VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11 07. Krūties vėžio diagnostika: kaip nepasiklysti tyrimų gausybėje?

Kasmet rudenį minint kovos su krūties vėžiu mėnesį specialistai visame pasaulyje ir Lietuvoje garsiai prabyla apie šios ligos diagnostiką ir gydymą. Jie pažymi, kad dėl medicinos pažangos net 90 proc. krūties vėžiu sergančių moterų pasveiksta, jei jis diagnozuojamas laiku. Bet Lietuvoje apie efektyviausius krūties vėžio diagnostikos metodus ir jų alternatyvas vis dar kalbama mažai.

„Moterys turi žinoti ir gilintis į krūties vėžio niuansus ne kartą metuose per socialinę akciją, bet nuolat. Svarbu sekti aktualijas, dalintis informacija su giminaitėmis ir draugėmis. Kilus bent menkiausioms abejonėms dėl sveikatos delsimas gali būti pražūtingas. Efektyviausias būdas užbėgti krūties vėžiui už akių – ankstyvas ir reguliarus tikrinimasis“, – teigia medicinos diagnostikos paslaugas visoje Lietuvoje teikiančių diagnostikos centrų tinklo „Affidea Lietuva“  marketingo vadovė Simona Četkauskaitė.

Pasak S. Četkauskaitės, praktika rodo, kad Lietuvoje moterys stokoja žinių apie visas krūties vėžio diagnostikos galimybes, o laiku gauta informacija apie tinkamiausius tyrimo metodus gali išgelbėti ne vienos moters gyvybę. Lietuvoje kaip ir visame pasaulyje šiuo metu su krūties vėžiu kovoti padeda trys specialūs tyrimų metodai: magnetinio rezonanso tomografija (MRT), mamografija ir ultragarso tyrimas.

Mamografija

Privalumai: Mamografija – vienas populiariausių krūtų ligų tyrimų. Šio tyrimo pagalba aptinkami įvairūs pakitimai – cistos, riebalinės sankaupos taip pat navikai. Tyrimas neapsaugo nuo krūties vėžio, bet gali padėti nustatyti jį anksčiausioje ligos formoje ir prisidėti prie sėkmingo jos gydymo

Trūkumai: Mamograma atskleidžia ne visas krūtų darinių detales, taip pat yra netinkama jaunoms moterims. Pats tyrimas trunka ilgiau, nes yra tiriama tik viena krūtis. Mamogramos aptiktos riebalinės sankaupos gali slėpti krūtų vėžį. Ir atvirkščiai: potencialus krūtų vėžio židinys galiausiai gali pasirodyti esantis negrėsmingas pakitimas.

Kam skirtas: Ši procedūra yra rekomenduojama moterims nuo 40-45 metų. Jaunesnio amžiaus merginoms mamografija nėra pakankamai efektyvi, nes liaukinio ir riebalinio darinio santykis krūtyse iškraipo  rezultatus.

Ultragarsas

Privalumai: Krūtų ultragarso tyrimas dažniausiai naudojamas siekiant įvertinti krūties problemas, kurios aptinkamos atliekant mamogramą ar fizinę apžiūrą. Ultragarsas padeda atskirti tokius normalius reiškinius kaip cistos ar riebalinės sankaupos nuo įtartinų krūtų pakitimų.

Trūkumai: Naudojamas kaip papildomas tyrimas, kartais dėl to sugaištama papildomo reikšmingo ligos eigai laiko. Nėra pakankamai efektyvus tiriant vyresnes moteris.

Kam skirtas: Ultragarso tyrimas paprastai tampa papildomu mamografijos tyrimu, padėdamas pateikti patikimesnius rezultatus. Ši procedūra rekomenduojama moterims iki 40 metų.

Magnetinio rezonanso tomografija

Privalumai: MRT – vienas naujausių, pažangiausių ir saugiausių tyrimo metodų šiuolaikinėje medicinoje. MRT padeda patikslinti mamografijos ar ultragarso tyrimus, taip pat aptinka jų metu nepastebėtus navikus.  Šis tyrimas itin rekomenduojamas moterims, turinčioms aukštą krūties vėžio rizikos laipsnį. Šios visiškai neskausmingos procedūros metu iš karto ištiriamos abi krūtys.

Trūkumai: Lietuvoje nepakankamai išnaudojamos MRT galimybės, tyrimas retai skiriamas kaip pirminis diagnostikos metodas, todėl sugaištama laiko vertinant moters būklę.

Kam skirtas: MRT yra tinkamas visų amžiaus grupių atstovėms ir efektyviai diagnozuoja tiek jaunų merginų, tiek brandžių moterų krūtų vėžinius bei kitus susirgimus.

Svarbu atsiminti

Paprastai krūtų vėžys diagnozuojamas 50-70 metų amžiaus moterims, tačiau vis dažniau neaplenkia ir jaunesnių merginų. Kasmet visame pasaulyje registruojama milijonas naujų krūties vėžio atvejų, o vis daugiau moterų patenka į padidėjusios rizikos susirgti krūties vėžiu grupę. Sveikatos specialistų teigimu, pagrindinė prevencinė krūties vėžio priemonė – sistemingas tikrinimasis ir operatyvus medikų darbas vertinat tyrimų rezultatus.

Atgal