VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

12 05. Parymota su nusipelniusiu gydytoju Petru Knizikevičiumi

Ona Striškienė, Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ narė

Petras Knizikevičius – Lietuvos nusipelnęs gydytojas. Penkiasdešimt tris gyvenimo ir darbo metus nuoširdžiai, pareigingai atidavęs medicinai. Petras Knizikevičius – Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ garbės prezidentas (nuo 1998 m. iki 2014 m. buvo renkamas klubo prezidentu). 2007 m.  Panevėžio mieste gydytojui suteikta „Metų panevėžiečio“ nominacija. Išmintingas, tolerantiškas, reiklus ir paprastas, visiems prieinamas žmogus, su kurio gali diskutuoti įvairiais klausimais.

Prieš šventę sėdi iš dešinės: anūkė Giedrė, gydytojas Petras Knizikevičius, žmona gydytoja Liudvika, duktė gydytoja Jolanta, sesuo Aldona su vyru mokytoju Vytautu Vaičiūnu. Audriaus Mikeliūno foto

Lapkričio 22 d. Paįstryje – gimtinėje vyko šventė „Parymojimas ties tėviškės slenksčiu“, skirta gydytojo Petro Knizikevičiaus 80-ajam gimtadieniui atšvęsti. Šventėje dalyvavo žmona gydytoja Liudvika  Knizikevičienė, duktė Jolanta (taipogi gydytoja), sūnus Marius, trys anūkai. Dainavo anūkė Giedrė Vokietybė, televizijos projekto „X faktorius“ laimėtoja, diplomuota veterinarijos gydytoja, dirbanti dėstytoja universitete. Jubiliatą sveikino dirbantys ir su P. Knizikevičiumi dirbę gydytojai, slaugytojai, kraštiečiai, Paįstrio Juozo Zikaro mokyklos direktorė Gita Kubilienė, Paįstrio Švč. M. Marijos bažnyčios klebonas g. kan. jubil. Pranciškus Benediktas Tamulionis, būrys jam norėjusių padėkoti asmenų.

Norėdami pasveikinti ilgai eilės turėjo laukti giminaičiai – sesers Aldonos Vaičiūnienės šeimyna su trijų dukrų šeimomis. Meno mėgėjų kolektyvai visiems dovanojo dainas, šokius, muziką, gražiausius žodžius ir gėles. Renginį vedė Paįstrio kultūros centro direktorė Daiva Kiršgalvienė.

Jos vedini nuo pirmųjų Petriuko žingsnių Kalno kaime, visai šalia Paįstrio bažnytkaimio, kuris dabar ežeru paverstas, perbėgome per jo vaikystės motinos Emilijos Stalilionytės- Knizikevičienės ir tėvo Petro Knizikevičiaus šeimoje nerūpestingus metus dviejų sesių Genovaitės ir Aldonos globoje. Nuo šešerių prasidėjo mokslai Paįstrio mokykloje, paskui Panevėžio berniukų gimnazija, o ten ne tik puikus mokinys, bet ir įvairių būrelių dalyvis. Aštuoniolikos įstoja į Kauno valstybinį medicinos institutą, studijos, visuomeninė veikla, dainavimas studentų akademiniame chore ir pažintis su bendramoksle medike Liudvika. Paskutiniame kurse vedybos ir grįžimas į Panevėžį.

Petras Knizikevičius pradėjo dirbti Panevėžio respublikinėje ligoninėje gydytoju akušeriu-ginekologu. Daug metų vadovavo Gimdymo namams, paskui – ligoninės ginekologijos skyriui. Vienu metu jam teko dirbti ir ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoju, jis kuravo ligoninės priestato, kuriame įsikūrė chirurgijos, kraujo perpylimo ir kiti skyriai. P. Knizikevičiui, baigusiam anesteziologų-reanimatologų kursus, teko dirbti ir anesteziologu, budėdavo ir priėmimo skyriuje. Ir jam, ir žmonai iškvietimai į ligoninę bet kuriuo paros metu buvo savaime suprantami dalykai, nekėlę jokios nuostabos. Juk tada Liudvika Knizikevičienė dirbo naujagimių skyriaus vedėja.

Gydytojai Liudvika ir Petras Knizikevičiai giedant "Ilgiausių metų"

Tiek sesuo Aldona, tiek duktė Jolanta jubiliatą apibūdina, kaip labai sportišką, energingą, žingeidų ir jautrų žmogų. Visada Petras Knizikevičius buvo ir liko autoritetu giminėje dėl žinojimo, taktiškumo, žmogiškosios meilės, kurią skleidžia visa gydytojo esybė. Smagu buvo matyti užimtus, bet suradusios laiko ir skyrusius nuoširdžią pagarbą, malonius žodžius, kolegas gydytojus: Lietuvos gydytojų sąjungos Panevėžio filialo pirmininkę gydytoją Birutę Paškevičienę, Panevėžio akušerijos-ginekologijos vadovą Albiną Ivonaitį, gydytojus Raimundą Bagurską, Oną Paškonienę, Jolantą Vilimienę ir kiti medikus.

Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ prezidentas, Panevėžio rajono tarybos narys Petras Nevulis kartu su pavaduotojais Bronislovu Mažyliu ir Stanislovu Garniu, gerbiama kraštiete Stase Mikeliūniene dovanojo ir užrišo jubiliejinę juostą. Skambėjo visų dainuojami „Ilgiausių metų“. Ilgai dar pabūta, pabendrauta.

Atgal