūzų pluošto užpildu. Taigi renkantis antklodę pasirinkimas itin platus, tad nesuklyskite pasiūlos jūroje. Svarbiausia: įvertinkite savo namų temperatūrą, nes nuo to priklauso kokio užpildo, storio antklodę pasirinksite; atkreipkite dėmesį į antklodės privalumus bei trūkumus; įsiklausykite į savo poreikius bei norus. Tavosapnas.lt antklodę pataria rinktis atsakingai. Taip pat ir visą likusią patalynę, nes tai Jums sugrįš bumerangu: energijos bei pozityvių emocijų gūsiu.

Straipsnį parengė TavoSapnas.lt

Atgal