VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

10 18. LSU surengtoje asamblėjoje pristatyti naujausi gydymo ir profilaktikos metodai

Lietuvos sporto universitete (LSU) surengtoje "Taikomosios kineziologijos ir funkcinės medicinos" asamblėjoje visuomenei pristatyti naujausi gydymo ir profilaktikos metodai.
Pranešimą skaitęs penkiakovininkę Laurą Asadauskaitę-Zadneprovskienę olimpinėms žaidynėms Londone rengęs gydytojas Eduardas Lakštauskas tvirtino, kad sportas yra svarbus kiekvieno žmogaus gyvenime, tačiau neteisingas judėjimas gali pridaryti daugiau žalos, nei suteikti naudos.
Naujausias gydymo metodikas taikantis ir stiprią kineziologijos mokyklą Rusijoje praėjęs specialistas savo pranešime pastebėjo, kad į jį kreipiasi vis daugiau žmonių, besiskundžiančių įvairiais skausmais: "Dauguma pacientų kreipiasi jau išbandę konservatyvius gydymo metodus vaistais ir reabilitacijos priemonėmis, tačiau taip ir nesulaukę žymaus pagerėjimo. Dabartinė diagnostika remiasi simptominio skausmo lokalizacija. Dėmesys kreipiamas tik į vietinę skausmo priežastį, tačiau pirmiausia turime išsiaiškinti tikrąsias skausmo priežastis, o tik tada imtis gydyti jų pasekmes".
Su profesionaliais sportininkais dirbantis E. Lakštauskas įsitikinęs, kad traumų priežastis yra raumenų disbalansas, dėl kurio sutrinka judesių optimalumas ir efektyvumas.
Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Brigita Paulienė akcentavo taisyklingo kvėpavimo svarbą: "Per minutę įkvepiame 12-20 kartų. Per metus susidaro daugiau nei 6 mln. nepastebimų judesių, kuriuos atlieka keliolika kūno raumenų. Jeigu kvėpuojame teisingai, tai mums neša sveikatą ir palaiko sveikus ne tik raumenis, bet ir vidaus organus. Jeigu ne, lašas po lašo mūsų sveikata senka".
Pasak Rusijos taikomosios kineziologijos asociacijos direktorės profesorės Liudmilos Vasiljevos, skausmas yra stiprus nervų sistemos signalas, kuriuo organizmas šaukiasi pagalbos.
"Jeigu žmogus su savo kūnu nesikalbės, vaikščiosime kaip drambliai po indų parduotuvę - viską sugadinsime, ištampysime. Ir dėl ko? Būtų protinga savęs paklausti, koks būtent judesys provokuoja skausmą. Turime sekti savo judesius. Skausmas yra signalas, tai organizmo klyksmas, kviečiantis pagalbos. Reikia jam ne kumščiu užkimšti burną, o įsiklausyti, apie ką jis kalba", - kalbėjo profesorė.
Dr. Brigita Zachovajevienė atskleidė dar ne daug kam žinomą svarbią tiesą: bėgant dubens dugno raumenys yra labai svarbūs žmogaus vidaus organų ir sąnarių stabilumui bei sveikatai. Dubens raumenys ir raiščiai turi būti ir pakankamai stiprūs, ir pakankamai elastingi. Kitaip ir kasdienėje veikloje, ir sporte gali kauptis mikrotraumos.
Su profesionaliais dviratininkais dirbantis Izraelio Ben-Guriono universiteto dėstytojas Aleksas Šapiro asamblėjos dalyviams patarė nemėginti mėgdžioti profesionalų.
"Paprasti žmonės ant dviračio sėdi taip, lyg būtų "Tour de France" lenktynėse. Jie nesupranta, kad norint saugiai be traumų stuburui ir sąnariams atsisėsti taip, kaip mato sėdint profesionalą, reikalingas nuoseklus pasiruošimas specialiais lankstumo, ištvermės ir raumenų stiprinimo pratimais. Važiuojant dviračiu svarbus ne tik sėdynės aukštis.
Jeigu taikomas krūvis viršija sportininko galimybes, tik laiko klausimas, kada jis patirs traumą. Prieš didinant krūvį, reikia įsitikinti, kad raumenų veikla jame bus subalansuota, o didinat krūvį reikia suprasti, kokie pratimai nekenkia sveikatai", - dėstė specialistas.

Atgal