VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11 21. Pasirūpinkime savo sveikata (13)

Birutė Silevičienė

Lėtinis prostatitas

Lėtinio prostatito sukeliami skausmai dažniausiai pasireiškia pilvo apatinėje dalyje, genitalijose, tarpvietėje ir ties kryžkauliu. Skausmai gali būti įvairaus intensyvumo – nuo vos jaučiamų iki stiprių, sutrikdančių miegą. Dėl lėtinio prostatito gali padažnėti poreikis šlapintis. Galimas šlapimo pūslės neištuštėjimo pojūtis. Šiuos simptomus sąlygoja uždegiminio proceso iš prostatos išplitimas į uretrą ir šlapimo pūslės kaklelį. Minėti sutrikimai dažniausiai išsivysto tiems lėtiniu prostatitu sergantiems vyrams, kuriems ši liga iš pradžių pasireiškė šlapinimosi padažnėjimu, o vėliau jo pasunkėjimu. Vėliau, organizmui prisitaikius prie šios ligos, tie simptomai susilpnėja.

Kreiptis į gydytoją jį turėtų paskatinti tokie lėtinio prostatito simptomai: maudžiantys skausmai pilvo apačioje, kirkšnyje ir kapšelyje; uretros ir tarpvietės peršėjimas, nemalonūs pojūčiai tuštinantis; šlapinimosi poreikio padažnėjimas ir sustiprėjimas; šlapinimosi pasunkėjimas, tąsios išskyros iš uretros tuštinantis; pūlių priemaišos šlapime; bendras nuovargis.

Kaip numalšinti galvos skausmą

Jei galvą skauda ne dėl padidėjusio kraujospūdžio, skausmas gali praeiti pavartojus antpilus: 1 arbatinį šaukštelį jonažolių užpilti verdančio vandens stikline, pusvalandį palaikyti, kad pritrauktų. Gerti po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną (sergant hipertenzija netinka); 1 arbatinį šaukštelį šeivamedžio žiedų užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 20 minučių, kad pritrauktų. Gerti po ketvirtadalį stiklinės 3-4 kartus per dieną 15 minučių prieš valgį; sumaišyti lygias dalis mėtų, raudonėlio, ožkarožės; 1 valgomąjį šaukštą mišinio užpilti 0.5 l verdančio vandens, pusvalandį palaikyti apvyniojus, kad pritrauktų, gerti po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.

Jeigu galvos skausmai yra migreniniai: 0.5 valgomojo šaukšto mėtų užpilti verdančio vandens stikline, 15 minučių pakaitinti ant indo su vandeniu vis pamaišant, palaikyti, kol nusistovės, perkošti, įpilti verdančio vandens, kad būtų pilna stiklinė. Gerti po pusę stiklinės 2 kartus per dieną, 15 minučių prieš valgį.

2 valgomuosius šaukštus šilagėlių užpilti stikline verdančio vandens, parą palaikyti, kad pritrauktų, paskui per dieną išgerti.

 

***

Dirviniai asiūkliai skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, valo kraują, tinka celiulito profilaktikai ir gydymui. 2 šaukštai dirvinių asiūklių užpilami puodeliu verdančio vandens, palaukiama, kol nusistovės, perkošiama ir išgeriama per dieną.

Radikulito, neurito ir neuralgijos gydymas liaudiškomis priemonėmis

Radikulitas, neuralgija bei neuritas gydomi šiluma. Šildyti galima įvairiai – ultravioletiniais spinduliais, galima dėti maišelius su įkaitinta druska, karštu smėliu. Visus augalinės kilmės preparatus, vartojamus radikulitui, neuritui bei neuralgijai gydyti, galime suskirstyti į dvi grupes: skausmo malšinamąsias augalines priemones ir antiuždegimines augalines priemone. Pirmajai grupei priskirtinos šios vaistažolės bei augalai:

Rudeninis vėlyvis. Vieną dalį džiovintų smulkintų augalo šaknų užpilame 12 dalių (pagal svorį) maistinio acto ir paliekame 14 dienų. Naudojame trynimams.

Šviežiomis krienų arba ridikų sultimis patepama skaudamas vietas – jos sumažina arba ir visai nuslopina skausmą.

Šviežius arba džiovintus ir nuplikytus verdančiu vandeniu pelynus uždedame ant skaudamų vietų – jie padeda malšinti skausmą. Norėdami sustiprinti veikimą, sutrintus į miltelius džiovintus pelynų sumaišome su alyvuogių arba šaltalankių aliejumi ir patepame skaudamas vietas.

***

Inkstų, pūslės bei šlapimo takų spazmus atpalaiduoja, šlapimo išsiskyrimą skatina skleistenio arbata. Šaukštelis žolės užplikomas stikline karšto vandens, per dieną reikėtų išgerti po 3 puodelius šios arbatos.

Kad pasiektume užsibrėžtus tikslus

Kai kurie mūsų pageidaujami rezultatai gali būti tokie neapibrėžti, kad jų pasiekimui gali nepakakti ir kelių gyvenimų. Todėl būtina apsibrėžti realias laiko ribas konkretaus rezultato pasiekimui.

