VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01 31. Surinkta daugiau kaip 4 tūkst. parašų necentralizuoti neurochirurgijos paslaugų

Profesorius dr. Artūras Razbadauskas, Sveikatos apsaugos ministerijos Kolegijos narys, vyriausiasis chirurgas Klaipėdos kraštui, inicijavęs peticiją necentralizuoti neurochirurgijos paslaugų ir nepataikauti Kauno medikų elitui, teigia jau surinkęs daugiau nei 4 tūkstančius parašų.
Jo teigimu, didelio pasipiktinimo sulaukęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimas visas planines operacijas, išskyrus pačias paprasčiausias, nukreipti į Kauno klinikas, buvo sustabdytas iki vasario 1-osios, tačiau viliamasi, kad aukščiausi šalies pareigūnai įsiklausys į kovai pakilusių piliečių balsus, reikalaujančius, kad šis sprendimas būtų apskritai panaikintas.
"Pacientų teisę gauti prieinamą gydymą paminantis nuosprendis per metus paliestų apie tūkstantį ligonių, antra tiek jų artimųjų ir daugelį aukštos kvalifikacijos medikų, šiuo metu dirbančių Klaipėdoje, Vilniuje, kituose miestuose. Kaip SAM Kolegijos narys bei vyr. chirurgas Klaipėdos kraštui, regintis čia gyvenančių žmonių susirūpinimą bei grėsmes, turėdamas svarų patyrusių neurochirurgų palaikymą, iniciavau peticiją ir parašų rinkimą, kuriuo siekiame panaikinti vadinamąjį neurochirurgijos paslaugų optimizavimo planą", - sako peticijos autorius.
SAM Kolegijos sprendimą dėl neurochirurgijos paslaugų optimizavimo programos 2014-2020 m. A.Razbadauskas laiko visišku abejingumu pacientų poreikiams, autoritetingų medikų nuomonės ignoravimu ir grėsmingu signalu ateičiai.
"Šiandien giljotinos peilis pakibo virš neurochirurgijos, tačiau negalime būti tikri, kad rytoj juo nebus užsimota ir prieš kitų sričių chirurgiją, pacientus bei didelę patirtį sukaupusius specialistus paverčiant medicinos „emigrantais".
Jei nepakaks daugiau nei 4 tūkstančių parašų, kad atsikvošėtų atsakingi pareigūnai, peticija toliau bus platinama, o žmonės - raginami netylėti, stabdyti susirūpinimą keliančius medicinos paslaugų centralizavimo procesus bei ginti savo teises gauti kvalifikuotą neurochirurginę pagalbą Klaipėdoje, Vilniuje ir kituose miestuose", - pažymi vyr. chirurgas Klaipėdos kraštui. A.Razbadauskas.
Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė prieš tris savaites yra pareiškusi, kad aukščiausio lygio neurochirurgijos paslaugos bus suteiktos visiems pacientams pagal poreikį, neišskiriant ir Klaipėdos krašto gyventojų
Pasak ministrės, SAM Kolegijos nario, vyriausiojo chirurgo Klaipėdos kraštui A. Razbadausko viešojoje erdvėje išsakytos abejonės dėl kai kurių retų operacijų atlikimo vietos ne tik neatitinka tikrovės, bet ir kelia sudėtingomis ligomis sergančių pacientų nerimą.
„Apgailestauju, kad profesorius A. Razbadauskas, besiruošdamas savivaldos rinkimams Klaipėdos mieste, supainiojo Hipokrato priesaiką su pigiu politikavimu, - yra sakiusi ministrė R. Šalaševičiūtė. - Visų pirma medikas turėtų viešai dėstyti teisingus faktus, o ne manipuliuoti skaičiais. Juo labiau garsus gydytojas neturėtų gąsdinti pacientų mirtimi, net prisidengdamas kilniu tikslu."
Ministrė remiasi 2013 m. Valstybinės ligonių kasos duomenimis, kad Klaipėdos miesto ligoninėse buvo atliktos 1635 įvairaus sudėtingumo neurochirurginės operacijos. Nuo 2015 m. vasario 1 d. įsigaliojus įsakymui „Dėl neurochirurgijos paslaugų optimizavimo 2014-2020 m. plano patvirtinimo" į Kauną iš pamario krašto gydytis gali būti vežami tik 26 ypač retomis neurochirurginėmis ligomis sergantys pacientai. Pasak ministrės, priešingai prof. A. Razbadausko teiginiams, praktika rodo, kad sunkių pacientų pervežimas į Kauno ar Vilniaus klinikas per pastaruosius du dešimtmečius buvo saugus.
LSMU Kauno klinikų Neurochirurgijos klinika, kurioje būtų gydomi ypač sudėtingi reti neurochirurginiai susirgimai, yra neurochirurgijos pradininkė Lietuvoje. Čia dirba aukščiausio lygio specialistai, sukauptos inovatyvios technologijos.
Todėl, sveikatos apsaugos ministrės R. Šalaševičiūtės teigimu, nepateisinamas toks bandymas diskredituoti kolegų kompetenciją.
Ministrės sprendimu iki vasario 1 d. bus tikslinamas skubiosios neurochirurgijos paslaugų teikimo reglamentavimas, sudėtingų ir brangių medicinos prietaisų panaudojimas teikiant neurochirurgijos paslaugas, tikslinami kai kurie kiti įsakymo punktai. Tik po to ministrė R. Šalaševičiūtė priims sprendimą, kada ir kokios redakcijos įsakymas „Dėl neurochirurgijos paslaugų optimizavimo 2014-2020 m. plano patvirtinimo" įsigalios.

Atgal