VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04 21. Lietuviai geria nepakankamai sulčių

Tarptautinės programos „5 dienoje” metu ekspertai nustatė, kad sveikatai sustiprinti žmogui per dieną reikia suvalgyti apie 400 g. vaisių, daržovių arba išgerti jų sulčių. Deja, vienas Lietuvos gyventojas kasmet išgeria mažiau nei 5 litrus sulčių, tai yra šešis kartus mažiau nei vidutinis Vokietijos gyventojas (28l) bei du kartus mažiau nei vidutinis Estijos gyventojas (11l). Šio kiekio toli gražu nepakanka, kad organizmą aprūpintume vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis.

Siekiant paskatinti vaisių ir daržovių sultis vartoti kasdien „CIDO” pristato socialinį projektą „CIDO sulčių akademija” (www.cido.lt),  kurio tikslas –  informuoti visuomenę apie teigiamą sulčių poveikį kūnui ir sveikatai. 2500 projekto dalyvių visoje Lietuvoje geria sultis, vertina savijautą bei rungiasi dėl prizų, pavyzdžiui, - 5 viešbučio „SPA Hotel Belvilis“****350 Lt vertės dovanų kuponų.

Dietologai bei gydytojai rekomenduoja 100 proc. sultis vartoti kiekvieną dieną ir taip aprūpinti organizmą vitaminais, mineralais, angliavandeniais ir kitomis vertingomis maistinėmis medžiagomis, kurios turi teigiamos įtakos ne tik imunitetui, bet ir regėjimui, širdies, kraujotakos sistemos darbui. Vaisius ir daržoves dažnai galima keisti 100 proc.sultimis.

Kiekviena sulčių rūšis padeda skirtingai

Edita Gavelienė, CIDO sulčių akademijos ekspertė: „Rekomenduoju stiklinę sulčių ryte, nes taip gausite vitaminų, mineralų bei energijos, kuri susidaro iš natūralaus cukraus – fruktozės ir gliukozės. skirtingos sulčių rūšys turi specifinių, tik joms būdingų mineralų, vitaminų, angliavandenių bei kitų vertingų maistingųjų medžiagų, kurios duoda tam tikrą poveikį žmogaus organizmui“.

Ar žinojote, kad obuolių sultys – vertingas geležies šaltinis? Jos pagerina deguonies tiekimą į smegenis ir padės lengviau susikaupti.  Tuo tarpu greipfrutų sultys stiprina organizmą ir imuninę sistemą. Šį procesą užtikrina vitaminas C, kurio gausu šiose sultyse. Specialistai rekomenduoja greipfrutų sultis metant svorį ar valant organizmą, o štai apelsinų sultys suteikia energijos darbo dienai.

Obuolių sultys teigiamai veikia kvėpavimos sistemą

Obuolių sultys taip pat palankiai veikia kvėpavimo sistemos veiklą, todėl rekomenduojamos rūkantiesiems. Apskritai sultys – puikus pagalbininkas gydant ligas. Jos ypač rekomenduojamos žmonėms, sergantiems anemija. Obuolių sultyse gausu ir kitų naudingų maistinių medžiagų, kurios stiprina skeleto sistemą bei širdį – kalio, magnio, fosforo, kalcio. Obuoliai yra puikus vitamino C šaltinis, jo šiuose vaisiuose gausu, kai obuoliai sirpsta. Svaru ir tai, kad obuolių sultys padeda valyti organizmą – atsikratyti toksinų bei pagerinti kraują.

Greipfrutų sultys stiprina imuninę sistemą

Greipfrutų sultys stiprina imuninę sistemą bei didina kūno atsparumą dėl vertingų vitaminų, ypač didelio kiekio vitamino C bei fitoncidų, esančių sultyse. Šiose sultyse gausu geležies, kuri padeda jausti žvaliai. Jos taip pat stiprina ir stabilizuoja nervinę sistemą bei mažina nuovargį. Šiose vaisių sultyse gausu pektino, kuris prisideda valdant cholesterolį bei prisideda prie kraujo spaudimo. Greipfrutų sultys gerina nuotaiką, padeda mesti svorį, gerina odos struktūrą, gerina plaukų augimą.

Ananasų sultys padeda gydant kepenų ligas

Pavyzdžiui, ananasų sultys padeda virškinti bei visam virškinimo procesui, sultys taip pat padeda gydant kepenų ar inkstų ligas. Ananasų sultyse gausu kalio bei vitamino C, kurie užtikrina kraujagyslių pralaidumą. Tai – puikus energijos šaltinis, ananasų sultys taip pat užtikrina priešuždegiminį efektą. Šių sulčių dėka besilaukiančios mamytės mažiau kenčia dėl pykinimo.

Apelsinų sultys suteikia energijos

Apelsinų sultys suteikia energijos darbo dienai ir gerina kraujotaką. Šį poveikį užtikrina sultyse esantis biotinas, kuris stiprina kapiliarus ir kraujagysles. Biotinas dar vadinamas grožio vitaminu, nes naudingas puoselėjant gražius plaukus bei odą. Apelsinų sultys naudingos turint aukštą kraujo spaudimą, jose gausu nuo strso apsaugančio magnio. Šios sultys turi gerą poveikį centrinei nervų sistemai, ją stiprina ir stabilizuoja.

Įdomu tai, kad apelsinų sultyse taip pat gausu laimės hormono serotonino, kuris sudarytas iš magnio Todėl stiklinė šių sulčių  pagerins savijautą visai dienai! Aišku, apelsinų sultys yra ypač vertingos esant didelei vitamino C, B bei kalio koncentracijai.

Morkų sultys gerina regėjimą

Morkos – vienos vertingiausių daržovių, gerinančių širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Morkų sultyse gausu karotino, kuris organizme virsta vitaminu A ir gerina regėjimą. Morkų sultyse taip yra seleno, kuris reikalingas harmoningai imuninės sistemos veiklai.

Atgal