Galimas dalykas, jog išsikėlus didelius tikslus gali tekti kelis kartus juos performuluoti.Tai gali tęstis tol, kol mums galiausiai pavyks pasiekti, kad jau pirmasis žingsnis įgytų realų pavidalą ir taptų realiai įvykdomas.

Paklauskime savęs: ko man reikia, kad pasiekčiau norimą rezultatą? Kur ir kokiu būdu aš galiu užsitikrinti tuos išteklius? Pavyzdžiui, jeigu mūsų tikslų pasiekimas priklauso nuo valiutų kursų, palūkanų indekso, kainų lygio, tiekimo kokybės ar meteorologinių sąlygų, tai vargu ar tokie faktoriai – mūsų valioje. Kontroliuokime tai, ką galime kontroliuoti, ir nekvaršinkime sau galvos dėl kitko. Paklauskime savęs: ką aš kasdien padarau savojo tikslo pasiekimo labui? Kas gali man sutrukdyti pasiekti šį tikslą? Ar aš pajėgus įvykdyti visus reikalingus pakeitimus, kad to išvengčiau?

Ar man reikalinga kitų pagalba? Ar mano norimo rezultato pasiekimas priklauso tik nuo manęs, ar dar ir nuo kitų žmonių ir objektyvių aplinkybių?

Linų sėmenys

Sena patikima priemonė nuo vidurių užkietėjimo – linų sėmenys. Jų per dieną pakanka suvalgyti tris valgomuosius šaukštus.

Kepenys – mūsų organizmo laboratorija

Turbūt nedaugelis žmonių žino, kad didžiausia atsakomybė dėl imuniteto tenka kepenims. Būtent šis didelis, kempinę primenančios struktūros organas, beje, gana nereiklus, atlieka organizme daugiau nei pusę tūkstančio metabolinių funkcijų ir daro didžiausią įtaką medžiagų apykaitos procesams. Jis, nelyginant didžiulė be paliovos veikianti medicinos laboratorija ar dieną ir naktį dirbantis fabrikas, sintetina imunoglobulinus, antikūnius, interferoną ir kitas imunitetą formuojančias bei stiprinančias medžiagas. Kepenys yra svarbiausia imuninių ląstelių – limfocitų tarpusavio sąveikos „aikštelė“. Šis organas yra svarbiausias kraujo filtruotojas ir organizmo valytojas.

Sutrikus kepenų veiklai, sumažėja organizmo atsparumas infekcijoms. Pavyzdžiui, žmonės, sergantys cukriniu diabetu, dažnai serga lėtinėmis uždegiminėmis ligomis, ilgai ir sunkiai sveiksta po infekcijų peršalimų, patirtų traumų.

Norint turėti stiprų imunitetą, reikia labai rūpintis kepenų sveikata. Tačiau įvertinti šio organo sveikatos būklę yra gana sunku, nes jo pažeidimai ilgai būna besimptomiai – kai jie pasireiškia ir tampa akivaizdūs, liga gali būti jau įsisenėjusi ir sunkiai gydoma.

Apie sąnarių ligas

Jeigu turite polinkį sąnarių ligoms arba jau kenčiate skausmus, pradėkite gerti po du puodelius raktažolių arbatos. Arbatą ruoškite taip: 1 puodeliui imkite du arbatinius šaukštelius raktažolių, virinkite dešimt minučių, perkoškite, pasaldinkite medumi.

Jei sulėtėjo žarnyno peristaltika,virškinamo maisto masė ilgiau užsibūna žarnyne, sutrikdo jo veiklą ir sukelia nemalonius simptomus. Bene dažniausia žarnyno peristaltikos sutrikimo priežastis – nesubalansuota, vienpusiška mityba. Ypač kai valgoma daug rafinuoto, baltymų turtingo maisto ir atsisakoma vaisių, daržovių, grūdinių kultūrų. Žarnyno peristaltika gali sutrikti ir dėl nepakankamo skysčių vartojimo. Dėl jų stokos sutirštėja virškinamo maisto masė, užkietėja viduriai ir sutrinka ritmingas žarnyno darbas.

Svarbiausi žarnų peristaltikos sutrikimo požymiai – nuolatinis vidurių užkietėjimas, skrandžio pilnumas arba pojūtis net išsituštinus, skausmas tuštinantis, tulžies latakų diskinezija ir dėl minėtų priežasčių pasireiškiantys virškinimo sutrikimai. Mažai judant susilpnėja žarnyno raumenys. Jei nelaipiojate pėsti laiptais, nedirbate fizinio darbo, būtinai darykite mankštą ir sportuokite. Žarnyno peristaltikos sulėtėjimas būdingesnis į stresą linkusiems, nuolat skubantiems, pervargusiems ir nemokantiems atsipalaiduoti žmonėms, taip pat tiems, kurie linkę kaupti savyje negatyvias emocijas ir nuolat verčia save kentėti. Vien dėl savo sveikatos reikėtų išmokti atsipalaiduoti.

Kosulio gydymas

Kosulį gydo siauralapio gysločio arbata. Du arbatinius šaukštelius džiovintų lapų užpilkite puodeliu verdančio vandens, palaukite, kol nusistovės, perkoškite ir pasaldinkite medumi. Išgerkite po du tris puodelius šios arbatos kasdien.

***

Atgal