VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

10 20. Pasirūpinkime savo sveikata (9)

Birutė Silevičienė

Ridikų sultys gydo tulžies pūslės ligas. Per dieną reikia išgerti 8-10 šaukštų ridikų sulčių.

Jeigu dėl kraujotakos sutrikimų nuolat šąla kojos, padeda tokia priemonė: du šaukštus jūros druskos ir 10-15 lašų rozmarino aliejaus sumaišykite su dviem šaukštais pieno ir supilkite į šilto vandens vonelę. Vonelėje 15-20 minučių palaikykite kojas.

Kaip atsikratyti slogos

Sergant ūmia sloga, rekomenduojama kas valandą uostyti miltelius, sutrynus džiovintus plačialapio gysločio lapus arba jonažolės žolę. Santykiu 0,5:1:3 sumaišyti šviežias krienų sultis, spiritinį bičių pikio tirpalą ir geros kokybės augalinį (geriausia alyvuogių) aliejų, 3-4 kartus per dieną lašinti šį mišinį po tris lašus į kiekvieną šnervę.

Sloguojant puikiai padeda lygiomis svorio dalimis sumaišytos šviežios morkų bei alavijo sultys (lašinti 3-4 kartus per dieną į kiekvieną šnervę po 3-5 lašus sulčių mišinio). Susirgus ūmia sloga, rekomenduojama atlikti tokią procedūrą. Penkiais litrais verdančio vandens užplikyti penkis valgomuosius šaukštus džiovintų smulkių žydinčios bitkrėslės viršūnėlių. Vėl užvirinus indą sandariai uždengti ir pavirinti pusę valandos ant mažos ugnies. Nukėlus nuo ugnies, vieną valandą palikti, kad prisitrauktų, tada nukošti. Gana karštu nuoviru reikia išsiplauti galvą, kartu gerai praplauti ir nosies ertmes. Po to plaukus nusausinti (nenaudojant plaukų džiovintuvo), apvynioti galvą pašildytu kilpiniu rankšluosčiu ir šiltai užsiklojus atsigulti miegoti.

Kad sąnariai būtų sveiki

Reikia maitintis racionaliai ir subalansuotai. Specialiai valgykite maistą, stiprinantį kaulus ir sąnarius: sojos produktus, vaisius, baltymingą maistą, daržoves, įvairias sėklas (saulėgrąžų, sezamo, moliūgų), augalinius aliejus. Ypač rūpinkitės, kad maiste nestigtų vitamino C, D, kalcio, silicio.Venkite druskos pertekliaus.

Mankštinkitės, sportuokite, daugiau judėkite, masažuokite sąnarius, darykite pratimus, kurie palankiai veikia atramos judamąjį aparatą.

Miegokite 8-9 valandas per parą patogiame patale, kad gerai atsipalaiduotų raumenys ir pailsėtų stuburas.

Saugokitės traumų, dėl kurių greičiau išsivysto kaulų ir sąnarių ligos, o jas patyrę, reguliariai lankykitės pas ortopedą.

Vartokite bičių produktus (medus, žiedadulkės, bičių pienelis ir jų nuodai naikina mikrobus bei virusus, tonizuoja organizmą).

Kaip maitintis padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui

Šiuo atveju rekomenduotina vengti tokio maisto, kuris stimuliuoja skrandžio sekreciją: šviežių duonos ir pyrago gaminių, žirnių, pupelių, lęšių, aštrių, sūrių, keptų ir kietai išvirtų kiaušinių, riebios mėsos, kepsnių, mėsos bei žuvies konservų, taukų, kopūstų, ropių, krienų, ridikų, svogūnų, neprinokusių ir rūgščių vaisių bei uogų, garstyčių ir kitų aštrių prieskonių.

Galima valgyti nerūgščią varškę ir sūrį, liesą kiaulieną, veršieną, vištieną, virtas neriebias dešreles, virtą žuvį, plaktą kiaušinienę. Maistui gaminti rekomenduojama naudoti augalinius aliejus (geriausia alyvuogių) ir negausiai sviestą.

