VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08 18. Pasirūpinkime savo sveikata (3)

Birutė Silevičienė

Pagal  mūsų prosenelių tikėjimą, pelynas nuo seno laikomas viena veiksmingiausių priemonių, saugančių nuo kerų ir blogos akies nužiūrėjimo. Senoliai tikėjo, kad piktoji dvasia neturinti jokios galios tam, kuris nuolat nešiojasi pelyno šakelę.

Taip pat ir kambaryje padėdavo po lova, kad apsisaugotų nuo kandžių.

Į spintas, kur buvo rūbai sukabinti, dėdavo kvapųjį muilą. Tai puiki priemonė nuo kandžių. Kandys sintetikos neliečia, bet vilną reikia nuo jų saugoti.

Rudenį, kai byra kaštonai, prisirinkime jų ir išdėliokime spintų lentynose, įmeskime į paltų, apsiaustų kišenes, taip apsiginsime nuo kandžių.

O kaštonai – žiedai ir vaisiai – yra naudojami nuo sąnarių ligų. Žiedus reikia sudėti į tamsaus stiklo butelius ir užpilti  spiritu.  Turi pastovėti 2 savaites, tada supilti į butelį ir trinti skaudamus sąnarius, kas vakarą prieš miegą tuo užpilu įtrinti sąnarius, ir kojas apmauti vilnonėmis kojinėmis.

Kaštonų vaisius reikia supjaustyti  smulkiai ir sudėti į tamsų butelį, užpilti spiritu ir apie savaitę laikant, vis pakratyti butelyje. Turėsime puikų vaistą nuo venų išsiplėtimo skausmo. Reikia įtrinti kojas einant gulti ir šiltai užkloti prieš miegą. Tai padės jaustis geriau,  nei vartojant tabletes.

Visada galima tikėtis geresnio gyvenimo

Norint pakeisti savo gyvenimą, nebūtina persikraustyti į kitą butą, pakeisti darbą, išsiskirti ar įsigyti naują automobilį. Pakanka keisti mąstyseną.

Žmogaus nuomonę apie save sukuria įvairios gyvenimo situacijos – „paveikslai“, kuriuos būtina išdėstyti likimo „interjere“ taip, kaip jis būtų palankus. Šis metodas ypatingas tuo, kad gali ne tik pakeisti dabartinį ir būsimą gyvenimą į gerąją pusę, bet ir padėti išpešti naudos iš praeities, netgi nesėkmingos. Pavyzdžiui, jeigu žmogus laiko save silpnu, neturtingu, jeigu mano, kad dėl nevykusio gyvenimo kalta jo vaikystė, kuri buvo sunki, tai jis iš tikrųjų jaučiasi bejėgis, nuolat stokoja pinigų ir nieko gero nesitiki ateityje. Taip jaučiantis, jam belieka tik savęs gailėtis. Bet pasikliaudamas minėtu metodu, jis gali kardinaliai pasikeisti ir pakeisti savo likimą. Gerai pagalvojus, kiekviena, netgi pati nemaloniausia situacija, yra kažkuo naudinga. Pavyzdžiui, skyrybos – tai galimybė dar kartą pamilti ir susieti savo gyvenimą su geresniu, nuoširdesniu žmogumi; nedarbas – susirasti geresnį, pelningesnį darbą, liga – visapusiškai pasirūpinti savo sveikata ir t.t. Beviltiškų situacijų beveik nėra.

Skysčių netekimas per karščius – labai pavojingas

Karštyje vandens trūkumas organizmui ypač pavojingas. Kad organizmas pajustų skysčių stygių, pakanka karštą dieną intensyviai padirbėti lauke arba pasimankštinti saulės spinduliuose.

Organizmo dehidratacija  yra laikomas skysčių ir elektrolitų praradimas, kai jis nėra atitinkamai kompensuojamas. Kiekvienas žmogus kasdien šlapindamasis, kvėpuodamas, nuosaikiai prakaituodamas praranda iki litro vandens. Sunkiai dirbant arba gausiai prakaituojant, galima prarasti ir iki dviejų litrų skysčio. Praradus 15 proc. skysčių, galimi rimti organizmo funkcijų sutrikimai.

