VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

10 25. Europos Sąjungos parama onkologijai

Išmintingas ne tas, kuris daug žino, o tas, kurio žinios naudingos. (Eschilas)

Žinių naudingumas ypač svarbus sveikatos priežiūros sistemoje, kur kasdien sprendžiami žmogaus sveikatos, o dažnai ir gyvybės klausimai. Todėl būtina tobulinti ne tik savo profesinę kvalifikaciją, įsisavinant naujausias mokslo tyrimais pagrįstas žinias, bet ir praktinius įgūdžius, sugebėti įgytas žinias pritaikyti kasdieninėje praktikoje (aiškinant visuomenei apie sveikos gyvensenos privalumus, galimybę išvengti tam tikrų ligų, diagnozuojant ir gydant ligas, slaugant ligonius ir t.t.).

Pastaraisiais metais didelė paspirtis Lietuvos sveikatos specialistų profesinei kvalifikacijai kelti buvo Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšos. Įvairių profesijų sveikatos priežiūros specialistai turėjo galimybę įgyti naujausių onkologijos žinių ir pritaikyti jas praktikoje.

Nacionalinis vėžio institutas (anksčiau Vilniaus universiteto Onkologijos institutas) nuo 2009 m. gegužės 4 d. vykdo ES projektą "Sveikatos specialistų, prisidedančių prie sergamumo ir mirtingumo nuo onkologinių ligų mažinimo, kvalifikacijos kėlimas Vilniaus universiteto Onkologijos institute". Bendra projekto vertė 2 649 449Lt. Projekto įgyvendinimo pabaiga – 2014 m. spalio 31 d. Baigiant projektą buvo įsisavinta 99,9proc. jam skirtų ES lėšų.

Pagrindinis minėto projekto tikslas – suteikti sveikatos specialistams, prisidedantiems prie sergamumo ir mirtingumo nuo piktybinių navikų mažinimo, naujų žinių, reikalingų jų profesinėje veikloje, atsižvelgiant į nuolatinę mokslo ir praktikos pažangą.

Tarptautinė konferencija „Šiuolaikinė onkologija – iššūkiai ir sprendimai 2013“

Rengiant šį projektą buvo numatyta apmokyti 408 įvairių specialybių sveikatos priežiūros specialistus iš įvairių Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų. Jiems buvo sudaryta galimybė kelti kvalifikaciją onkologijos srityje ne tik Nacionaliniame vėžio institute, bet ir geriausiose Europos šalių universitetų onkologijos klinikose.

Baigiantis projektui galime pasidžiaugti gautais rezultatais, nes numatyti skaičiai jau pasiekti ir gerokai viršyti - apmokyta beveik tūkstantissveikatos specialistų,  iš jų 37 savo kvalifikaciją kėlė užsienio valstybių universitetinėse ligoninėse (Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Anglijoje, Švedijoje, Olandijoje, Danijoje, Belgijoje, Lenkijoje). Stažuočių, kurių trukmė buvo vienas mėnuo, metu sveikatos specialistai turėjo galimybę susipažinti su naujausiomis technologijomis, diagnostikos bei gydymo metodikomis, pasidalyti darbo patirtimi su užsienio specialistais. Grįžę į Lietuvą specialistai pritaiko įgytas žinias klinikinėje praktikoje bei perduoda jas savo kolegoms.

Įvairių specialybių Lietuvos sveikatos specialistai turėjo galimybę gilinti savo onkologijos žinias Nacionaliniame vėžio institute organizuojamuose kursuose. Juose dalyvavo 437 specialistai, tarp jų ir 151 šeimos gydytojas, kuriems įgytos žinios padės anksti diagnozuoti piktybinius navikus ir pagelbėti sergantiesiems onkologinėmis ligomis. Sergamumas piktybiniais navikais didėja tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje. 2012 m. duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 90 tūkst. gyventojų, kuriems buvo diagnozuota onkologinė liga. Pirmoji grandis, kur kreipiasi sunegalavęs pacientas - šeimos gydytojas, todėl šis gydytojas privalo nemažai žinoti apie piktybinius navikus, jų profilaktiką, ankstyvąją diagnostiką, šalutinius reiškinius po specialaus gydymo, paliatyvųjį gydymą, nuskausminimo principus ir kt. Kursuose dalyvavę šeimos gydytojai labai gerai įvertino jiems perteiktų žinių kokybę ir sakė, kad įgytos žinios jiems labai pravers kasdienėje praktikoje.

