VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

11.16. Lietuva tęsia diskusijas dėl Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės įgyvendinimo

Pagal Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (Recovery and Resilience Facility, RRF) Lietuvai yra numatyta 2,6 mlrd. eurų dotacijų. Šiuo metu prasideda diskusijos su Europos Komisija (EK) dėl RRF plano rengimo.

Siekdama padėti atitaisyti koronaviruso pandemijos padarytą ekonominę ir socialinę žalą, paskatinti Europos ekonomikos atsigavimą ir išsaugoti bei kurti darbo vietas, 2020 m. gegužės 26 d. EK pateikė svarbaus Europos ekonomikos gaivinimo plano, grindžiamo visų ES biudžeto teikiamų galimybių panaudojimu, pasiūlymą.

RRF planai taip pat turėtų sudaryti sąlygas valstybėms narėms padidinti savo ekonomikos augimo potencialą, darbo vietų kūrimą ir ekonominį bei socialinį atsparumą, taip pat prisitaikyti prie žaliosios ir skaitmeninės pertvarkos.

Ketvirtadienį, lapkričio 12 d., vyko nuotolinis susitikimas su EK nariais dėl RRF plano prioritetinių sričių ir rengimo tolimesnės eigos. EK atstovai išsakė savo nuomonę ir rekomendacijas Lietuvai, kuriose srityse matytų RRF investicijų pridėtinę vertę. Ministerijų atstovai pristatė Lietuvos prioritetus ir planus sisteminėms reformoms bei intervencijoms žaliosios pertvarkos, skaitmeninimo, inovacijų ir mokslo, švietimo, sveikatos, socialinių reikalų ir viešųjų finansų srityse.

Po techninių diskusijų su EK, išgryninus prioritetus ir iššūkius, kuriuos mato Lietuva ir rekomenduoja EK toliau RRF plano rengimo metu bus diskutuojama ir tariamasi su ekonominiais-socialiniais partneriais dėl būsimų investicijų.

Planuojama, jog Lietuva daugiausia lėšų skirs žaliajai transformacijai ir skaitmenizacijai. Galutinis RRF plano pateikimo terminas – 2021 m. balandžio 30 d.

 

 

 

Atgal