VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03 28. Šaukštas – ir ne vienas - deguto

„Lietuvos aido“ korespondentas Tomas Damušis

Naršau internetinėse erdvėse, nes domina VILNIAUS UNIVERSITETINĖS LIGONINĖS darbas. Greta vieno kito gero atsiliepimo, ne vienas ir ne du juos gadinantys. Cituoju: „Laba diena, 2015.02.20 11:50 paskambinau numeriu (8 5) 216 9069 tik pasikonsultuoti, darbuotojos kalba buvo grubi ir nemaloni. Jausmas, kad buvo nutraukta kavos pertraukėlė ar kiti jos darbai... Visi žinome, kad bendravimo etika, YPAČ paslaugų teikimo srityje yra labai svarbi, taip pat ir pokalbiai telefonu! Kitame laido gale neužtenka pasisveikinti, prisistatyti....Respublikinė Vilniaus universitetinės ligoninės informacija...., svarbu ir tonas ir atsisveikinimas.... Man padėkojus už darbuotojos sugaištą laiką ir konsultaciją (kuri buvo LABAI NEMALONI), darbuotoja, kuri net neprisistatė, numetė ragelį! Kaip Jūs jaustumėtės??? Nesu žmogus priekabus, bet šį kartą neatsilaikiau nepasidalinusi savo nusivylimu...

Yra įvairiausių kursų, apmokymų, kurie atnaujintų žinias apie bendravimo etiką. Galų gale, knygų... Su pagarba, Diana“ (Kalba netaisyta – aut. pastaba).

Mindaugas rašo: “Sunku suprasti sveiku protu, kai priėmimo pas traumatologą Lazdynuose reikia laukti 3 valandas. Atrodo, kad į asmenį, kuris tvarkingai moka mokesčius – nusispjauti (2015-02-15 16:42:25). „Esu pasipiktinusi šia ligonine, gydytojų darbu ir registratūra!!! (Julia 2014-07-31 23:31:58).

 „Perspėju visus, jeigu Jūsų šeimoje nelaimė. Jokiu atveju nevažiuokite į VILNIAUS GREITOSIOS PAGALBOS UNIVERSITETINĘ LIGONINĘ Lazdynuose! Ten daktarai tai tik moka arbatą ar kavą gerti, o ne ligonius gydyti! (Slava / Vilnius / 2010-07-19 / xxxx422629).

Ir taip toliau, ir taip toliau...

O štai teko išsekusį ir apsinuodijusį atvežti greitosios pagalbos automobiliu į šią „pasakišką, Universitetine vadinamą ligoninę, kurios kai kurie gydytojai irgi žino, kas yra Hipokrato priesaika, deja, tik žino. Taigi primename: „Savo šeimos, mokytojų ir medicinos profesijos brolių akivaizdoje iškilmingai prisiekiu, kad, sutelkdamas visus savo sugebėjimus laikysiuosi šios priesaikos.

Visas mano gyvenimas tebūna skirtas tarnauti žmonijai, saugosiu žmogaus gyvybę ir jos neliečiamumą nuo pat pradėjimo iki natūralios mirties, gerbsiu jos orumą.

Gerbsiu savo mokytojus ir ta pačia dvasia perduosiu medicinos meną kitiems, stengsiuosi neatsilikti nuo medicinos mokslo pažangos,ligonių labui nevengsiu konsultuotis su labiau patyrusiais gydytojais.

Sąžiningai, garbingai ir nesavanaudiškai gydysiu be išimties visus, vengsiu tyrimo ir gydymo metodų, žalingų žmogaus gyvybei ir sveikatai bei pažeidžiančių žmogaus teises.

Informuosiu ligonį ir jo šeimą apie ligą, tyrimo ir gydymo būdus bei galimas pasekmes, atsižvelgdamas į jo interesus ir pageidavimus.

Niekada neskirsiu ir neduosiu mirtinos vaistų dozės, nei savo noru, nei kitų prašomas.

Sieksiu paciento gerovės, vengsiu bet kokio nehumaniško žingsnio, paciento klaidinimo ir korupcijos.

Šventai saugosiu man patikėtas paslaptis.

Visada būsiu korektiškas savo kolegoms.

