VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

2024.06.12.Paminėtos 80-osios Pirčiupių kaimo tragedijos metinės

 

Praėjo 80 metų, kai 1944 m. birželio 3 dienos ankstų rytą nacių SS baudėjai, keršydami už raudonųjų partizanų netoliese nukautus kelis Vermachto karius, apsupo kaimą ir, suvarę į kluonus, gyvus sudegino 119 nekaltų žmonių.

Šios sukakties minėjimas 2024 m. birželio 6 d. prasidėjo šv. Mišiomis Valkininkų Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje, kurias aukojo parapijos klebonas Almantas Kibirkštis.

Vėliau minėjimas persikėlė prie Pirčiupių kaimo tragediją primenančio paminklo „Pirčiupių motina“. Jame dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo nariai Juozas Baublys, Angelė Jakavonytė, Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, vicemeras Tomas Šimukonis, administracijos direktorė Vilma Miškinienė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, LGGRTC drabuotojai, Valkininkų seniūnijos seniūnas Antanas Juknevičius, Varėnos moksleiviai, Pirčiupių kaimo gyventojai ir kiti garbūs svečiai. Jie padėjo gėles prie paminklo ir šalia esančios memorialinės sienos ir uždegė žvakes. Pirčiupių kaimo gyventojų žudynių vietoje tylos minute buvo pagerbti žuvusieji, skambėjo jautrios Valkininkų bažnytinio choro dalyvių dainos. Susirinkusieji gėlėmis ir uždegtomis žvakėmis pagerbė Pirčiupių kaimo aukų atminimą.

Minėjimo akimirka

Minėjimo dalyviai

Paminėtos 80-osios Pirčiupių kaimo tragedijos metinės

„Ši vieta, virtusi krauju ir pelenais yra ypatinga. Čia net ir šiandien, po aštuoniasdešimt metų, kūnu nubėga šiurpuliai tik pagalvojus, koks buvo baisus dviejų žiauriausių dvidešimtojo amžiaus ideologijų kovos rezultatas, kai mažas Dzūkijos kaimas tapo tik dar viena baudžiamąja akcija, o jos metu taip žiauriai nužudyti visais laikais buvo darbštūs, dirbę savo žemę ir mylėję savo gimtinę Pirčiupių kaimo žmonės. Ir šiandien labai svarbu,kad svarbu, jog pagerbimas ir atmintis nebūtų vien tik žodžiai. Turime šią atmintį pagrįsti darbais, paminklais, parodomis, knygomis. Siekdami įprasminti šią liūdną sukaktį, mes išleidome knygą „Pirčiupių tragedija“, – kalbėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. A. Bubnys.

Vėliau vyko konferencija, kurios metu buvo skaityti pranešimai:

*„Pirčiupių kaimo tragedija“ (pranešėjas Rytas Narvydas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Specialiųjų tyrimų skyriaus vedėjas);

*„Sovietų partizanai Rūdninkų girioje 1942–1944 m.“ (pranešėjas Andrius Tumavičius, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis specialistas);

*„Vokiečių SS ir policijos 16-ojo pulko veiksmai Lietuvoje 1944 m. balandžio–liepos mėnesiais“ (pranešėjas dr. A. Bubnys, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius).

Šios sukakties proga buvo pristatytas naujas Lieituvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro leidinys – „Pirčiupių tragedija“ (sudarytojai Andrius Tumavičius, Rytas Narvydas, dr. A. Bubnys). Knygą pristatė vienas iš jos sudarytojų – LGGRTC Spacialiųjų tyrimų skyriaus vedėjas Rytas Narvydas. Jis sakė, kad šis leidinys skirtas siekiant kuo plačiau atskleisti Pirčiupių tragediją nulėmusius įvykius.

Meninėje programoje pasirodė Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokinys Jokūbas Bakula, Merkinės V. Krėvės gimnazijos moksleivės Rugilės Sinkevičiūtės ir Austėja Tarailaitė.

Konferencijos metu veikė J. Čiurlionytės menų mokyklos ugdytinių paroda „Degantys Pirčiupiai“ (mokytoja Dalia Šemeškienė-Kleponytė) bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro organizuojamo mokinių kūrybinių darbų konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ paroda „Lietuvos kelias: kovos ir netektys, sukūrusios laisvę“.

D. Šemeškienė-Kleponytė trumpai supažindino su paroda, kurioje eksponuojami jaunosios kartos kūriniai.

Renginio metu buvo galima įsigyti LGGRTC leidinį „Pirčiupių tragedija“.

Renginį organizavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras kartu su Varėnos rajono savivaldybe.

Nuotraukos Živilės Puidokaitienės

 

Atgal