Troškulys – pirmasis organizmo dehidratacijos pavojaus signalas. Tačiau jam praradus daug druskų, troškulio pojūtis gali sumažėti. Lygiai taip pat  troškulio pojūtis atbunka pagyvenusio amžiaus žmonėms. Kiti organizmo dehidratacijos požymiai: galvos skausmas, džiūstančios lūpos ir gerklė, negebėjimas susikaupti, silpnumas. Reikia atminti, kad kava ir arbata skatina šlapimo skyrimąsi ir gali sukelti dehidrataciją. Pagyvenusiems žmonėms ypač pavojingas derinys – gausus prakaitavimas ir tuo pačiu metu vartojami diuretikai.

Jeigu esate alergiški žiedadulkėms, augalų žydėjimo metu nelaikykite atvirų buto bei automobilio langų, nedžiovinkite lauke skalbinių, grįžę iš lauko išsiplaukite galvą, nes ant plaukų susikaupia daug žiedadulkių.

Liaudies medicina nuo žvynelinės (psoriazės) siūlo gydymą ugniažolės sultimis. 1 valg. šaukštas šviežiai išspaustų ugniažolės sulčių kruopščiai išmaišomas 4 valg. šaukštuose vazelino. Susidariusia vienalyte mase po kelis kartus per dieną tepamos psoriazės pažeistos odos vietos.

200 g acto esencijos sumaišoma su 200 g nesūdyto sviesto bei vienu vištos kiaušiniu. Mišinys laikomas šaldytuve 7 dienas. Po to kas 2-3 valandas dieną šia mase įtrinama psoriazinių  išbėrimų vietos.

Kad psoriazės židiniai greičiau gytų, juos po kelis kartus per dieną tepkite žuvų taukais. 1 šaukštas švaraus kokybiško deguto, 1 šaukštas cinko tepalo, 1 šauktas šviežios grietinės. Visus komponentus sumaišykite, laikykite šaldytuve. Suaktyvėjus žvynelinei, pasireiškus stipriam odos paraudimui ir šerpetojimui, kartą per dieną tepkite ligos pažeistas odos vietas.

Pelargonijos aliejus naudingas dėl savo antiseptinių savybių: juo gydomi įvairūs odos pažeidimai – spuogai, dermatitas, egzema, žvynelinė, opos, žaizdos.

Sergant diabetu, ypač kenkia alkoholiniai gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, saldus vynas, šampanas, likeris. Nesutrikdant gliukozės apykaitos, diabetikui leistina išgerti tik stiklinę alaus,  taurę sauso vyno ar šampano.

Stiprinkime širdį – išvengsime ligų, lėčiau sensime

Kuo daugiau žmogus juda, sportuoja, tuo patvaresnė jo širdis. Profesionalaus sportininko širdis gali per minutę „perpumpuoti“ iki 40-50 l kraujo, o netreniruoto žmogaus – vos 13 l.

Jei nesate „užsisėdėję“, nelabai karštą vasaros dieną 2 valandas pailsėkite ir pabandykite maksimaliu greičiu nubėgti 4 km. Pasidomėkite, per kiek laiko jums pavyko tai padaryti? Jeigu tai padarėte mažiau nei per 19 minučių, jūsų širdis tebėra kaip 20-mečio jaunuolio. Jei užtrukote 19-20 minučių, jūsų realus amžius – 30 metų, 21-23 min. – 40 m., 24-27 min.- 50 m., daugiau negu 27 min. -  60 metų. 

Jeigu šiai distancijai nubėgti prireikė dar daugiau laiko, jums reikia rimtai susirūpinti savo širdimi.

Laimei, širdies bei kraujagyslių sistemą nesunku ištreniruoti. Tereikia pradėti visur vaikščioti pėsčiomis arba važinėti dviračiu, pamiršti liftus, eskalatorius ir kasdien mankštintis.