Skrandžio gleivinę labai palankiai veikia virtų daržovių (bulvių, špinatų, aguročių, moliūgų, šparagų, morkų, burokėlių ir t.t.) košės ir pertrintų kruopų (išskyrus perlines) pudingai. Naudingi saldžių rūšių vaisiai ir uogos be grūdelių (pašalinus kauliukus ir odeles), vaisių drebučiai. Obuolius geriausia valgyti keptus. Sveika gerti kompotus, kisielius, pienu arba grietinėle balintą arbatą ir kakavą.

Jeigu skrandis nelabai jautrus, galima gerti ir saldų pieną, nerūgštų kefyrą, rūgpienį, jogurtą.

Saldieji ankštpipiriai mūsų mityboje

Pernelyg gausus pipirų vartojimas maistui dėl medžiagų, skystinančių kraują, gali sustiprinti polinkį kraujuoti ir sulėtinti žaizdų gijimą. Saldžiosios paprikos vaisių ir netgi atskiestų jos sulčių negalima vartoti žmonėms, sergantiems skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu (esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumu) arba lėtinėmis inkstų ligomis.

Nevalgyti šių pipirų sergant išemine širdies liga (stenokardija), sutrikus širdies ritmui, hipertenzija, epilepsija, kai kamuoja nemiga, per didelis nervingumas.

Šviežia raudonoji arba žalioji paprika  dedama į salotas bei mišraines, iš paprikos galima gaminti ir atskirus patiekalus. Pipirus nuplaukite, pašalinkite šerdis, išrinkite sėklas ir vidines pertvarėles.

Jei pipirą valgote žalią, tai ankštis pjaustykite prieš pat vartojimą ir šiek tiek apšlakstykite aliejumi, tuomet organizmas geriau pasisavins vertingąjį beta karotiną. Paprikos valgomos virtos, keptos, raugintos, marinuotos ir konservuotos. Paprika dažnai vartojama daržovių rauginimui, padažams, marinatams ruošti, nacionaliniams patiekalams gaminti.

Gyvenkite pozityviai

Gyventi pozityviai nusiteikus reiškia, jog jūs galite išvengti nemalonių situacijų, pasikliaudami savo gebėjimu nenusivilti. Jūs galėsite padėti sau ir kitiems žmonėms vien pradėję galvoti pozityviai. Jūs tiesiogine prasme pakeisite savo gyvenimą.

Stebėkite, kaip keičiasi jūsų jausmai, kai galvojate pozityviai, ieškote sprendimo, matykite tai, kas džiugina, suteikia jėgų.

Ieškokite to, kas jums suteikia laimės, laisvumo, džiaugsmo.

Išmokite atpažinti savo vidinius signalus. Jeigu jie kelia pesimistines nuotaikas, juos keiskite.

Pasitikėkite savimi. Matykite savyje žmogų, kurio draugija visada  maloni, kuris lengvai pelno kitų simpatijas. Būkite tuo žmogumi.

Leiskite kitiems žmonėms pasakoti jums tai, kas yra gero jų gyvenime, kas juos jaudina, domina. Įdėmiai klausykitės.

Nelaukite, kol kiti padarys geriau. Padarykite tai patys. Atskleiskite sau savo sugebėjimus.

Džiaukitės tuo, ką jau turite. Girkite tai, kas jus džiugina.

Podagra

Podagrą sukelia medžiagų apykaitos sutrikimas, dėl kurio organizme susikaupia per daug šlapimo rūgšties. Dėl to išsivysto sąnarių uždegimas. Specifinis požymis – podagros mazgeliai.

Kad iš organizmo pasišalintų uratai, reikia gerti daugiau skysčių – iki 1,5 – 2 l per dieną.  Reikia kasdien išgerti po 1-2 stiklines šarminio mineralinio vandens (geriausia 30-40 minučių prieš valgį), pertraukose tarp valgymų – 1-2 puodelius arbatos su citrina arba stiklinę kokio nors citrusinio vaisiaus sulčių (galima suvalgyti apelsiną, greipfrutą, mandariną). Šie produktai neleidžia gamintis uratams. Raciono pagrindą turėtų sudaryti pieno produktai, sūris, kiaušiniai, vaisiai, šviežios daržovės, kruopos bei riešutai.

