VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04 28. Per Atvelykį – vyko vienas populiariausių tarp suaugusiųjų ir vaikų sveikatingumo renginių

Trakuose baigėsi šeštasis tarptautinis mokinių, mokytojų ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistų konkurso „Sveikuolių sveikuoliai“ renginys. Renginio atidarymo metu Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė pažymėjo, kad „Sveikuolių sveikuoliai“ yra vienas iš pavyzdžių Lietuvos vaikams ir suaugusiesiems, kaip galima linksmai bei išradingai skleisti sveikos gyvensenos principus, mokyklų bendruomenėse propaguoti sveiką gyvenseną.

Mažai kas atkreipė dėmesį, kad konkurso finalas vyko per Atvelykį arbaVelykėles. Tad visi renginio dalyviai, prieš prasidedant rungtims, turėjo nuspalvinti popierinius „velykinius kiaušinius“.  Jie buvo pakabinti ant dirbtinių medžių (pagal seną lietuvių tradiciją). Tikėta, kad kiaušiniai nuo šio medelio neš laimę ir sėkmę.

Masiškiausio Vaikų sveikatos metų renginio „Sveikuolių sveikuoliai“ finale rungtyniavo 38 komandos (266 dalyviai) iš įvairių Lietuvos kampelių. Komandos buvo suskirstytos į penkias grupes pagal vaikų amžių: ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų, pradinių klasių, 5–6 klasių, 7–8 klasių ir 9–11 klasių mokinių. Finale mokinių, mokytojų ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistų komandoms teko pademonstruoti namų darbus, pasitikrinti sveikatos žinias, gebėjimą dirbti komandoje ir įveikti judriųjų estafečių užduotis. Ikimokyklinukai, mokiniai, mokytojai ir sveikatos priežiūros specialistai konkurso metu labai išradingai pademonstravo gebėjimus saugoti, stiprinti savo ir kitų sveikatą. Net dvi komandos buvo sukūrusios trumpametražinius filmukus apie sveiką bendruomenės gyvenseną, tačiau jie ir sutrukdė komandoms gauti gerus vertinimo balus. Renginio nuostatuose buvo įrašyta, kad „Sveikuolių sveikuoliai“ komanda, atvykusi į finalą, turi prisistatyti gyvai, o ne ekrane. Jeigu komandos būtų gyvai atlikusios tokį patį veiksmą, kuris vyko ekrane, jos būtų gavusios geresnį įvertinimą.

9–11 klasių grupėje pirmąją vietą laimėjo Radviliškio Lizdeikos gimnazijos sveikuolių komanda, antrąją vietą – Kauno rajono Mastaičių pagrindinės mokyklos sveikuolių komanda, trečiąją vietą – Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos sveikuolių komanda.

5–6 klasių grupėje pirmąją vietą laimėjo Rokiškio rajono Obelių gimnazijos sveikuolių komanda, antrąją vietą – Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos komanda, trečiąją vietą – Varėnos „Ryto“ progimnazijos sveikuolių komanda.

7−8 klasių grupėje pirmąją vietą laimėjo Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos sveikuolių komanda, antrąją vietą – Kėdainių „Ryto“ pagrindinės mokyklos sveikuolių komanda, trečiąją vietą –  Plungės Platelių gimnazijos sveikuolių komanda.

1−4 klasių grupėje  pirmąją vietą laimėjo Lazdijų mokyklos−darželio „Kregždutė“ sveikuolių komanda, antrąją vietą − Palangos Valdo Jurgučio pagrindinės mokyklos sveikuolių komanda, trečiąją vietą – Šiaulių „Juventus“ progimnazijos sveikuolių komanda.

Ikimokyklinių ugdymo įstaigų grupėje pirmąją vietą laimėjo Jurbarko lopšelio darželio „Nykštukas“ sveikuolių komanda, antrąją vietą − Radviliškio lopšelio–darželio „Žvaigždutė“ sveikuolių komanda, trečiąją vietą – Jonavos lopšelio–darželio „Saulutė“ sveikuolių komanda.

Renginio uždarymo ceremonijos dalyvius pasveikino ir konkurso nugalėtojus taurėmis, padėkos raštais, organizatorių ir rėmėjų dovanomis apdovanojo Švietimo ir mokslo ministerijos Neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vedėjas Rolandas Zuoza, Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos VyriausybėsKūno kultūros ir sporto strategijos skyriaus vedėjas Sigitas Stasiulis, Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos Rizikos sveikatai valdymo ir kurortologijos skyriaus vedėja dr. Rita Sketerskienė, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro direktorius Algirdas Sakevičius, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktorius pavaduotojas Albertas Barzda.

Taip pat visi dalyviai gavo atminimo dovanėles − Sveikatos apsaugos ministerijos įsteigtus paguodos prizus.Buvo įsteigtos ir specialiosios nominacijos: „Šauniausiu sveikuoliu“ – tapo Kupiškio Lauryno Stuokos–Gucevičiaus gimnazijos mokinys Gedmantas Juozėnas, „Aktyviausia sveikuole“ – Gargždų lopšelio–darželio „Ąžuoliukas“ auklėtinė Liepa Griciuk, ,„Draugiškiausiu sveikuoliu“− Lazdijų mokyklos–darželio auklėtinis Pijus Piličiauskas, „Vikriausiu sveikuoliu“ − Jonavos vaikų lopšelio–darželio „Saulutė“ auklėtinis Nojus Garkauskas.

Pirmą kartą respublikinis vaikų, moksleivių ir pedagogų konkursas „Sveikuolių sveikuoliai“ buvo organizuotas 2002 metais pagal Pedagogų profesinės raidos centro projektą „Sveika gyvensena – gyvenimo būdas nuo vaikystės“. Konkursas taip išpopuliarėjo, kad vyksta jau šeštą kartą. O 2011–2012 metais jis tapo Tarptautiniu vaikų, mokinių, pedagogų ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistų konkursu.

Jį organizavo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo bei Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrai kartu su partneriu Kūno kultūros ir sporto departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Baigiamąjį konkurso etapą rėmė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Svarbiausia dovana visiems buvo smagiai praleistas laikas bendraminčių būryje, apsilankymas Trakų pilyje, pagilintos sveikos gyvensenos žinios ir galbūt mintyse ištartas pasižadėjimas nuo šiol gyventi sveikiau.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Bendrųjų reikalų skyriaus ryšių su visuomene specialistė Jolanta Šaltenienė

Atgal