Jeigu jūsų biologinis, t.y. realus amžius atitinka faktinį arba jo nesiekia, matyt, gyvenate sveikai. Ir toliau taip gyvenkite. Jei jis šiek tiek viršija faktinį, atsisakykite žalingų įpročių, pakoreguokite mitybą, sportuokite. Po kurio laiko sulauksite geresnių rezultatų.

Imbiero milteliai su medumi, geriami po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, sureguliuoja menstruacijas. Į 1 litrą medaus dedami 2 valgomieji šaukštai imbiero miltelių.

Virškinimo sutrikimus gydo gencijono šaknų antpilas. Vieną puodelį antpilo reikia išgerti per dieną prieš kiekvieną valgymą.

Puikiai žinome, kad namuose visuomet turime žolelių arbatėlių. Susirgus griebiamės jų kaip išsigelbėjimo peršalus, suslogavus ar sutrikus virškinamajam traktui. Nepuolame iš karto į vaistines ar pas gydytojus, o geriame  arbatėles. Jos ramia ir gydo, jų reikia turėti namuose.

Kada geriausia rinkti vaistinių augalų žiedus

Žiedus geriausia rinkti žydėjimo pradžioje sausu oru. Žiedus skiname rankomis, be žiedkočių.

Požeminės augalo dalys (šaknys, šakniastiebiai, šakniagumbiai, svogūnėliai) renkami vasaros pabaigoje ir rudenį, kai augalų vegetacija baigiasi. Šias augalo dalis galima rinkti ir ankstyvą pavasarį, kol vegetacija dar neprasidėjo. Dvimečių augalų šaknys daugeliu atvejų renkamos pirmųjų vegetacijos metų rudenį arba antrųjų augalo gyvenimo metų ankstyvą pavasarį, prieš prasidedantį vegetacijos laikotarpiui.

Daugiamečių augalų šaknys ir šakniastiebiai renkami tokiu pačiu metu. Šakniagumbius geriausiai išsikasti augalo žydėjimo laikotarpiu, svogūnėlius - po vaisių subrendimo, prasidėjus antžeminių augalo dalių apmirimui, kai jis pereina į ramybės laikotarpį.

Šaknys, šakelės ir stiebai, surinkti rudenį, kai šiose augalo dalyse cirkuliuojantys syvai jau džiūna antžeminė augalų dalis vysta, arba ankstyvą pavasarį, pieš pat augalų stiebų ir lapų ataugimo pradžią, pasak liaudies medicinos atstovų, gerai gydo kaulų, sąnarių ir raumenų ligas.

Po sunkios ligos nusilpusiems ligoniams naudingas toks mišinys: sumaišyti 4-ių citrinų sultis, 100 g alavijo sulčių, 500 g smulkintų graikinių riešutų branduolių ir 300 g medaus. Mišinį reikia vartoti po1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Vasarą  kamuojančių galvos skausmų priežastys

Galvą gali skaudėti dėl daugelio priežasčių, bet vasarą dažniausiai ją skauda dėl gausaus prakaitavimo, supimo ligos, netinkamos mitybos, poilsio režimo. Tokių skausmų galima išvengti. Karštomis dienomis dėl pagausėjusio prakaitavimo pasireiškia organizmo dehidratacija (skysčių trūkumas). Siekiant jos išvengti, per kaitrą reikia gerti daugiau skysčių – maždaug po 8 stiklines per dieną. Įtariant, kad galvą įsiskaudėjo būtent dėl skysčių trūkumo, reikia pamažu išgerti 1,5 l vandens ir 15 minučių pagulėti. Po to savijauta turėtų pagerėti.

Vasarą daugiau keliaujama, todėl galvą gali skaudėti dėl vadinamosios supimo ligos. Siekiant jos išvengti važiuojant automobiliu, reikėtų laikyti pravertą langą, kad netrūktų gaivaus oro. Žiūrėti geriausia į kelią arba į tolumoje esančius nejudančius daiktus. Vienas iš efektyviausių natūralių vaistų nuo šios ligos yra imbieras.