Sergant podagra naudinga valgyti daug žemuogių uogų. Naudinga kasdien suvalgyti mažiausiai po 100 g tarkuotų šviežių morkų su 1 valgomuoju šaukštu augalinio aliejaus.

Sergant podagra, reumatu naudinga valgyti daug mėlynių uogų. Obuoliai trukdo susidaryti šlapimo rūgščiai, todėl patartina jų daug valgyti sergant visomis su šlapimo rūgšties kaupimusi organizme  susijusiomis ligomis. Obuoliai vartojami žaliu pavidalu, taip pat jų nuovirai, užpilai.

Nustokime nerimauti

Autobusas, kuriuo jūs važiuojate į darbą, kažkodėl vėluoja. Nekantraudami jūs be paliovos žvilgčiojate į laikrodį, mindžikuojate, jaučiate, kaip neramiai daužosi širdis ir gniaužia kvapą... Venkite taip įtemptai nekantrauti. Paėjėkite  atokiau nuo laukiančiųjų būrio ir, pamiršę vėluojantį autobusą, apsižvalgykite aplinkui stengdamiesi atkreipti dėmesį į malonius dalykus. Užuot galvoję, kad autobusas neatvažiuos, mintyse kartokite, kad jis jau atvažiuoja. Juk šiaip ar taip jis vis tiek kada  nors atvažiuos!

Jeigu jums tenka į darbą važiuoti sausakimšu troleibusu, tikriausiai dažnai susigadinate nuotaiką ir visą dieną būnate „it musę kandę“. Vienas kito grumdomi ir stumdomi keleiviai viešame transporte tarytum įkaitina jo atmosferą, todėl užtenka vienintelio priekaišto ar grubaus judesio ir gali „įsiplieksti liepsna“. Todėl daug geriau pasistengti susitvardyti.  Mintyse atsiribokite nuo kitų  keleivių stikline siena, šviesos pluoštu ar polietilenine plėvele. Jokiu būdu nereaguokite  į aplinkinių replikas. Konfliktus dažniausiai stengiasi išprovokuoti vadinamieji vampyrai, kurie tokiu būdu pasisemia energijos iš aplinkinių, todėl stenkitės nebūti jų donorais.

Naminės priemonės nuo depresijos

Jeigu skrandis negaluoja dėl riebaus maisto pertekliaus, į 250 ml negazuoto mineralinio vandens įpilkite 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių ir iš karto išgerkite.

Jei skrandis „streikuoja“ persivalgius saldumynų, keletą dienų, prieš kiekvieną valgį išgerkite 125 ml bulvių sulčių.

Jeigu skrandžio veiklą sutrikdė stresas, 3 kartus per dieną gerkite ramunėlių arba pipirmėčių antpilą.

Jei skrandžiui kenkia vartojami antibiotikai, kasdien suvalgykite po 300 g jogurto su gyvosiomis bakterijomis.

Imbieras ypač padeda, kai pykina. Galima gerti imbiero arbatą, nuovirą, valgyti jį su cukrumi; padeda net sausainiai su imbieru.

Jeigu pavalgius kamuoja dispepsija, reikia išgerti puodelį vieno iš šių augalų nuovirų:  lanksvos ir piliarožės, šalavijo, ramunėlių su imbieru arba pipirmėte, rozmarino, gvazdikėlių, cinamono ir imbiero.

Tulžies latakų diskinezija

Jeigu diagnozuota tulžies latakų diskinezija, vadinasi, sutrikusi tulžies pūslės motorika, ir padidėjęs pavojus susirgti cholecistitu arba tulžies akmenlige. Norint išvengti šių ligų, reikia nuolatos laikytis dietos ir vartoti vaistinių augalų antpilus. Tulžies latakų diskinezija būna 2 tipų: hipotoninė (pernelyg atsipalaidavus tulžies pūslei, iš jos nuolat skiriasi tulžis) ir hipertoninė (tulžies pūslė taip įsitempusi, kad visiškai neišskiria tulžies). Nuo diskinezijos tipo priklauso ir mityba. Pavyzdžiui, esant hipotoninei, rekomenduojami nekoncentruoti mėsos sultiniai, grietinėlė, augalinis aliejus, skystai išvirti kiaušiniai. O esant hipertoninei, tokių produktų reikia vengti, nes jie stimuliuoja tulžies pūslės susitraukimą.

