VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Vyr. redaktoriaus straipsniai

2012 08 28. Pragmatizmas

Politikos apžvalgininkė Inga Volskytė

Lietuvos žmonių partijos sąraše pirmuoju įrašytas ilgametis Kauno "Žalgirio" krepšininkas, 2012 m. Europos krepšinio senjorų čempionas Anatolijus Čupkovas. Pragmatizmo konkretumas ir artimumas faktams jums gal būt pasirodys esąs patraukliausias jo bruožas. Didžiulis kitų patyrimų aspektas, kuris vaidina savo vaidmenį ir yra savaip pritaikomas įvairiapusės ir aktyvios sąveikos, patrauklios kiekvienam , prieinama ir suprantama patirtimi. Bet ar pakaks balsų, ar Lietuvos žmonių partija bus išrinkta spalio 14 dieną į Seimą ir taps parlamentine partija. Visi žinome, Romanovas išgelbėjo Kauno "Žalgirį" nuo bankroto. Jis veikė tobulai, drąsiai, o vidinis poreikis ne šiaip atsirado - pastangos - indėlis į Lietuvos sportą ir kultūrą yra svarbūs lietuvių tautai. Kai kas teigianeva siekdamas garbės tapo ir Lietuvos politiku - savo pažiūras įpiršo Kaunui, bet be jo pastangų ar atsirado turtingo lietuvių kilmės žmogaus, kuris galėjo išgelbėti Kauno "Žalgirį" nuo bankroto. Pavyzdžiui "Maximos" savininkas Nerijus Numavičius yra dešimt kart turtingesnis už V. Romanovą. Sunku pasitelkti loginę analizę ir sustatyti skirtumus į vieną eilę. Bet Vladimiras negaili sunkiai uždirbtų pinigų lietuvių tautos dvasiai stiprinti.

Man svarbu, kad Vladimiras galbūt ilgai rengėsi ir nusprendžia prieš kelis metus tapti vienu įtakingiausių Lietuvos žiniasklaidos magnatų. "Kauno diena" dirba pelningai. Yra tiesa – per drąsu būtų teigti, jo minties objektai egzistuoja ne tik jo vieno vizijose - bet sprendimus priima vienas ir dažnai labai netikėtus. Kauno "Žalgiris" – mūsų sporto jėga ir pasididžiavimas ir kartu žymė atminti Vytautą Didžįjį 1410 m. Griunvaldo laukuose.. Ką betaukštų konkurentai, Kauno "Žalgiris" pastaruosius du metus triuškino "Lietuvos rytą". Ne blogesnės prognozės ir šiais metais tik ką į Lietuvą atvyko naujasis „Žalgirio“ treneris kroatas Joanas Plaza pareiškia norys Kauno "Žalgirio" žaidėjų akyse išvysti pergalių alkį.

A.Čupkovas ir V.Romanovas ne tik abu pravoslavai sentikiai, bet ir seni komandos Europos senjorų čempionai 65-70 m. amžiaus grupėje. Tikėtina, kad už Lietuvos žmonių partiją balsuos pakankamai daug rinkėjų ir A. Čupkovas dirbs Lietuvos Seime – jį labai gerai pažystu jau 40 metų. Kai A. Čupkovas išsiaiškino kai kuriuos subtilius dalykus gyvenant su D. Teišerskyte, nedvejodamas išėjo iš savo namų ir apsigyveno pas stalo teniso trenerį Česlovą Dubinską...

A. Čupkovas Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas labai sąžiningas, motyvuotas žmogus - visada padės, patars, paguos.

Lietuvoje veikia 16 neįgaliųjų sporto klubų neįgaliam žmogui sportuoti yra daug brangiau. Sportiniai vežimėliai kainuoja apie 7–10 tūkst. Įsivaizduokite, kokie nemaži pinigai, jeigu komandą sudaro apie 10 sportininkų. Galiu pasidžiaugti, kad kai kuriuose rajonuose žmonėmis su negalia tikrai rūpinamasi puikiai. Tarkime, Kauno rajone šiems sportininkams net pastatyta speciali sporto salė. Norėtųsi stiprinti neįgaliųjų sporto klubus, efektyvinti jų veiklą.

Lietuvos parolimpiečiai Londone - 19 asmenų mūsų šalies delegacija neabejoja – iš rugpjūčio 29–rugsėjo 9 d. vyksiančių parolimpinių žaidynių mūsiškiai turėtų parvežti keletą medalių. Lietuvai Londono arenose atstovaus aklųjų riedulio (golbolo) komanda, plaukikas Kęstutis Skučas ir keturi lengvaatlečiai – Ramunė Adomaitienė (šuolis į tolį), Irena Perminienė (rutulys), Mindaugas Bilius (rutulys, diskas) ir Rolandas Urbonas (rutulys). Iš prieš ketverius metus vykusio Pekino parolimpinių žaidynių mūsų sportininkai parvežė du apdovanojimus – Kinijoje aklųjų riedulio rinktinė ir rutulio stūmikė Aldona Grigaliūnienė iškovojo sidabro medalius. Ne ką mažesnius lūkesčius lietuviai sieja ir su Londonu – planuojami 2–3 medaliai. Iš viso per penkerias parolimpines žaidynes, kuriose dalyvauja sportininkai su fizine ir regėjimo negalia, lietuviai yra iškovoję 30 medalių (1992 m. Barselonoje – 7, 1996 m. Atlantoje – 11, 2000 m. Sidnėjuje – 3, 2004m. Atėnuose – 7, 2008 m Pekine – 2).