Pravartu turėti imbierinių sausainių, saldainių, kad pajutus šleikštulį ar beprasidedantį galvos skausmą, būtų galima tuoj pat užkąsti. Keliaujant, poilsiaujant valgoma daugiau konservų, karštų ir šaltų sumuštinių. Juose esantys maisto priedai, pavyzdžiui, natriogliutomatas daugeliui žmonių sukelia galvos skausmus.

Kaip gydyti galvos odos egzemą ir plaukų slinkimą

Padeda ši senovinė priemonė: išplovus galvą, reikia keletą minučių trinti galvos odą sauja valgomosios druskos; po to  galvą išskalauti šiltu vandeniu. Gydymosi kursas – šešios procedūros.

Kad plaukai gražiai blizgėtų, reikia vilgyti tamsiu alumi. Jie atrodys gaivūs, švelnūs ir storesni.

Po ligos, didelio kiekio vaistų vartojimo, taip pat ilgai gulint lovoje, plaukai ima slinkti, suplonėja, skilinėja plaukų galiukai. Reikalinga plaukus gaivinti. Su ricinos aliejumi įtrinamos plaukų šaknys, nukerpami plaukų galiukai. Galima ir galvos odą įtrinti tarkuotų svogūnų sultimis. Po to gerai išplauti šiltu vandeniu. Po 2-3 tokių galvos procedūrų plaukai nustoja slinkti.

Jeigu norime turėti gražius plaukus, turime jais rūpintis. Nereikia tų nežinomų šampūnų iš užsienio, nes jie nėra pritaikyti mūsų klimatui.

Išplaukime galvą su dilgėlių, kiaušininiu šampūnu, medaus, šaltalankių balzamu, medaus ir ožkų pieno balzamu.

Mūsų skrandis reikalauja maisto, mes skubame jį patenkinti ir jausti sotumą, gauti jėgų. Taip pat ir plaukus reikia pamaitinti, kad būtų sveiki ir gražūs.

Prisiminkime mūsų lakštingalą poetę Salomėją Nėrį, kuri rašė: „Tu žiedelio nenumauk, nenukirpk plaukų, ilgai laukus dar palauk, grįšiu iš tiesų!“ Juk lietuvės moterys ir jų dukros buvo rimtos moterys, dorai auklėtos savo tėvų. Ir dabar gatvėje pastebiu einančias merginas ilgais plaukais. Mintyse palinkiu tų plaukų niekada nenukirpti, nors ir skubėti reikia į paskaitas, mokyklas. Nieko blogo nenutiks, jei 10 minučių atsikelsite anksčiau ir susitvarkysite plaukus.

Žaizdų gydymas natūraliomis priemonėmis

Keletas priemonių, kuriomis galima greitai  užgydyti žaizdas. Tepama 1-2 kartus per dieną, jeigu žaizdos gilios, sudrėkinami 2 marlės sluoksniai, uždedama ant žaizdos ir priklijuojama pleistru.

Ugniažolės ir medetkų tinktūra. Užpilama valgomąjį šaukštą smulkintos ugniažolės ir tiek pat medetkų žiedų stikline 40 proc. etanolio. Laikoma tamsioje vietoje 15 dienų. Perkošiama. Galima naudoti ir vien ugniažolę.

Dilgėlių lapų tinktūra. Prikemšama butelį jaunų dilgėlių lapų, užpilama etanoliu. Laikoma tamsioje vietoje 15 dienų.

Propolio tinktūra. Propolį susmulkiname ir užpilame etanoliu (1:10). Laikoma tamsioje vietoje 15-20 dienų. Kas 2-3 dienas mišinį suplakame.

Ricinos aliejus. Jis gerai ir greitai gydo žaizdas.

Propolio tirpalas. Užvirinama 200 g sviesto, nugraibomos putos. Įdedama 40 g smulkinto propolio ir laikoma ant silpnos ugnies, kol visiškai ištirpsta. Tokiu tepalu galima tepti ilgai negyjančias žaizdas, įtrūkimus, egzemas. Ant pateptos vietos uždedama audinio gabalėlis, po to - vaškinis popierius, laikoma parą. 

Atgal