VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

11.15. Dėl Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriaus Šarūno ŽUKAUSKO atminimo įamžinimo LSMU

LSMU rektoriui

Prof. dr. Rimantui Benečiui                                                     

 Dėl Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriaus Šarūno ŽUKAUSKO atminimo įamžinimo LSMU

Prašome Jūsų  įamžinti  Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvio Šarūno ŽUKAUSKO   (1906-1976) atminimą tinkamoje Lietuvos sveikatos mokslų universiteto erdvėje (auditorijoje,  koridoriuje,  prie universiteto pastato, kiemelyje ar kt).

Šarūnas Žukauskas  gimė 1950 m. liepos 28 d. Kaune. Tėvas Jurgis Žukauskas buvo Kauno respublikinės ligoninės Ausų, nosies ir gerklės ligų (LOR) skyriaus vedėjas. Mama - advokatė Birutė Žukauskienė,  M. K. Čiurlionio sesers J. Čiurlionytės-Stulgaitienės dukra. 1956 m. Šarūnas pradėjo mokytis Kauno Jono Jablonskio vidurinėje mokykloje. Mokėsi labai gerai. 1967 m. baigęs vidurinę mokyklą įstojo į Kauno medicinos institutą. Mokėsi puikiai. Gerai mokėjo anglų kalbą, mokėsi kitų kalbų. Besimokydamas Kauno medicinos institute (toliau-KMI), 1968–1970 m. buvo įsteigęs neoficialų atletinės gimnastikos klubą, kartu lankė KMI sunkumų kilnojimo sekciją, tapo čempionu savo svorio kategorijoje. 1970 m. įstojo į KMI  kardiochirurgijos būrelį, kur per trejus metus parengė keturis pranešimus, atliko dvi racionalizacijas. Jo darbai buvo apdovanoti respublikinėje apžiūroje.

Š. Žukauskas  studijų metais aktyviai įsijungė į kraštotyros veiklą. Važinėjo į kraštotyrininkų vakarones Vilniuje, bendravo su Kauno kraštotyros būrelio prie Literatūros muziejaus nariais, dalyvavo Lietuvių kalbos ir literatūros instituto rengiamose etnografinėse ekspedicijose.  1970 m. spalio mėn. Š. Žukauskas kartu su A. Sakalausku įkūrė pogrindinę organizaciją, pavadintą „Jaunosios Lietuvos Sąjunga“. Svarbiausi organizacijos veiklos tikslai buvo atskleisti ir platinti istorinės tiesos faktus – sovietų valdžios uždraustų prieškario ir emigracijos leidinių kopijas ir pogrindinį žurnalą „Naujasis varpas“. Š. Žukauskas taip pat daugino ir platino tik ką pradėtą leisti Lietuvos Katalikų bažnyčios kroniką.

1972 m. gegužės 14 d. Kauno miestą sudrebino Romo Kalantos susideginimas. Š. Žukauskas buvo aktyvus tų demonstracijų dalyvis.

1973 m. kovo 27 d. jis buvo suimtas kartu su kitais organizacijos nariais. Šios pogrindinės organizacijos narių teismo procesas vyko 1974 m. vasario 18–kovo 5 dienomis. Teismo metu kaltinamasis Š. Žukauskas savo paskutiniajame žodyje pasakė: Aš kovojau už savo Tėvynės teises, neparsidavinėdamas. Šis procesas yra ne teismas, o susidorojimas. Reikalauju mane ir išteisinti, ir paleisti. LTSR Aukščiausiojo teismo nuosprendis buvo negailestingas – šešeri metai griežtojo režimo lagerio. Š. Žukauskas kalėjo Permės lageryje Nr. 36.

Š. Žukauskas iš sovietinio lagerio paleistas 1979 m. kovo 27 dieną. Į Lietuvą jis grįžo ir norėjo tęsti studijas KMI, nes buvo suimtas bebaigiantis šeštąjį KMI kursą. Deja, KGB nurodymu atgal priimtas nebuvo ir po kalinimo visą laiką buvo stebimas šios represinės institucijos pareigūnų. Sovietų valdžios terorą patyrė ir Šarūno tėvai: mama neteko teisininkės darbo, o tėvas buvo atleistas iš Kauno respublikinės ligoninės LOR skyriaus vedėjo pareigų. 1980 m. dėl patirtų ilgamečių sunkių išgyvenimų mirė Šarūno mama.

Nepaisant visko, Š. Žukauskas kabinosi į gyvenimą. Vedė, kartu su žmona vilniete Ašara Bendinskaite susilaukė dukros Kotrynos. Kurį laiką dirbo Vilniaus greitosios pagalbos stotyje, vėliau Vilniuje medžio drožėju pas skulptorių Stanislovą Kuzmą. 1983 m. gruodžio 14 d., neatlaikęs patirtų gyvenimo išbandymų, tolesnio KGB persekiojimo, galimai nusižudė. Palaidotas Kaune, Eigulių kapinėse.

Lietuvos Respublikos Prezidento 2001 m. rugpjūčio 21 d. dekretu Š. Žukauskas apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi (po mirties). (Parengta pagal  Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro istoriko Arvydo Gelžinio informaciją)             

 

Raminta Baltuškienė

Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininko pavaduotoja

 

Rytas Kupčinskas

Kauno m. savivaldybės tarybos narys

 

Dim. kpt. Algirdas Petrusevičius

Vyčio kryžiaus ordino kavalierius 

 

Ats. vrš. Romas Žemaitis

Vyčio kryžiaus ordino kavalierius, Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininko pavaduotojas

 

Dr. Raimundas Kaminskas

Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos  valdybos pirmininko pavaduotojas

Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas

 

Atgal