VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

01.12. Kultūros ministras S. Kairys: „Galvodami apie šalies įvaizdį turėtume nepamiršti ir reputacijos“

Formuojant Lietuvos įvaizdį reikalinga ne tik ilgalaikė strategija, bet ir aiški jos stebėsenos sistema, o kurdami įvaizdį turime nepamiršti ir kito svarbaus šalies žinomumo užsienyje dėmens – reputacijos. Tokiomis įžvalgomis kultūros ministras Simonas Kairys pasidalino surengtame forume „Kultūros, verslo, švietimo ir sporto pasiekimai – tikrasis aukštos pridėtinės vertės ir įvaizdžio eksportas“.

Šio forumo dalyviai – kultūros, verslo, švietimo, sporto, mokslo atstovai ir už šias sritis atsakingi ministrai – diskutavo, ko reikėtų imtis drauge, kad Lietuva taptų labiau žinoma pasaulyje savo laimėjimais.

Kultūros ministro S. Kairio nuomone, pirmiausia reikia išsigryninti strategines Lietuvos kryptis, bet šis procesas turi kilti ne iš atskirų institucijų ir tarpusavyje nekoordinuojamų iniciatyvų, o iš tarpsritinio bendradarbiavimo. Tačiau ne mažiau svarbus ir kitas etapas – nuoseklus stebėjimas ir analizė, kaip siekiama išsikeltų tikslų.

„Ruošdami Vyriausybės programą matėme, kad anksčiau buvo prikurta aibė gairių, strateginių dokumentų – jų kapinės jau yra didelės. Todėl mums svarbu turėti ne tik strategines kryptis, bet ir aiškią stebėsenos sistemą bei sekti, kaip siekiame tikslų ir kokiame etape esame“, – teigė kultūros ministras.

Forumo dalyviai pabrėžė, kad sutelkus jėgas ir susivienijus skirtingoms institucijoms bei žvelgiant viena kryptimi galima pasiekti kur kas daugiau, nei veikiant pavieniui. Savo ruožtu kultūros ministras S. Kairys atkreipė dėmesį, kad kultūros pasaulyje artimoje ateityje bus net keli reikšmingi įvykiai, kurie sėkmingo tarpsritinio bendradarbiavimo atveju galėtų tapti ne tik meno ir kultūros veikėjų, bet apskritai visos šalies proveržiu. Tai Kauno tapimas Europos kultūros sostine 2022 m. ir Vilniaus 700 metų jubiliejus, kuris bus minimas 2023 m.

Kalbėdamas apie galimą sistemą, kuri leistų užtikrinti sėkmingą šalies įvaizdžio eksportą, kultūros ministras S. Kairys teigė manantis, kad į tai turėtų įsitraukti kuo platesnis dalyvių laukas – pradedant diasporos atstovais ir baigiant aukščiausiais šalies pareigūnais.

„Jei Lietuvos įvaizdį suvoktume ilgalaikėje perspektyvoje ir įvardytume kartu ir kaip reputacijos kūrimą bei saugojimą, nematyčiau problemos įtraukti atstovų iš įvairių institucijų ir socialinių partnerių. Sprendžiant strateginius klausimus tikrai turėtų dalyvauti ir aukščiausi šalies pareigūnai. Jeigu, pavyzdžiui, rūpinamės valstybės gynyba ir tam turime tarybą, tai lygiai pat galime rūpintis bei ginti ir šalies reputaciją“, – sakė kultūros ministras S. Kairys.

Forumo „Kultūros, verslo, švietimo ir sporto pasiekimai – tikrasis aukštos pridėtinės vertės ir įvaizdžio eksportas“ organizatoriai – Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras bei Lietuvos pramonininkų konfederacija.

Kultūros ministerija

 

 

 

Atgal