6-ojo Baltijos onkologų kongreso „Multidisciplininis požiūris į vėžio gydymą“ dalyvės

Projekte buvo numatyta net 16 mokymų veiklų, sveikatos specialistai buvo mokomi navikų diagnostikos, onkoradiologijos, navikų chirurgijos, onkologinės radioterapijos, onkologinės chemoterapijos bei biologinės terapijos ypatumų, paliatyviojo gydymo ir skausmo malšinimo bei kitų svarbių onkologijos dalykų. Mokymų metu buvo skaitomos paskaitos, kuriose savo žiniomis ir patirtimi dalijosi įstaigos specialistai, turintys ilgametę dėstymo bei darbo patirtį; vyko praktiniai užsiėmimai, skirti tobulinti praktinius įgūdžius – sveikatos specialistai mokėsi vertinti atliktus tyrimus, spindulinio gydymo planavimo bei naujų spindulinės terapijos metodikų, tobulino savo praktinius įgūdžius NVI operacinėse, įrengtose pagal naujausius šiuolaikinius reikalavimus.

Siekiant gerų rezultatų diagnozuojant piktybinius navikus bei gydant onkologinius ligonius, onkologijoje labai svarbus komandinis darbas. Komandoje svarbus vaidmuo tenka ne tik gydytojams, bet ir medicinos fizikams, radiologijos technologams, biologams, molekulinės biologijos specialistams ir kt. Džiugu, kad projekto metu savo kvalifikaciją galėjo kelti ir šie specialistai. Onkologijos klinikinė praktika neatsiejama nuo naujausių mokslo pasiekimų, todėl labai svarbu, kad ir onkologijos mokslo srityje dirbantys darbuotojai turėjo galimybę gilinti onkologijos žinias bei pasidalyti naujausiais mokslo pasiekimais su klinicistais - visa tai padėjo įgyvendinti vykdomas projektas.

6-ojo Baltijos onkologų kongreso „Multidisciplininis požiūris į vėžio gydymą“ dalyviai

Vykdydamas minėtą projektą Nacionalinis vėžio institutas surengė 5 tarptautines mokslines-praktines konferencijas, kuriose pranešimus skaitė žymiausi onkologijos srities specialistai iš viso pasaulio (Anglijos, Airijos, Belgijos, Italijos, Šveicarijos, Venesuelos, Singapūro, Korėjos, Indijos, Tailando, Vokietijos, Turkijos, Nepalo, Prancūzijos, Ispanijos, Kinijos, Rusijos, Kanados, JAV). Žinomiausi pasaulio onkologijos specialistai pateikė Lietuvos medikams naujausias mokslo įrodymais pagrįstas žinias piktybinių navikų prevencijos, diagnostikos ir gydymo klausimais. Tarptautinėse konferencijose dalyvavo daugiau nei 1000 Lietuvos sveikatos specialistų, kurie turėjo galimybę ne tik išklausyti pranešimų, bet ir pasidalyti patirtimi su kitų šalių onkologijos srityje dirbančiais specialistais, dalyvavusiais konferencijose. Konferencijų metu buvo nagrinėjami aktualiausi onkologijos klausimai, susiję su įvairių lokalizacijų vėžiu, šiuolaikiniu mokslo įrodymais pagrįstu piktybinių navikų gydymu (chirurginiu, spinduline terapija, chemoterapijos, biologine terapija), onkologinės pagalbos organizavimu, mokslo laimėjimų diegimu į klinikinę praktiką.

Šio projekto teikiama nauda galėjo pasinaudoti ne tik Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai, bet ir kiti sveikatos  specialistai, dirbantys įvairiose Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių bei Klaipėdos apskričių sveikatos priežiūros įstaigose. Tai labai svarbu, nes naujausių onkologijos žinių pasisėmę specialistai panaudos jas savo praktikoje visoje Lietuvoje ir visi Lietuvos onkologiniai ligoniai turės galimybę gauti vienodas paslaugas. Tikimės, kad projekto metu įgytos specialistų žinios padės pagerinti vėžio kontrolę Lietuvoje ir prisidės prie sveikatos netolygumų mažinimo.

chirurgas Klaipėda

Atgal