Hipertoninė diskinezija pasireiškia trumpalaikiais duriančiais skausmais dešinėje pašonėje.

Paprastai skausmai pasireiškia 1-2 valandas po valgio ar fizinio krūvio. Be skausmo, gali kamuoti šleikštulys, raugulys, kartumas burnoje, viduriai linkę užkietėti.

Nugalėkite vegetacinę distoniją

Kol vegetacinės distonijos simptomai dar nėra labai stiprūs, galima pabandyti jai užkirsti kelią paprastais, bet labai patikimais būdais.

Svarbu deramai pailsėti ir pakankamai išsimiegoti. Darbą būtina derinti su poilsiu, kasdien 2-3 valandas pavaikštinėti, vengti  jėgos pratimų ir alinančios fizinės veiklos su treniruokliais.

Tinkamai maitintis: vartoti mažiau druskos, valgyti mažiau riebios mėsos, saldumynų ir miltinių gaminių. Kad organizmas gautų  pakankamai kalio, reikia valgyti riešutų, abrikosų, razinų, morkų, grikių košę, petražolių. O kad jam netrūktų nesočiųjų riebiųjų rūgščių, reikia vartoti augalinį aliejų. Jei vegetacinė distonija jau taip įsisenėjusi, kad minėtos priemonės nebeapsaugo nuo jos priepuolių, reikia kreiptis į gydytoją, kad paskirtų vaistų ir rekomenduotų  specialų gydymo kursą. Jeigu reikės, šis gydytojas rekomenduos ir kitų specialistų (gastroenterologo, kardiologo) konsultacijas.

Kaip išvengti ligų ir pailginti savo gyvenimą

Turbūt daugelis iš mūsų daug ką atiduotų už galimybę pasijusti ir atrodyti jaunesnėmis bent keleriais metais. Nes ir svajos apie amžinos jaunystės išsaugojimą bei ilgaamžiškumą yra tokios pat senos, kaip ir pats pasaulis. Todėl ištisos kartos medikų negailėjo pastangų, stengdamosi atrasti stebuklingą eliksyrą, jaunystę galintį išsaugoti preparatą.

Tačiau daug jaunesnėmis jau ir dabar gali atrodyti bei įsijausti kiekviena iš mūsų. Norint tapti tokia moterimi, kurią gatvėje visi nulydėtų žvilgsniu, veltui stengdamiesi įspėti, kiek jums iš tiesų metų, tereikia tvirtai laikytis kelių principų. Štai keletas visų pripažįstamų tiesų, kurios gali padėti mums ilgam išsaugoti jaunystę bei grožį ir veiksmingai prisidėti prie savo sveikatos palaikymo: po rytinės mankštos apsipilkime šaltu vandeniu; kiekvieną dieną valykime savo plaučius: atsistoję prie praverto lango, kaip galime giliau įkvėpkime, sulaikykime kvėpavimą ir energingai iškvėpkime; miegokime ne mažiau, bet ir ne daugiau negu būtina; kuo dažniau vaikščiokite basomis žeme, žole ar net per sniegą, kuo daugiau judėkime, gyvenkime aktyvų gyvenimą.

Jeigu jūsų kraujo spaudimas per žemas, per pusryčius ir po vakarienės suvalgykite 2 arbatinius šaukštelius medaus,10 g žiedadulkių ar truputį bičių pienelio.

Per didelį skrandžio sekreto  rūgštingumą padės sumažinti grietinės dieta. Tris dienas nevalgius reikia suvalgyti po mažą indelį grietinės. Per dieną galima suvartoti po 5 indelius grietinės. Gydomasis kursas – trys dienos.

Atgal