VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Vyr. redaktoriaus straipsniai

2012 11 13. Svarbiausia, pasitikėkime Kubiliumi

Vyriausiasis redaktorius Algirdas Pilvelis

Lietuvos politikoje Andrius Kubilius 24 metai. Jis žaliaraištis – saugojo ir gynė Sąjūdžio siekius, pradžios viltį. A. Kubilius – tai Sąjūdžio žmogus. Esu įsitikinęs, jog A. Kubilius ištikimiausias prof. Vytauto Landsbergio idėjų strategas visais Lietuvos valstybės klausimais.

Nacionalinius interesus JAV skelbia labai toli už savo valstybės ribų. Folklendų ginti Didžiosios Britanijos kariai irgi plaukė tūkstančius kilometrų. Lietuvos nacionaliniai interesai yra apginti Lietuvą nuo įsišaknijusio komunistų partijos palikimo. Ar gali kitos valstybės nacionaliniais interesais Lietuvoje įkurta partija pirkti skurdžių balsus, mokėdama jiems visiškai atvirai, - žino kiekvienas. Tai kiekvienam tautiečiui ne paslaptis, tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Z. Vaigauskas to nematąs, nežinąs, negirdįs. Konstituciniame Teisme užmerktomis akimis aiškinama kažkokia statistika, skaičiai, teisinantis, kad buvęs vienas kitas atvejis. O iš kur tas atvejis? Gabių žurnalistų iniciatyva filmuoti pokalbiai. Na, nejaugi vienas kitas žurnalistas galėjo aprėpti visus apgaulės sandorius, ne vien įkalinimo įstaigose siūlymus balsuoti atsiskaitant pinigais. Žiauru. Lietuvoje į dalį 2012 metų Seimo narių kėdžių susės nesąžiningais, iš skurdžių pirktais balsais žmonės.

A.Kubilius, dirbdamas greta prof. Vytauto Landsbergio, išmoksta nesilankstyti paviršutiniškumui. A.Kubiliumi ir per 2012 metų Seimo rinkimus pasitiki sveikesnės mąstysenos Lietuvos rinkėjai. Lietuvos žmonių balsais išrinkta Prezidentė  tai žino ir todėl principinga, socialdemokratams siūlo sudaryti su konservatoriais koaliciją, nes Lietuvos Prezidento rinkimų metu niekam neteko girdėti, kad nors vienas balsas būtų perkamas.  Tas pat pasakytina ir apie Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus. Tačiau  radosi nauja rinkimų „praktika“, kai partijų štabuose pasirodė „vadybininkų“, gebančių pirkti balsus iš skurdžių, kuriuos priskirčiau prie nuolat vartojančių spirituotus gėrimus, negalinčių negerti. Paskaičiavau – Lietuvoje prasigėrusių esama keli šimtai tūkstančių žmonių.

A.Kubilius -  uolus nepalenkiamas derybininkas visais svarbiausiais strateginiais Lietuvos valstybės klausimais. Juo pasitiki daugiau Lietuvos žmonių, taip pat ir tautos balsais išrinkta Prezidentė. Neteko girdėti, kad kas nors per Prezidento rinkimus būtų  pirkęs balsus. O dabar kas dėjosi? Per rinkimus buvo perkami balsai iš skurdžiai gyvenančių ir asocialių žmonių. Vadinasi, Seimo nario kėdėje sėdės sukčius, išrinktas pirktais balsais. Prezidentė turi teisę skelbti naujus Seimo rinkimus nedelsdama ir kontroliuoti situaciją. Niekas neišbalansuos rinkimų – tai labai atsakinga.

Sąjūdis – šventovė. Mūsų tautos galybė ir pergalė. Sąjūdžiu pasitiki sveikos valios žmonės. Darbo partijos veiklos  rezultatai kenkia Lietuvai ir ją stumia atgal į netolimos nevilties laikus. Triukšmingai baigėsi šiemečiai rinkimai. Sąžiningi politikai nuogąstauja dėl rinkimų rezultatų. Vis dažniau išlenda apgaulės ausys. Dar iki Seimo rinkimų pradžios netrūko politinės aritmetikos dėlionių. Kaip nepritarti Prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiams, kad rinkimų rezultatai leidžia sudaryti keletą Seimo koalicijos variantų. Dabartinė valdančioji dauguma galėtų būti dėliojama ne iš fantastikos srities, jei koalicija būtų sudaryta be Darbo partijos. Realiausias kandidatas į prezidentus pareiškė, kad situacija - nereali ir labai trapi.