Mediko pareigas atliksiu nepaisydamas paciento amžiaus, tautybės, religijos, rasės ar socialinės priklausomybės.

Net ir verčiamas, nieku gyvu nesutiksiu, kad mano medicinos žinios būtų nukreiptos prieš žmogiškumą.

Jei nepažeisiu šios iškilmingai, laisvai ir garbingai duotos priesaikos, tebūnie man leista džiaugtis gyvenimu bei medicinos mokslo praktika.

Tepadeda man Dievas!“

Visa valanda, kai kiekviena minutė skausmu kankina, pralaukta laukiant eilės, kurios lyg ir nebuvo (trečiadienio ankstyva popietė). Malonus jaunas gydytojas priėmė ir pasakė, kad reikės gultis į ligoninę, kažkokie popieriai atiduodami seselei, kuri dingsta, o ligonį tenka vesti lydinčiajam. Seselė, ar kaip ji ten kitaip vadinama, dingo, ligonis netenka sąmonės prieš pat registratūrą, o iš ten Mergelės baltais chalatais leipsta juoku. Galiausiai atsiranda juodaplaukė amžiaus sriūbtelėjusi seselė ir judam į palatą. Kaip visada, lašelinė: ligonis užmiega, tačiau gydytojas apžiūri jį tik kitą dieną. Tiksliai po paros... Įdomu, ar gydytojams kada nors teko iškentėti rėžiančius skausmus. Būtų gerai, kad jie pajustų: gal tada skubėtų padėti žmogui. Na, ir penkios dienos, kai teko stebėti ligonį. Gydytojų beveik nematai, nebent kai juos pats susirandi. Pasakius gydytojai (pavardė ir vardas žinomi - aut. pastaba), kad ligonis praranda sąmonę, išgirsti: taigi dabar nepraranda, ir lyg Osvencime, nukaukši koridoriumi.

Ir maistas: nekalbu apie jo kokybę nei kiekybę, nes būtų įžūlu pasakant, kad tai ne maistas. O štai atneša kažkokio kompoto, kuris stipriai užsandarintas plastmasiniu dangteliu: ir sveikas jo neatidarytum, o tai paduodama leisgyviam. Bando vargšas atidengti puodelį: vanduo išsilieja. Ir ką jūs manot, paprašius kito puodelio kompoto, išgirsti nuo Ūminių apsinuodijimų skyriuje esančio registratūros (ar kaip kitaip įvardintino) stalelio, kad viskas normuota, kad nėra jo, to vandens, kompotu vadinamo.

Aišku, kad rūkyti negerai, bet jeigu rūkai ir tave palatos draugas palydi į tą „rūkymo vietą“, nes tu pats vos vos paeini, iškart apšaukiami jau abu: tai išgerti einat! Jumoras? Ne, tai ne jumoras, tai žodinis pasityčiojimas. Kam pasiskųsi? Čia tu ne žmogus, o pacientas (dar įvairesnių detalių tam patvirtinti turime ir daugiau). Ypač Lazdynų universitetinėje. Štai tau ir Hipokrato tezė: “gerbsiu žmogaus orumą“. Šiuo atveju beteisio paciento Georgij Rajevskij, kurį, vos bepastovintį ant kojų, š.m. kovo 23 d. išrašė gyd. Tatjana Gubar, net nepaklaususi, kaip ir kuo jis nuvyks į namus. Kitą dieną (nepraėjus nė parai) paskambinus tai „gydytojai“ ir paklausus, kodėl taip atsitiko, išgirstas grubokas atsakymas: „Aš neprisimenu tokio ligonio“. Tai ar vieta dirbti gydytoju turint tokią trumpą atmintį ar jos neturint.

Įdomi Ryšių su visuomene atstovės Agnės Ignatavičienės pozicija: paprašius tel. 8616 90647 pateikti Ūminių apsinuodijimų skyriaus vadovo mobilaus telefono numerį, atsakymo negauta. Ar tai paslaptis, gerb. Agne? Pasirodo, kaip sužinojome vėliau, - paslaptis!

Prierašas. Įdomu, ar ligoninės administracija skaito skundus internetinėje erdvėje??? Ar domisi tuo, kaip dirba Hipokrato priesaiką priėmusieji ir mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigais išlaikomi kai kurie medikais vadinami???

Atgal