Parolimpinį komitetą sudaro dvi federacijos – aklųjų ir žmonių, turinčių negalią. Turime tikrai neblogo lygio rinktinę ir manau, kad iš Londono negrįšime tuščiomis. Manau, kad Vilniaus meras Artūras Zuokas to raudonojo kilimo, kuriuo sutiko Londono olimpinių žaidynių prizininkus, dar gali nesuvynioti ir toli nepadėti. Tikimės, kad ir mes iš Didžiosios Britanijos grįšime aukštai iškėlę vėliavą. Gaila, kad tik premijos mūsų parolimpiečiams yra kelis kartus mažesnės nei sveikiems sportininkams

Mūsų aklųjų riedulio rinktinė tikrai šiuo metu yra viena stipriausių planetoje, tad ji tikrai turėtų kovoti dėl pačių aukščiausių apdovanojimų. Rutulio stūmiko ir disko metiko M.Biliaus rezultatai taip pat gerėja labai sparčiai. Manome, kad Mindaugas irgi bus realus pretendentas į medalius tiek vienoje, tiek kitoje rungtyje. Su kažkurio prabos medaliu iš Londono gali sugrįžti ir rutulį stumianti I.Perminienė. Klaipėdietė R.Adomaitienė jau daugelį metų lyderiauja šuolio į tolį sektoriuje. Neseniai jai priklausiusį pasaulio rekordą pagerino Kinijos sportininkė, tačiau manome, kad Ramunei Didžiojoje Britanijoje gali pavykti atsirevanšuoti.

Šiemet Lietuvos sportininkų delegacija, lyginant su prieš ketverius metus Pekine vykusia parolimpiada sumažėjo - tuomet dalyvavo rekordinis Lietuvos sportininkų skaičius – 26.

Mūsų sportininkų problemos lygiai tokios pačios, kaip ir sveikų atletų. Neturime normalaus baseino, tad Londono startams plaukikas K.Skučas buvo priverstas rengtis Daugpilyje (Latvija) ir Lenkijoje. Lietuvoje nebuvo kur plaukti. Visi kiti sportininkai rengėsi Lietuvoje, jiems sudarytos neblogos sąlygos. Galiu pasakyti, kad šiemet pasirengti finansavimo iš valstybės gavome daugiau, tad ir planuoti treniruotes buvo daug lengviau. – vakar telefonu  iš Londono LA teigė A. Čupkovas.

"Lietuvos Aido" korespondentas Vidmantas  Jonas  Vitkauskas  apie lietuviškumą parašė, kad amžinąją  ugnį  mūsų  protėviai  garbino  ir  saugojo  kilnojamuose  altorėliuose. Šalia  lietuvių  protėvių  po  Rytų  Iraną  klajojo  vėliau  iš  Afrikos  į  čia  atklydę  semitų  gentys. Buvo  lemta  praeiti  dar  keliems  tūkstančiams  metų, kol  iš  semitų  genčių  susiformuos  žydų  tauta.

Kai  kurie  autoriai (ne  ŽE-a.p.) tvirtina, kad  tarp  lietuvių  ir  semitų  genčių  buvo  kraujomaiša. Tačiau, susilieti  šios  gentys  nespėjo, nes  kai  jas  užpuolė  gausesnės, matyt  persų  gentys, semitų  gentys  patraukė  Afrikos  kryptimi, o  dalis  lietuvių  protėvių  persikėlė  į  neapgyventą, poledyninį  Azijos  pusiasalį-Europą.

Turėkime  omenyje, kad  aptariame  tokią  žilą  senovę, jog  pasaulyje  nėra  autoriaus, kurio  nuomonė  galėtų  būti  laikoma  neginčytina.  Tie  kuriems  rūpi  pasaulio  praeitis  ir ateitis tegali remtis antraeiliais veiksniais: geografija, klimatu, reliktais  vietovardžiuose  ir  kalbose,  kuriuos  paįvairina  vienas  kitas  archeologinis  radinys.

Pavyzdžiui, Azijos  pusiasalis-  Europa  kalnų  grandinėmis  yra   perskirtas  į  dvi  dalis.  Akivaizdu, kad  lietuvių  protėviai  ėjo  aplenkdami  kalnus, t.y.  sklido  po  Europą  dviem  bangomis. Viena  iš  bangų  plito  rytine  Viduržemio  jūros  pakrante, o  antroji  upėmis  ,ežerais  ir  Baltijos  jūra  pasiekusi  Atlanto  vandenyną  traukė  į  Vakarų  Europą  Atlanto  vandenyno  pakrantėmis., ta  proga  pakildami  upėmis  prieš  srovę  ir apgyvendindami  į  vandenyną  įtekančių  upių  aukštupius. Būtent  tokį  įvykių  scenarijų  patvirtina  jūrų, kalnų, ežerų  ir  upių  lietuviški  pavadinimai, kurie  iki  šiol  šen  bei    ten   kyšo  iš  po  vėlesnių  Europos tautų  kalbinio  apnašo.

A. Čupkovas ir V. Romanovas teoriškai ir praktiškai, pakankamai aiškiai taiko savo pragmatizmą. Tam tikri apibrėžti ryšiai suvienija juos vienam tikslui – dirbti Lietuvai. Vienas kitą papildydami šiuolaikiniai pragmatistai ne tik Kauno "Žalgirį" atgaivino – o tai kiekvieno lietuvio savigarba ir pasididžiavimas. Kaip Lietuvos piliečiai įvertins Kauno "Žalgirio" savininko įkurtą Lietuvos žmonių partiją, ilgai laukti neteks. Rinkimų rezultatai į Seimą bus paskelbti spalio 15 dieną. Viena aišku, V, Romanovo ir A. Čupkovo dueto pragmatizmas jau laimėjo visais aspektais.

Atgal