Prezidentė, tikėtina, tars svarbiausią žodį. Konstitucinis Teismas pastebėjo, kad ne viskas Seimo rinkimuose buvo  taip, kaip turėjo būti. Eligijus Masiulis irgi brėžia truputį kitas gaires negu A.Butkevičius.

Į kokių įvykių sūkurį įmesta Lietuva ir dėl kokių priežasčių tauta turi grįžti į Rusijos glėbį?! Juk V.Uspaskichas Rusijos žiniasklaidai nedviprasmiškai teigė: „Lietuvoje Seimo rinkimus laimėjo prorusiškos jėgos.“  Kam to reikėjo? Ką reikėtų ateityje daryti? Mokytis iš Lenkų rinkimų akcijos vienybės per rinkimus? Bet kituose Seimo rinkimuose, kas žino, ar ir vėl nebus eliminuotos iš rinkimų partijos, galinčios nupirkti skurdžių, alkoholikų ir kalinių balsus. V.Uspaskichui ir V.Gapšiui vis dažniau tenka varstyti teismų duris. Darbo partijos pasamdyti brangiausi advokatai ieško būdų, kaip išsukti įtariamuosius iš naujų kaltinimų sukčiavimu. „Nežinau, kojos nebuvau iš namų iškėlęs, aš nekaltas, sėdžiu Europos Parlamente. Man svarbiau  atstovauti Lietuvai Europoje.“  Keisti rinkimai į Seimą... Socialdemokratų, tvarkiečių ir Darbo partijos sąrašuose - Europos parlamentarai. Jeigu jau galima Lietuvoje dalyvauti Seimo rinkimuose Europos parlamentarams, tai pirmiausia Vyriausioji rinkimų komisija  privalėjo paimti pareiškimus iš  europarlamentarų, kad jie, dalyvaudami 2012 metų  Lietuvos Seimo rinkimuose, atsisako  Europos parlamentarų mandatų.  Tai ir koalicija nesąžininga, jei tie europarlamentarai  išsityčiojo ir LR įstatymų, nes teisė neatimta ir pasibaigus rinkimams grįžta į Europos Parlamentą. Tokią apgaulę vertinčiau kaip didžiausią neatsakingumą, nepagarbą mūsų Lietuvos valstybei. Tik TS-LKD tokių kuriozų neatėjo niekam į galvą. Tai įrodo - A.Kubilius sąžiningas žmogus.  Jis iškeltus tautai ir sau uždavinius vykdė. Jo pastangos siekti šalies vadovo posto ir po šių Seimo rinkimų realios. Konservatoriai – antri, vadinasi, jie gali formuoti mažumos koaliciją dar ir dėl to, kad Rusija pareiškė visam pasauliui, jog Lietuvoje rinkimus laimėjo prorusiškos jėgos. Tuo tikėti reikia turint omeny ir širdy, kad Lietuvą net 4 metus gali valdyti  prorusiškų jėgų išrinktieji, o tai kerta smūgį Lietuvos ateičiai. Juk tokios grėsmės požymių esama. Jau kelerius metus trunka Darbo partijos juodosios buhalterijos byla Lietuvos teismuose ir gali būti visai numarinta!

Mes turime teisę prašyti Prezidentės, kad ji, turėdama tokios pražūtingos Lietuvai informacijos, pasiūlytų sudaryti mažumos koaliciją, kad Lietuva būtų apsaugota nuo neprognozuojamos protu ateities. Betrūksta absurdo – formatu 3 + 1 bus tariamasi su LLRA. Taip guodėsi A.Butkevičius. Štai kaip. Jei Prezidentė nevetuos tokios koalicijos, triukšmas kils ES šalyse. Bet po pusantrų metų viskas išsispręs – Prezidentė skelbs naujus Seimo rinkimus kartu su Lietuvos Prezidento rinkimais. Tada tikrai niekam nebus leista pirkti balsų, Prezidentė tai puikiai žino. Toks dramatizmas kaip 2012 metų Seimo rinkimai niekad Lietuvoje nepasikartos. Ar pagalvoja apie tai A.Butkevičius, kad jo sudaryta koalicija tegali trukti tik  iki Lietuvos Prezidento rinkimų?

Atgal